reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.1.2006, Pavel Kovač, recenze
I v roce 2006 se LCD monitorům nevyhneme. Doba CRT se pomalu ale jistě blíží ke konci. S největší pravděpodobností bude tento rok ve znamení "LCD monitor v každé domácnosti". Jak si vede tento designově zajímavý model v náročných podmínkách? V dnešní recenzi jsme pro vás připravili jednu specialitu ve spojitosti s metodikou testu, a tak neváhejte a čtěte dále.
Arno | 11.1.200620:23
Akym casom na fotaku fotite tie stvorce?
Odpovědět0  0
blahorodje@ (50) | 11.1.200617:48
S kade mam stiahnut nejaky dobry soft na sledovanie teploty cpu,gpu,cipsetu?dik...
Odpovědět0  0
Kokotoid | 18.1.200622:04
Vase blahorodje, rika se ­"odkud­", a ne ­"s kade­". V nejhorsim pripade ­"vodkad­'­" kdyz uz jste takovy nenapravitelny buran.
Odpovědět0  0
blahorodje@ (50) | 19.1.200617:22
Sorry ze som Slovak!!!
Tvoje meno bez toho ...oid... by Ti viac pristalo!!!
Pan 0
Odpovědět0  0
kolecko | 26.1.200622:02
Si aj sedlak, Ty slovacisko,lebo. Pise sa ­"skade­", a nie ­"s kade­"! Alebo este lepsie ­"odkial­".
Robis iba hanbu, vrat sa na strom a neprispievaj do plodnych diskusii.
Odpovědět0  0
Joe S. | 10.1.200622:38
OMG autor bud dela blce z ctenaru nebo tomu sam nerozumi. Pokud by stacil ke zjisteni, ze panel ma 8ms podle oka a takzvaneho testu kdy jsou foceny letajici ctverecky, tak by byl zivot hned peknejsi ­(na co pak kupovat drahe opticke pristroje:­-­)­). Asi by si mel precist nejakou profesionalni recenzi LCD a trosku se poucit. Kritizovat TN matrice za spatne pozorovaci uhly ­(kazdy znalejsi vi ze je to vlastnost TN panelu­) a dobre podani barev ­(nejsem si skutecne jist ze panel umi alespon 24­-bit:­-­). No a na zaver usmevne prvni krucky, kdy autor poprve rozdelal LCD panel a zjistuje, coze to v nem vlastne je a proc se spec ruzni:­-­).
Odpovědět0  0
PavelN | 11.1.200614:06
Myslim, ze je to velmi pekna a dobre zpracovana recenze pro bezne uzivatele. Mimochodem kazdy nejak zacinal v urcitem oboru a pokud se jedna o prvni recenzi tohoto typu od PK, pak nema chybu. Casem se to bude uz jen a jen zlepsovat.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 11.1.200614:40
"letajici ctverecky­" jsou jen pro upresneni jiz zname odezvy. Nikde v recenzi neni napsano ze prave tolik ctvercu ­(na fotografii­) oznacuje napr. 8ms. Mereni samotne odezvy je dosti problematicke a proto je obvykle urcovano tzv. odhadem. Vim ze to neni zorvna idealni, ale v ramci moznosti je to nejlepsi metoda. Jak jiste vite, tak neni 8ms jako 8ms. Kazdy vyrobce pouziva jinou technologii na urcyhleni a ne vsechny jsou povedene. Jak jste jiz sam psal, tak mereni ­"optickym pristrojem­" neni zrovna levna zalezitost. Prave i z techto duvodu je vzdy uvedeno i slovni ohodnoceni, ktere neni schopna fotografie odhalit. Ohledne rozdelani LCD: jde o to ze toto je jedna z prvnich recenzi na CZ webu ­(ne li dokononce prvni­), kde doslo k rozebrani samotneho LCD monitoru. Musime na tento fakt ctenare pripravit a ne je hned v prvni recenzi zahltit udeji, kterym stejne ani nerozumi ­(samozrejme ne vsichni nerozumeji­).
Ohledne technologie. Pokud si proctete tento web, tak zjistite ze o technologii LCD panelu jsem jiz psal. Samozrejme ze je to vlastnost TN panelu, ale take jiste vite ze vetsina TN panelu je vybavena tzv. filmem, ktery zlepsuje prave pozorovaci uhly a prave tento film byva dost casto kamenem urazu. Nektere panely maji spatny, nektere naopak dobry.
ad. Podani barev: podani barev je hodnoceno s prihlednutim na technologii, je jasne ze technologie TN se nemuze merit s MVA­/PVA nebo dokonce IPS ­(S­-IPS­). Pokud je u panelu uvedeno slusne podani barev, je to v ramci dane technologie.
Odpovědět0  0
tv (56) | 9.1.200616:53
Antireflexni vrstva, ve ktere se i na fotkach odrazi kus postele a topeni... nene, za ty prachy mi staci S1910...
