reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD

27.3.2012, Jan Vítek, recenze
Duel 1TB NAS: Seagate vs. WD
Společnosti Samsung Western Digital nevyrábí pouze samotné pevné disky, ale také vlastní externí řešení včetně síťových úložišť typu NAS, či osobní cloudy, jak se jim dnes s oblibou říká. Naším tématem dnes budou dva takové, které se utkají v přímém souboji.
Nyní se tedy už podíváme na to, jak oba testované NAS servery My Book Live od Western Digital a BlackArmor NAS 110 od Seagate pracují v praxi. Důležitým faktorem ale pochopitelně je rychlost přenosů dat a o to teď půjde především. Pro účely testování byla využita desktopová sestava založená na základní desce Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67 s gigabitovým ethernetovým portem, 1TB disk Samsung HD103SJ a gigabitový router Cisco Linksys E3200.

Testovací konfigurace:
  • router Linksys E3200
  • Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Intel Core i5-2400S
  • Corsair Nova Series 128GB
  • Samsung SpinPoint F3 - 1TB
  • 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Seasonic S12II-330 330W (80 Plus Bronze)


Výkonnostní testy


Podívejme se tedy nyní na to, jakých přenosových rychlostí dosáhneme při připojení obou NAS serverů pomocí gigabitového ethernetového rozhraní (Full Duplex). Vyzkoušeny byly protokoly Samba a FTP, což následně doplnil test ATTO Disk Benchmark s pomocí namapovaného síťového disku. V tabulkách jsou uvedeny přenosové rychlosti jednak velkých souborů (cca 700 MB) a pak malých, několikamegabajtových fotografií. Začneme prvním testovaným NAS od firmy Seagate.


Seagate BlackArmor NAS 110
Upload
Download
Samba
19,7 / 14,3 MBps
51,5 / 26,9 MBps
FTP
15,5 / 10,2 MBps
67,6 / 28,5 MBps

přenos velkých / malých souborů


Výsledky NAS od Seagate nejsou moc působivé především co se týče uploadu, tedy kopírování dat na server. Opačným směrem to už je docela jiné a s využitím Samby i FTP jsme překročili hranici 50 MB/s. Při kopírování malých souborů to jsou již docela jiné, tedy nižší hodnoty, což je pochopitelné a očekávané.


WD My Book Live
Upload
Download
Samba
42,9 / 30,1 MBps
62,0 / 25,2 MBps
FTP
15,7 / 10,6 MBps
98,7 / 31,5 MBps

přenos velkých / malých souborů


Dle výsledků WD My Book Live lze říci, že tento NAS svůj souboj se Seagatem vyhrál a ve třech případech (tedy až na FTP upload) dokázal poskytnout citelně vyšší přenosové rychlosti. A vzhledem k tomu, že vede i v hlučnosti, která je i díky menším vibracím nižší, zatím vede se skóre 2:1 (jeden "bod" má Seagate za bohatší možnosti nastavení.


Spotřeba


Důležitým faktorem je také spotřeba. Pokud necháme zařízení vypnuta, ale zapojeno do sítě, nevezmou si nic, což nelze určit přesně, protože při velmi nízkých odběrech není měřák Voltcraft Energy Check 3000 zrovna přesný.


Seagate BlackArmor NAS 110
Spotřeba
Stand-by
~ 0 W
Vypnuté disky
4,2 W
Aktivní režim
9 W


Z výsledků měření spotřeby lze vidět, že v obou případech je spotřeba i v aktivním režimu velmi nízká, takže nikoho nezruinuje, když bude tyto NAS servery provozovat třeba i nepřetržitě. Western Digital My Book Live sice dosáhl mírně nižší spotřeby, ale rozdíl jednoho wattu je v podstatě zanedbatelný.


WD My Book Live
Spotřeba
Stand-by
~ 0 W
Vypnuté disky
3,1 W
Aktivní režim
8 W


Zbývá si už jen shrnout to, co nám oba NAS servery předvedly a samozřejmě s ohledem na cenu.
reklama