reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Vostro V130: vskutku mobilní

31.12.2010, Jan Vítek, recenze
Dell Vostro V130: vskutku mobilní
Dnes si představíme mobilní a tenký notebook Vostro V130 od společnosti Dell, který se bude hodit na cesty. Přinese také neotřelý design, kvalitní materiály, a tak se podívejme na to, zda se tento počítač jako celek povedl.
Dell nám v podobě notebooku Vostro V130 představil mobilní i dostatečně výkonný počítač na cesty, který nebude dělat ostudu ani manažerům. Jeho povrch je téměř celý hliníkový a má jednoduchý a střízlivý design bez použití velkých lesklých ploch, což platí i pro obrazovku s vrstvou Anti-Glare. Tělo je velmi tenké (pod 2 cm), lehké (1,6 kg) a má neotřelý vzhled daný umístěním kloubů displeje a také téměř všemi porty, které si našly místo na zadní hraně. Tam nás nebudou připojené kabely nijak rušit, i když se budeme občas muset kvůli jejich zapojení naklonit, abychom viděli.



Displej s úhlopříčkou 13,3" má dostatečné rozlišení 1366 x 768, slušné barvy a čistou bílou barvu díky podsvícení pomocí LED. Otevřít jej můžeme do širokého úhlu, abychom si jej mohli na cestách nastavit dle potřeby. Webkamera má sice rozlišení 2 megapixely, ovšem použitelné je kvůli obnovovací frekvenci spíše jen 640 x 480 a i tak obraz ve slabém světle výrazně ztrácí na kvalitě a pohotovosti. Reproduktor je zde pouze jeden schovaný za klávesnicí. Jeho zvuk je silný, ale jinak nepříliš kvalitní, ovšem to můžeme notebooku Vostro V130 odpustit.

Co se týče ergonomie, pak tu bych kvůli zpracování (rozevření displeje, poloha portů, klávesnice, touchpad) označil za velmi dobrou a k tomu přispějí i nízké teploty šasi v zátěži. Na cestách si tedy Vostro V130 klidně položíte na klín, aniž by vás obtěžovalo nadměrným teplem. To vše jde ruku v ruce se spotřebou, která v klidu činí pouze 9 W, v typické zátěži 24 W a maximem je 29 W. Na druhou stranu se dovnitř vešla pouze 30Wh baterie, která je uzavřena pod hliníkovým poklopem, takže ji není možné snadno vyměnit pro prodloužení výdrže, která se přinejlepším dostane na tři a půl hodiny.




Ocenění TREFA získává notebook Dell Vostro V130 za kvalitní zpracování a design,
mobilitu a nízkou spotřebu. Logo ocenění je ke stažení zde.


S výkonem je na tom Vostro V130 dobře, neboť zvládne kancelářské aplikace, práci na Internetu a má velmi výkonný pevný disk (7200 RPM). Nízko taktované Core i3 je někdy až několikrát výkonnější než moderní Atom N550 pyšnící se vyšší operační frekvencí. Na moderní hry můžeme však stejně zapomenout, ale to je jednak případ i ostatních notebooků vybavených jádrem Intel GMA HD a potom pro takové účely není tento notebook ani zdaleka určen.

Jedná se o kvalitního společníka na cesty za slušnou cenu, jehož hlavním mínusem mezi mnoha plusy je nízká výdrž na baterii. A za to si zaslouží ocenění TREFA Světa hardware.


Štíhlé tělo, nízká hmotnost
Na desce stolu kvůli disku rezonuje
Kvalitní a neotřelé zpracování
Nízká kapacita baterie, nelze ji snadno vyměnit
Nízká spotřeba
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 18 000 Kč s DPH
záruka na notebook 3letá ProSupport + NBD On-Site Service
záruka na baterii 1 rok s výměnou na místě provedenou technikem


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu DELL Vostro V130 N10.V130.0003 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení notebooku Dell Vostro V130 děkujeme společnosti Dell





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama