reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Destinator 6 – recenze navigačního softwaru zaměřená na ČR

15.9.2006, Bergmann , recenze
Destinator 6 – recenze navigačního softwaru zaměřená na ČR
Je obecným faktem, že současné nejznámější programy využívají mapové podklady od Teletlasu. Proto jsem byl zvědav, jak dopadne Destinator 6 pracující s mapami firmy Navteq. Třicet dva pokrytých evropských zemí, uváděných na obalu tří datových CD, je slušným lákadlem a z historie vím, že na západ od našich hranic se kvalita pokrytí zmíněných výrobců map moc neliší. Protože ale do ciziny nejezdím každý den, zásadní je pro mne to, jak dobře mne navigace dokáže „povozit“ po České republice.
Jednotlivé navigační programy se liší nejen použitím mapových podkladů, ale také tím, jaké možnosti nastavení umožňují svým uživatelům. Některé jsou nastaveny „natvrdo“ z výroby a vaším úkolem je pouze zadat cíl a nechat se vést. Jiné programy ale dávají svému majiteli možnost zpříjemnit si navigaci nastavením, které je každému uživateli programu blízké a které se mu líbí. Jak je na tom Destinator z tohoto pohledu?










Rozbalené menu Nastavení


Destinator 6 umožňuje aktivaci nebo vypnutí některých hlasových výzev, zaznívajících v nadefinovaných okamžicích. Jak je vidět z obrázků, nechal jsem výzvy aktivní až na tu o překročení povolené rychlosti. Mapy totiž v tomto ohledu nejsou dokonalé a nechat se každých 10 vteřin peskovat při jízdě mimo obec, že jedete příliš rychle, i když na tachometru máte 80 km/h, mi přišlo jako bičování sama sebe. Řekl jsem si, že mi bodový systém stačí, že jako hlupák jezdím už druhý měsíc a nepotřebuji k tomu ještě hlídače v PDA. Při pohledu na jazyk programu jsem si kladl otázku, proč Destinator 6 odděluje jazyk hlasové navigace a textu. Odpověď byla také jednoduchá. Program s vámi bude na obrazovce komunikovat česky (až na jednu výjimku, týkající se ikony o prohlížení mapy bez GPS s níž jsem si nevěděl rady a která má označení „Vyh bezp map“ , v angličtině to znamenalo jasné „Free Map Browsing“), ale jazyk si můžete vybrat dle uvážení. Program sice česky mluví, ale hodně kostrbatě. Pokud by vám tedy vadilo, že „za sto padesát metry otočte se“, máte možnost zvolit některý pro počítač jednodušší jazyk.
Pokud by se vám příliš nezdálo barevné provedení Destinatoru, výrobce připravil mimo originálního modrého, ještě dva další skiny, které mají za úkol případné nespokojence umlčet.






Další obrazovka nastavení se týká nastavení GPS přijímače. Program musím jen chválit, protože s mou BT GPS spolupracoval tak, jako by se znali odjakživa. Ihned po startu se totiž Destinator s GPS bez problémů automaticky spojil a já do menu nastavení GPS nahlédl až mnohem později, v okamžiku, kdy jsem chtěl vědět, kolik satelitů mně v dané chvíli vidí.

Pokud by se ale stalo, že se program s GPS přijímačem nedokáže domluvit, máte možnost vyplněním hodnot v přehledné tabulce tuto situaci změnit. Na stejné obrazovce se také nachází nastavení hodnot připojení přídavného modulu pro příjem RDS/TMC.

Kromě možností výše uvedených nastavení programu si nechá Destinator6 domluvit i v následujících oblastech: Mapa může být orientována buďto tak, že sever je nahoře, nebo tak, že nahoře se nachází směr jízdy. Můžete zapnout nebo deaktivovat funkci autozoom, která v závislosti na rychlosti vozidla mění měřítko mapy. Rovněž máte možnost aktivace většího písma u použitých popisek. Je možné také si vybrat mezi režimem vozidel nebo režimem pěšího využití navigace. V tom případě nebudou používány dálnice a naopak se dostanete například do pěších zón měst.





reklama