reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD

27.3.2012, Jan Vítek, recenze
Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD
Společnosti Samsung Western Digital nevyrábí pouze samotné pevné disky, ale také vlastní externí řešení včetně síťových úložišť typu NAS, či osobní cloudy, jak se jim dnes s oblibou říká. Naším tématem dnes budou dva takové, které se utkají v přímém souboji.

Western Digital My Book Live


Western Digital se se svými produkty řady My Book zaměřuje na běžné uživatele, kteří nechtějí zdlouhavě řešit, jak využít desítky funkcí a protokolů, což můžeme vidět už z webové prezentace. Dozvíme se o možnosti vytvoření osobního cloudu, do čehož v podstatě spadá i dále zmiňované centralizované úložiště pro zálohování a "odesílání a přesun souborů" a dále to je podpora počítačů PC i Mac (včetně iTunes a Time Machine) a samozřejmě nesmí chybět dvojice zaklínadel DLNA a UPnP, stejně jako možnost využití aplikací pro Android a iOS.





My Book Live má tedy jiné určení než produkty firmy QNAP, Netgear nebo D-Link, či se tak alespoň prezentuje. Jeho možnosti ostatně odhalí dnešní recenze, která se bude týkat jednodiskového modelu s kapacitou 1 TB, který se dá považovat za základ za rozumnou cenu.





Zařízení dorazilo v oranžové krabici vybaveno nutným příslušenstvím, kam patří napájení, potřebný ethernetový kabel a samozřejmě i dokumentace a doprovodný software.

Model
Western Digital My Book Live (WDBACG0010HCH)
Rozměry
167 x 139 x 50 mm
Hmotnost
1,09 kg
Kapacita
1 TB
Rozhraní
Gigabit Ethernet
Funkce a kompatibilita
iTunes, Time Machine
DLNA 1.5
UPnP
Podporované prohlížeče
Internet Explorer 7.0 nebo novější
Safari 4.0 nebo novější
Firefox 3.6 nebo novější
Verze
WDBACG0030HCH - 3 TB
WDBACG0020HCH - 2 TB
WDBACG0010HCH - 1 TB
Software
WD SmartWare pro zálohování

Specifikace výrobce jsou spíše skoupé a z prezentace můžeme porůznu posbírat informace hovořící o využití 800MHz procesoru, jenž by měl zajistit především výkon pro rychlé kopírování dat přes síťové rozhraní. Tím je dle očekávání Gigabit Ethernet s ideální propustností 1000 Mbps. Kromě 1TB modelu jsou k dostání i 2TB a 3TB, takže je zřejmé, že jsou zde využity 3,5" pevné disky.


Zpracování NAS


My Book Live má celý svůj plášť vyroben z plastu s metalízovým povrchem, na němž ani v odlescích téměř nejsou vidět nečistoty a otisky prstů. V souladu s označením připomíná vzhled tohoto zařízení knihu, jejíž obal je z jednoho kusu plastu a tam, kde by měly být listy, jsou všude samé průduchy, tedy až na místa, kde jsou umístěny konektory nebo něco jiného.





Mezi nabízenými konektory je v podstatě to nejnutnější. Jedná se o Ethernetový port RJ-45 i s příslušnými kontrolkami, kulatý napájecí konektor, otvor pro zámek Kensington a nakonec malé zapuštěné tlačítko, jímž vrátíme nastavení tohoto NAS do původního stavu.





Nakonec se ještě podíváme na spodní část, kde jsou také průduchy, ale vedle nich také štítek s MAC adresou a jinými informacemi a dvě gumové nožky. Díky nim se budou lépe tlumit vibrace od pevného disku, které však nejsou velké. Za sebe mohu říci, že jde o naprosto nejtišší NAS server, který jsem si mohl vyzkoušet a za tím bezpochyby stojí také fakt, že WD jej dodává jako jeden celek, takže se může s vibracemi lépe vypořádat.





Příslušenství


Vedle samotného NAS dostaneme veškeré potřebné příslušenství, kam patří malý napájecí adaptér dodávající 12 V / 1,5 A, k němuž dostaneme dva nástavce pro evropské a britské zásuvky. Pak tu je kratší ethernetový kabel, stručné informace o zapojení a CD s doprovodným softwarem.



reklama