Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Destinator 6 – recenze navigačního softwaru zaměřená na ČR

15.9.2006, Bergmann , recenze
Destinator 6 – recenze navigačního softwaru zaměřená na ČR
Je obecným faktem, že současné nejznámější programy využívají mapové podklady od Teletlasu. Proto jsem byl zvědav, jak dopadne Destinator 6 pracující s mapami firmy Navteq. Třicet dva pokrytých evropských zemí, uváděných na obalu tří datových CD, je slušným lákadlem a z historie vím, že na západ od našich hranic se kvalita pokrytí zmíněných výrobců map moc neliší. Protože ale do ciziny nejezdím každý den, zásadní je pro mne to, jak dobře mne navigace dokáže „povozit“ po České republice.
V dnešní době už zřejmě nestačí, aby navigace pracovala bez problémů a dovedla svého pána bezpečně a co nejsnáze k zadanému cíli. Součástí programů je obrovská databáze zájmových bodů. Destinator 6 je na první pohled jedním z nejlépe vybavených programů. Uspěje ale také při důkladnějším testu? Podíváme se do Českého Krumlova a budeme hledat ubytování.








Výsledkem jsou pouhé 4 hotely, jinak nás program odkazuje na vzdálenější místa. Podobná situace panuje i u jiných kategorií bodů zájmů. Pravdou ale je, že se Navteq probudil a zaznamenal, že hranice Evropy nekončí východní hranicí Německa a snaží se všemožně dohnat konkurenci. Oproti předchozí verzi nejenom „zhoustla“ silniční síť, také kategorie zájmových bodů se začínají rychle plnit. Navteq se své konkurenty bude určitě snažit co nejrychleji dostihnout. Situace v oblasti například benzinových stanic je téměř výborná, stejně tak například restaurace. Oproti mnohým konkurentům si můžete vybrat oblíbeného dodavatele benzinu, nebo u restaurací vybrat třeba ty, specializované na mexickou kuchyni.





Kategorie zájmových bodů jsou bohaté. Obsah je ale někdy řídký.


Hodnocení Destinatoru 6 není vůbec jednoduchou záležitostí. Program sám o sobě nemá výraznější chyby, vylepšit by se mohla snad jen čeština hlasových pokynů a úroveň jejich hlasitosti. Jinak je Destinator 6 přesný, perfektně spolupracuje s GPS modulem a výpočty i dlouhých tras netrvají dlouho. Chyběla mi funkce vytvořenou trasu si přehrát nanečisto, na druhou stranu máte možnost projetou trasu uložit do souboru a s daty poté pracovat. Program nabízí řadu uživatelských nastavení a pokud si jej chcete pořídit pro cestování v zahraničí, není mu co vytknout.

Konečným měřítkem hodnocení tedy nebudou funkce programu, ale zejména použité mapové soubory. I když Navteq dělá, co může a od poslední verze udělal obrovský skok kupředu, svého největšího konkurenta, firmu Teleatlas, zatím nedohnal. Alespoň na území České republiky. Netýká se to adres, již dnes se dostanete i do té nejzapadlejší vesničky, v mnoha městech můžete vybírat adresy s přesností čísel v ulicích. Mapy (mimo několika vybraných míst) prozatím postrádají přírodní prvky, lesy, rybníky a podobně. Zde je Teleatlas vpředu. Na druhou stranu, třicet dva pokrytých zemí v nabízeném balíčku je úctyhodný počet, takže konečné rozhodnutí bude na každém jednotlivém zájemci. Kdo se pro Destinator 6 nakonec rozhodne, určitě nebude zklamán. Jedná se o špičkovou navigaci, která vás zabloudit nenechá.








Software zapůjčil Jamicon, děkujeme.