reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.11.2015, Pavel Šantrůček, recenze
Co jsou to asynchronní shadery a k čemu vlastně slouží? Jak zapadají do kontextu DirectX 12? Které grafické karty je podporují, které zase ne a proč? V dnešním článku odpovíme právě na takovéto otázky.
milaluke (9) | 2.6.201611:16
Bylo by zajímavé tenhle test doplnit s novými GK Pascal, až budou k dispozici. Věřím, že se na to p. Šantrůček už chystá :)
Odpovědět0  0
trodas (16) | 30.11.201517:39
Technologický náskok GCN architektury před nVidia failem v podobě Kepleru a Maxwellu je zarážející ­(4 roky už AMD umí něco, co nVidia neumí­) a v současné dbě mají i HBM ... a přesto lidé povětšinou kupují nVidia karty.

Kde se stala chyba?

Asi tam, že vizionářství jde ruku s rukou společně s vyšší spotřebou a náročností a tak pokud člověk dnes chce grafiku s solidním výkonem co nežere moc, tak GTX 960 je rozumné řešení. Co na tom, že R9 380X je v zahraničí levnější než GTX 960 ­- u nás není. Co na tom, že 960 drtí... A co na tom, že AS na 960 nikdy nepojedou.

Prostě to žere jen 120W a dá to rozumné fps v současných hrách. Tady je asi fail AMD... nicméně ­- výkonové testy byly provedeny na starších AMD ovladačích, nebo na nejnovějších Crimsonech? Výkonostní nárust je nezanedbatelný a možná nás ta autor připravil o potěšení sledovat, jak stařičká R9 290X deklasuje GTX 980 :­)­)­)­)­)­)­))
Odpovědět1  1
Pavel Šantrůček (43) | 1.12.201517:59
Tak testováno bylo ještě na Catalystech, tenkrát ještě Crimsoni nebyly. 290X v AotS jsem přetestoval na Crimsonech, ale vyšlo to prakticky nastejno. Pravda ale je, že nemáme k dispozici úplně tu nejaktuálnější verzi AotS.
Odpovědět0  0
dom324 (118) | 3.12.201519:33
Mě by spíš zajímal rozdíl mezi grafikami s GCN 1.1 a GCN 1.2.Co když AMD v GCN 1.2 vylepšilo AS popř. zvedla výkon v DX12?
Odpovědět0  0
del42sa (241) | 21.11.201516:55
Pěkný článek a informativní jako vždy. Dobrá práce Pavle ! Je fajn , že se někdo rozhodl nakousnot kyselé jablko a trochu se zabývat problematikou AS :­)
Odpovědět6  1
Hnizdo (441) | 20.11.201518:28
Pokud mame soudit o prinosu AS z Ashes of AMD, tedy techdema Oxide napsane pro AMD naobjednavku na GCN ­(a pozdeji osekane­), tak je ten prinos az necekane maly. Znovu je potreba si uvedomit, ze AotS je pro GCN idealni pripad. Lepsi uz to nebude.

"asynchronní shadery jsou opravdu technologií klíčovou.­" A pro co? Pro VR? Nvidia ma sve vlastni reseni VR a AS k tomu nepotrebuje. Takze co mi AS prinesou, krome AMD verze VR, ktera mne absolutne nezajima ­(jako cela VR obecne­)?

K MDolenc testu: overili jste si metodiku? Respektuje ten test nvidia AS best practise? Je vam jasne, ze delate zavery na zaklade programku nejakeho uzivatele fora, ktery se stydi podepsat celym jmenem, a na zaklade PR AMD?
Odpovědět1  8
dom324 (118) | 20.11.201518:45
Asynchroní shadery jsou klíčové pro snížení latence ­(což logicky znamená i zvednutí FPS­),na grafech z článku to jde dobře vydět.
"nejakeho uzivatele fora, ktery se stydi podepsat celym jmenem­" Takže ty se celým jménem jmenuješ hnízdo?Oni zrušili příjmení které zavedla už Marie Terezie?Než začneš někoho křivě obviňovat z toho že se stydí uvést své jméno,uvědom si že ani ty tady nevystupuješ pod svým pravým jménem.
A to že Nvidia má pro VR vlastní řešení máš pravdu,ale zpráva že něco má kde není ani obrázek kde by bylo porovnání FPS bez Gameworks VR a FPS s Gameworks VR je pouze výkřik který má uspokojit Nvidia fanboye.
Odpovědět6  2
Hnizdo (441) | 20.11.201519:38
O kolik se zvedly fps ­- a to v idealnim pripade ­- vidime v clanku.
Co se tyce me prezdivky, nevystupuji pod svym jmenem a take nedelam zasvecene a zarucene spolehlive benchmarky AS.
Je uzasne, ze mas Gameworks VR uz vyzkousene, kdyz uz vis ze to je vykrik pro nvidia fanboye, napis o tom clanek, vsichni si to radi precteme.
Takze kdo je tady fanboy....
Odpovědět0  5
dom324 (118) | 20.11.201520:17
Kde jsem psal že je mám vyzkoušené?!Já jsem napsal že dokud neuvidím FPS bez a s Gameworks VR tak to je jen výkřik do tmy.
A když ty nevystupuješ pod svým jménem,proč by měl autor toho programu vystupovat pod svým reálným jménem?
"Takze kdo je tady fanboy....­" Sorry,ale mou odpověď si čtu už po sedmé a pořád tam nemůžu najít to že bych tě označil za fanboye.
Odpovědět2  1
Daret (33) | 3.12.201519:18
Igore, ty si ten clanok bud vobec necital, alebo jednoducho nepochopil.
Ale netrap sa, nie kazdy je technicky vzdatny a toto je velmi komplikovana tema, sam by som si netrufol tvrdit, ze tomu uplne rozumiem.

