reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitální MultiFunkční Centrum 01

29.8.2005, Korado , recenze
Digitální MultiFunkční Centrum 01
Doba VHS rekordérů je pomalu u konce. V dnešní době letí digitální záznam a tak není divu, že se začínají tyto zařízení čím dál více objevovat i na stránkách nejrůznějších časopisů a internetových portálů. Před nějakou dobou...
Kapitoly článku:
Nahrávání
Nahrávat můžete z televize nebo rádia. Nahrávky se ukládají na disk přístroje, vždy do příslušného adresáře podle typu výběru. Do adresáře Filmy v MPEG1 formátu a do adresáře Hudba ve wav nebo mp3 formátu. Ty si pak můžete dále zpracovávat a upravovat a závěrem je uložit na CD nebo DVD. Malou chybou bylo, že při nahrávání pak nefunguje tlačítko stop, ale je potřeba znovu zmáčknout REC pro zastavení.

    V plánu zadávání časových nahrávek, lze naplánovat až 255 pořadů a to přímo pro konkrétní datum nebo pro jednotlivé dny či skupiny dnů v týdnu. Výrobce by mohl časem ještě doplnit výběr, do jakého formátu se bude nahrávka ukládat a nahrávání s časovým posunem.


    Úprava medií
    Možnosti úprav jsou poměrně obsáhlé. Spadá do nich zálohování jak CD tak DVD na disk ale také sestříhání, rozdělení nebo spojení nahrávek. Hudbu z CD můžete uložit na disk, přímo do formátu MP3 256kbps/44,1kHz a pak vypálit třeba pro přehrávání v MP3-CD přehrávači v autě. Také si můžete zálohovat vaše DVD z dovolené na disk a pak ho přepálit pro známé.



    Pomocí ovladače si můžete nastavit přesně místo, které chcete vystřihnout (špatně zaznamenané scény, reklamy z právě natočeného filmu, dělení příliš dlouhých nahrávek a jiné) a pak film jednoduše necháte přepočítat a uložit na disk. Střihy jsou velmi jednoduché, zvládá je s přehledem i člověk, který s technikou nemá velké zkušenosti.




    Upravené záznamy a hudbu pak jen označíte a vypálíte na disk v příslušném formátu, který vám vyhovuje pro další přehrávání.




    Přehrávání

    Přehrávat můžete: filmy, hudbu, obrázky, DVD, VCD, SVCD, CD a snad všechny různých typech formátů které jsou k dispozici v kodeku all-in-one. Maximální rozlišení filmu je 720 x 576.
    Hudební soubory ať už klasické wav, mp3 a další se přehrávají pomocí programu Trayplayer. Na rozdíl od pouštění filmu kde v mechanice rotuje disk v pomalejších otáčkách, je při přehrávání hudby hluk z mechaniky velmi hlasitý kvůli zvýšené rotaci média. Doporučoval bych na DMFC nahrávky pouze zpracovávat. Pokud budete chtít poslouchat hudbu, je asi vhodnější ji překopírovat na harddisk a poslouchat z něj.


    Pokud si vyberete film, dostanete se do adresáře na disku. Na disku jsou adresáře rozděleny na filmy, fotky, hudba další. Orientace je tak velmi usnadněna a práce se soubory je pak velmi rychlá. Výběr je jednoduchý. Při každém typu a zvolení vám přehrávač ukáže konkrétní formát s patřičnou koncovkou (.mpg, avi….) kterou můžete právě přehrávat a přepne vás přímo do patřičné složky na disku. Názvy si samozřejmě můžete upravovat sami podle nahrávky.



    Objevil jsem i pár drobností, které by to chtělo doladit. Při přehrávání medií není možné začít ve stejném místě, kde jste skončili. Jediná možnost, jak se dostat na požadované místo, je rychlý posun. Zařízení je velmi dobře odvětráváno a nepřehřívá se, což je vykoupeno slabým šuměním ventilátoru, které se však při běžném používání ztratí v pozadí.


    Závěrem
    I přes pár drobností je DMFC01 velmi dobře vyřešené zařízení, které zaplňuje díru na trhu v tomto odvětví. Splňuje určité požadavky, které nemají jiné přístroje v této třídě. Dokážete nahrávat a zálohovat vaše DVD nebo CD a přehrajete na něm všechny možné formáty ať už video nebo audio (DVIX, XVID, MP3, OGG atd.). Upravování nahrávek, střih reklam, nebo záloha na DVD/CD je přitom velmi jednoduchá. Tím se řadí do velmi malé skupiny stolních zařízení, které tyto možnosti mají. Jen je zapotřebí čas od času aktualizovat kodeky. Tato záležitost bude vyřešena v budoucnu na stránkách výrobce, kde bude mít možnost potencionální majitel stáhnout vylepšenou aktualizaci software doplněnou o nové kodeky. Při zkoušení přehrávání různých formátů jsem neobjevil žádný, který by nešel na DMFC01 přehrát. Podobné zařízení má doma dozajista mnoho počítačových nadšenců ale práci, kterou s klasickou počítačovou variantou mají, je podstatně náročnější na čas a znalosti, oproti tomu se DMFC01 po krátké chvíli naučí obsluhovat i sedmileté dítě. Díky těmto vlastnostem by mohlo DMFC01 mít na trhu úspěch.


    DMFC01
    Klady
    Zápory
    Možnost rozšířit o další disky (2x120GB)
    Hardware přístroje jde vyměnit za novější a výkonnější
    Dokáže zazálohovat vaše originální DVD/CD
    Možnost přehrání všech kodeků - filmů a hudby
    Upgrade kodeků a software
    Jednoduchost obsluhy
    Český výrobce
    Schází nahrávání s časovým posunem
    Schází posun na určitý časový úsek
    Hlučnější mechanika
    Vzhled


    Cena: 11 990 Kč bez DPH


    K testům zapůjčila firma Cars CZ s.r.o.
    Výrobce : Cars CZ s.r.o. Olomouc
    DMFC01 v provedení FEBACS Cena bez DPH: 18 225,- CZK, včetně DPH: 22 500,- CZK
    DMFC01 v provedení ALCS Cena bez DPH: 19 035,- CZK, včetně DPH: 23 500,- CZK
    www.dmfc.cz
    reklama