reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Vostro V130: vskutku mobilní

31.12.2010, Jan Vítek, recenze
Dell Vostro V130: vskutku mobilní
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Vostro V130 od společnosti Dell, který se bude hodit na cesty. Přinese také neotřelý design, kvalitní materiály, a tak se podívejme na to, zda se tento počítač jako celek povedl.

LCD displej


Instalovaný 13,3" displej má ve specifikacích uvedeno rozlišení 1366 x 768 pixelů, podsvícení pomocí LED a matný povrch (Anti-Glare). Obyčejně mám k tomuto nízkému rozlišení výhrady, ale zde je u 13,3" displeje dostatečné. Řada uživatelů také uvítá matný displej, v němž se nebude tolik zrcadlit okolí.


- pohled zpříma -

Díky podsvícení pomocí LED ukazuje tento displej jasnou bílou barvu, ale i ostatní barvy jsou jasné a vyvážené, což tedy platí pro pohled zpříma.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Když se však podíváme na displej seshora či zespoda, celý obraz se mění, což jednoznačně ukazuje na technologii TN. Přo pohledu zboku pouze mírně klesne jas a kontrast, takže v takovém případě se dá obraz dobře sledovat.


- pohled zespoda -

Přesto můžeme displej označit za dobrý, neboť s panely TN musíme u dnešních notebooků chtě nechtě počítat a tento poskytuje ještě kvalitní obraz.


Webkamera


Integrovanou webkameru s rozlišením 2 megapixely obsluhuje Dell Webcam Central. A jako obvykle se zde dočkáme při rozlišením vyšším nez 640 x 480 výrazného snížení obnovovací frekvence nezávisle na světelných podmínkách. Bohužel je pak obraz právě v rozlišení 640 x 480 příliš rozmazaný a jsou v něm vidět svislé proužky.



Jeho barevné složení ale odpovídá realitě, takže bílá je opravdu bílá a také ostatní barvy vypadají dobře. Když ale úroveň osvětlení poklesne, brzy se objeví silný obrazový šum a také problémy s vyvážením barev.


Zvukový systém


Vostro V130 je vybaven pouze jedním, ale dostatečně silným reproduktorem, který je skryt někde za levou částí klávesnice. Ten poskytuje dostatečně hlasitý zvuk, ovšem to bychom měli z pozitiv vše. Místo hudby můžeme očekávat spíše jen chrchlání, a tak se toto řešení hodí pouze pro ty případy, kdy chceme něco slyšet a je nám jedno, jak to bude znít. Nejde ale v žádném případě o multimediální notebook, a tak mu můžeme těžko něco vytýkat.


Ergonomie


Tento notebook hraje především na přenosnost, a tudíž je tenký a lehký, což ale není všechno. Důležité rovněž je, že displej se dá rozevřít do širokého úhlu (kolem 155°), a to na cestách kolikrát přijde vhod. Dobře je také vyřešen systém chlazení, jenž nabírá čerstvý vzduch jak zespoda, tak zezadu, takže jej v podstatě nemůžeme ucpat. Na druhou stranu by se ale spodní hliník mohl nadměrně zahřívat a obtěžovat teplem, ale o tom se přesvědčíme v předposlední kapitole.

Porty a jejich rozložení nás rozhodně nebude otravovat, protože na pravé hraně je pouze čtečka karet a nalevo není vůbec nic. Kabely tedy budou z notebooku vést přímo dozadu, tedy s výjimkou audio jacků, což ale má svou logiku, protože se předpokládá zapojení sluchátek, popřípadě headsetu.

Klávesnice má klasické rozložení, dobře hmatově oddělené klávesy a touchpad i se svými tlačítky je rovněž bezproblémový. Sice není multidotykový, ale to se dá ještě přežít, jestli jste se tedy s touto funkcí už nesžili.


reklama