Myslim, ze autor to opisal velmi pekne, pekny teoreticky uvod, pouzita metodika.

Ako si to nazval .. ­"programku nejakeho uzivatele fora­", ved pouzil aj GPUView od Microsoftu, kde ukazal, co ten programek robi. Naozaj neviem kde je problem.

Zhodnotenie bolo si myslim, ze pre nVidiu viac nez ferove, i ked konkurenciou bola starsia AMD karta.
Odpovědět1  0
Ienari Tokugawa (107) | 24.2.201618:06
Tak rozhodně společnost Oxide neudělala hru na objednávku AMD, to by byla sama proti sobě vzhledem k faktu jaký je podíl karet AMD a nVidia. A co se týče přínosu asynchroních shaderu, tak teb bude dost velký pokud budou programy psány právě s tímhle záměrem a výkonostní zisk na stejné konfiguraci počítače může být kolem 30%. Ani hra Ashes of singularity není úplně optimalizovaná, takže je jasné, že ten výkonostní rozdíl není takový a jen pro Tvou informaci, v pc mám sestavu intel a nVidia a upgrade se bude konat až AMD vydá ZEN a zjistím jak se pohnuly ceny procesorů
Odpovědět0  0
Meridius (39) | 20.11.201514:06
Dají se spočítat na prstech jedné ruky a v době masivnějšího nasazení dx12 už bude mít nvidia v ruce kartu, která bude full dx12 návrhu. Naopak nvidia dokázala s 28nm jádry zázraky v podobě výborné energetické efektivity vzhledem k výkonu. To zajímá řekl bych dost lidí oproti tomu, jestli umí či neumí AS.
Odpovědět3  7
elho_cid (169) | 20.11.201511:56
Ono to vypadá jako že AMD je na tom líp, ale opak je pravdou. Mám 2 roky starou GCN kartu a jelikož pod DX12 nemá problém, vydrží mi ještě dlouho. Fanda nVidie si letos koupil 970 a když mu s DX12 hrou bude podávat neadekvátní výkon, prostě si napřesrok koupí Pascal. A výsledkem je, že nVidia má trojnásobné prodeje oproti AMD :D
Odpovědět5  1
Rafan (336) | 22.11.201522:31
Problém je že NV jede stále v závětří a pro vývoj Hardware toho moc nedělá a pro vývoj API už vůbec nic. Kdyby to záleželo na NV tak máme GK s GDDR3 a když by pánbůh dal tak s podporou v GPU DX9. Známé pořekadlo co bylo dříve zda slepice či vejce se dá přeložit do do otázky kdo bude ten co posune vývoj o kousek dál. Bude to ten co píše API? Nebo ten co navrhuje GPU? Podle NV to má být ten co píše API, ale ten co píše API si říká proč bych měl psát něco co nikdo nepodporuje. Zvláště pak když ten co by měl na novém API programovat nemá hardware na kterém by to testoval. Kam tato politika vedla vidíme dnes v tom jak chvatně MS začal vývoj DX12. Nikoli proto že by se v něm hnulo svědomí a nebo že by se rozhodli překročit Rubikon a napsat API i když ho nikdo nepodporuje. Naopak, bylo to proto že AMD porušilo Status Quo nepsané dohody skoro nic nedělání a šláplo do té zatuchající stojaté vody.
Odpovědět6  2
Destabilizator (45) | 20.11.201510:55
Skoda, ze AMD a nVidia spolu nikdy nemely miminko. Kdyby se spojili vizionarsti architekti AMD s cistym vykonem nVidie, mohli jsme byt uz davno jinde :­-­)
nVidia ma jedine stesti, ze jsou zatim vykonove tak napred, ze tenhle ­"fail­" zatim nevadi a pristi rok to zachrani novou architekturou. Pokud se jim pritom povede zachovat vykon, vypada to pro AMD nic moc. Je to trosku skoda...
Odpovědět3  1
Rafan (336) | 20.11.20150:58
No je vidět že projektanti AMD co navrhli GPU GCN byli vizionáři. Kteří si uvědomovali hrdlo v sériovém řazení úloh a rozhodli se s tím něco udělat. Mě opravdu překvapilo že GPU NV mají s tímto problém i pod CUDA. Zřejmě NV nepředpokládala že by někdy byly souběžně výpočty nějak náročné a řeší to přepínáním úloh a tak nějak zdechla aureola nejsofistikovanějšího GPU. Co dodat, sedí na to pořekadlo automechanika, to auto vypadá megasuper, než zvednete haupnu.
Odpovědět4  1
nagger (60) | 20.11.20157:36
?? nejsofistikovanější GPU ? Ty měla téměř vždy právě ATI­/AMD ;)
Odpovědět4  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.