(nehlede na ­"rovnomernosti neni co vytknout­" ­- moje oci nejsou to co by mohly byt, ale zretelne vidim ztmaveni pri kraji. Zkousel autor zmerit intenzitu barev ­(aspon na fotce, kdyz uz ne meridlem na panelu­)?
Btw. ­"prechody jsou velmi dobre­" ­- jen skoda, ze neni nic videt, prave kvuli odleskum :­-)
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 9.1.200618:06
Jiste vite jak funguje antireflex. Vzdy funguje jen pod urcitem uhlem. Jiste je lepsi mit sklo + antireflex nez vylestene plastove obrazovky. Jde o to co pozadujete a povazujete za nejlepsi. Verim ze prospoustu lidi je stale nejlepsi klasicke zpracovani matnych plastovych obrazovek i za cenu snadneho poskrabani.
Odpovědět0  0
=ET= | 9.1.200615:53
oceňuju nápad rozmontovat monitor velkým + :­-­). jen tak dál, je dobře, když se dozvíme něco o vnitřnostech, a nemusíme to montovat doma sami....
Odpovědět0  0
_tdc_ | 9.1.200614:37
O prikrasleni specifikaci vyrobcem bych vubec nepochyboval, zvlast, kdyz se jedna o Neovo. Co mi zatim od nich proslo rukama, to obsahovalo nejlacinejsi panely, co se asi jeste v asii daly sehnat ­- casto dokonce vybehove typy, ktere mely sva nejlepsi leta za sebou, navic vetsinou od podradnych vyrobcu. Snad vsechny jejich displaye jsou navic jen 18­-bit, prave 24bitove panely v nich vubec nenajdete. Rozeberte jakykoliv Neovo display a podivejte se na vyrobce panelu a jeho specifikaci ­- na 95% bude jina ­(horsi­), nez udava Neovo. Pokud k tomu pridam fakt, ze i vyrobce panelu prehaneji, tak je vysledek opravdu tristni. Temi jejich ­"designerskymi pokusy­" s premrstenou cenou se pak uz jen snazi zakryt fakt, ze prodavaji predrazeny smejd.
Odpovědět0  0
Likso | 9.1.20067:33
To je ale pálka za TN­-film 19 LCD, přes 18 tisíc s DPH, za tyhle prachy jsou mnohem lepší monitory.
Odpovědět0  0
stratos. | 9.1.200612:56
nj ale tenhle model ma hlinikovy­(plechovy­) šasi a jeste sklo a disajn je taky netradicky a neovo si za to necha zaplatit sou lidi co na tenhle model cekaj nebo vyzadujou tyhle veci :­)

jinak Neovo super znacka mam doma F­-419 a sem max spokojen
Odpovědět0  0
Zenon | 10.1.200615:14
1. Pokud recenzent určil testem, že odezva odpovídá prezentované, tak nevím, proč se pozastavuje nad tím, že výrobce panelu udává lepší. Sám píše že se liší typové ozančení ...
2. konkrétně tento monitor má vedle VGA a DVi jestě kompozitní a S­-video vstup a za to se u něj taky platí. Recenzent to mohl v textu trochu rozvést, případně vyzkoušet.
3. co se týče vzhledu a konstrukce, kov a sklo má své plu. Rozhodně bych sklo neviděla jako mínus při údržbě, protože se to dá klasicky přeleštit ­"hadrou­". Sklo je tvrzené, nepoškrábe se. Zkoušeli jste leštit klasický plastový displej?
4. Tyhle monitory mají kvůli své konstrukci výhodu v průmyslových aplikacích. Jsou prostě bytelné. Když ho uklízečka přeleští kdejakou onucí, neuškodí mu. A video vstup ho předurčuje také k použití v průmyslové televizi.
Kolik výrobců dělá LCD s video vstupem?! Kdo má kov+sklo?! A když už, kolik stojí?!
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 10.1.200615:41
S vetsinou souhlasim.. kazdopadne nesouhlasim s tvrzenim ze se lepe udrzuje. Antireflexni vrstva udela sve. Vyzkousejte si to. Samotne sklo by bylo dobre, ale s antireflexem je to uplne jine.
Odpovědět0  0
Zenon | 11.1.200610:23
Prodávám zabezpečovací techniku, těchto monitorů jsem prodal cca 50 kusů, většinou X­-15AV. Mám to tedy vyzkoušené.
Možná budeme slovíčkařit. Klasický LCD se tak snadno nezaťape. Ale když už, tak se většinou hůře čistí, protože není úplně hladký a nedá se na něj přitlačit. Kdežto sklo umožňuje hrubější zacházení i čištění. Samozřejmě je to jako leštit okno :D A to je někdy makačka.
Odpovědět0  0
Slepy Kamenozrout | 18.1.200621:42
Hele, Zenone, a ty jsi zenska nebo chlap? Jedno je to ­"bych nevidela­", pak ­"jsem prodal­"... Nebo se jedna o kolektivni firemni tvorbu? :­-)
Odpovědět0  0
Zenon | 19.1.200611:00
Hádej ...
Kua se mi tam připlete jedno písmeno a ty už by jsi mě chtěl přeoperovat?! No no ...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.