Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitální MultiFunkční Centrum 01

29.8.2005, Korado , recenze
Digitální MultiFunkční Centrum 01
Doba VHS rekordérů je pomalu u konce. V dnešní době letí digitální záznam a tak není divu, že se začínají tyto zařízení čím dál více objevovat i na stránkách nejrůznějších časopisů a internetových portálů. Před nějakou dobou...
Kapitoly článku:

Nastavení


Po propojení DMFC s TV a reproduktory jsem přehrávač zapnul. Na počátku vše nasvědčovalo tomu, že se skutečně jedná jen o klasický stolní počítač. Potom však nastala změna. DMFC se spustilo do speciálně upraveného módu, který skutečně vypadá jako menu na běžném stolním zařízení, určeném pro přehrávání nebo záznam. Doba od zapnutí po zobrazení menu nepřesáhla 30 vteřin.

DMFC01 i přesto, že to je počítač, má speciálně vyvinutý software, který zjednodušil vše pouze pro ovládání dálkovým ovladačem. Díky tomu se dá DMFC01 zařadit mezi skutečné stolní zařízení. Je určeno pro domácí použití celou rodinou. Velmi přehledně zpracované menu v češtině vám hned na začátku řekne, co všechno se dá s tímto zařízením dělat. Menu je pak ještě doplněno nápovědou pro orientaci v pohybu a výběru jednotlivých funkcí.



    Údržba a nastavení systému…
    V tomto menu se skrývá základní nastavení celého systému s několika podmenu.



    Ladění a úpravy TV…
    Vyhledání a uložení TV programů se rozděluje na příjem pomocí antény nebo kabelu. Proces trvá zhruba necelou minutu. Po vyhledání je zapotřebí ještě projít stanice jednu po druhé, u některých je potřeba upravit příslušnou zvukovou normu a uložit je do paměti. Zde jsem narazil na drobný nedostatek. Kanály se bohužel nedají přeskládat do jiného pořadí, než byly vyhledány a uloženy. Tato drobnost vám ale za chvíli přestane vadit a po pár dnech si zvyknete na pořadí, ve kterém byly stanice naladěny.



    Systémová nastavení…
    Obsahuje několik dalších položek. První je nastavení času a data. V druhé je hlasitost přímo v grafickém provedení pro systém zvuku 5.1 s různým nastavením hlasitosti pro každý reproduktor zvlášť. Zvuk je dostačující. Pokud jste nároční na poslech, doporučuji propojit přes nějaký dobrý A/V receiver.



    Třetí je nastavení spořiče obrazovky, což je pro dnešní dobu velmi praktické obzvlášť s větší expanzí nových LCD a plazmových televizí. Poslední, čtvrté nastavení, zahrnuje připojení přes síťové rozhraní. Pomocí nadefinování IP adresy a masky podsítě se můžete připojit zcela bez problémů k domácí síti. Přenos zabezpečuje 10/100 síťová karta, takže přenos dat je dostatečně rychlý. Můžete přehrávat filmy, prohlížet fotky nebo si můžete pouštět záznam na počítači a obráceně filmy z počítače přímo na DMFC resp. na TV.



    Organizace disku…
    Jako uživatel si můžete vytvořit vlastní uspořádání adresářů na disku. Pomocí tohoto nastavení vidíte externí disky případně sdílené síťové disky. Pomocí ovladače pak můžete přesouvat libovolné soubory mezi disky nebo po síti.



    Defragmentace disku…
    Pro příznivce počítačů nic nového, jen pro úplnost. Defragmentace optimalizuje uložená data na HDD. Tím se zlepšuje rychlost a práce se soubory uloženými na disku.


      Restart systému…
      Doplňuje základní nastavení. Za celou dobu mimo vyzkoušení ho nebylo zapotřebí. Použití by bylo asi vhodné při takovémto hlášení.



      Rádio…
      Rádio je nedílnou součástí našeho života. Dnes už i kabelové televize mají skutečně velký výběr radiostanic, jenž můžete naladit. Pro vyhledání běžných rádiových stanic v éteru je přiložena asi 4 metrová drátová anténa, kterou jsem zavěsil na skříň. Povedlo se mi bez větších obtíží naladit veškeré dostupné stanice v okolí. K uložení stanic by přece jen mohlo být více místa, současných 10 paměťových míst je tak na hranici.


      Nahrávání rádia se dá taky naprogramovat časovačem po 15 minutových skocích až do 4 a půl hodiny na jeden záznam, nebo neomezenou dobu. Kvalita uložených nahrávek je 160kbps/44,1kHz souborech typu MP3.
      Velmi užitečná funkce je ukázka zbývajícího volného místa na disku. Ukazatel je udáván v HH:MM:SS. Pokud začnete nahrávat na 120GB disk, který je skoro prázdný, pak by vás neměl překvapit údaj o tom, že máte k dispozici například 60 hodin, 24minut a 34 vteřin.
      Časové vypnutí celého přístroje, někteří ho budou znát pod pojmem „SleepTime“, se dá nastavit od 30 minut po 2 hodiny, to je dost dlouhá doba i pro ty nejotrlejší nespavce.




      Hry...
      DMFC má v nabídce tři jednoduché hry pro ukrácení volného času. Je to Arkanoid, Tetris a Snake plus. Jsou to klasické hry, které dnes zná snad již každý. Ovládání her je definováno na ovladači.