reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel: GeForce GTX 550Ti: Gigabyte vs. Palit

11.5.2011, Petr Štefek, recenze
Duel: GeForce GTX 550Ti: Gigabyte vs. Palit
V dnešní recenzi se podíváme na dvojici grafických karet GeForce GTX 550Ti, kde první speciální edice k nám přicestovala z dílen Gigabyte a druhá "obyčejná" verze bude bojovat pod vlajkou Palitu.
GeForce GTX 550Ti si nazvala respektive označila Nvidia jako Sniper, ale ostřelovač se nyní stal sám cílem. GeForce GTX 550Ti není špatnou kartou, ale díky cenově stejně postavenému Radeonu HD 6790 je její úkol nesmírně těžký. Nejlevnější edice okolo 2500 Kč ospravedlní vše velmi dobrým poměrem ceny ku výkonu a stále zachovají odstup alespoň 400 Kč od nejlevnějších verzí Radeonu HD 6790, který je celkově výkonnější. GeForce GTX 550Ti se konkurenčnímu Radeonu vyrovná až po přetaktování.
 
 

Palit GeForce GTX 550Ti 1024 MB


Palit GeForce GTX 550Ti je sice obyčejnou verzí, ale díky cenové výhodě se stává celkově výhodnější grafickou kartou než konkurenční Gigabyte.



Přetaktování tohoto modelu je velmi dobré a výsledný výkon dotahuje podstatně dražší verzi Gigabyte (ač stejných taktů na jádru verze Palitu nedosáhla). Palit tedy vyrobil poměrně konkurenceschopnou kartu, která dokáže zamotat hlavu při výběru grafiky do 3 tisíc korun. Nepřetaktovanou verzi Palit GeForce GTX 550Ti v grafech najdete pod označením klasické GeForce GTX 550Ti, neboť jejich takty jsou shodné a pro naměření výkonu sloužila právě tato karta."

Dobrý výkon
Průměrný poměr ceny ku výkonu
Slušné přetaktování
Existence Radeonu HD 6790
PhysX a CUDA
Ikona Odkaz na databázi
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2850 Kč s DPH


Gigabyte GeForce GTX 550Ti OC 1024MB


Grafická karta Gigabyte GeForce GTX 550Ti OC mi byla od začátku sympatická svými takty a provedením. Bohužel se nadšení rozplynulo po zjištění ceny, která atakuje 3250 Kč s daní, což je již skoro teritorium Radeonu HD 6850 nebo GeForce GTX 460.



Chápu podstatu luxusních výrobků a jejich dražšímu provedení, ale kdybych měl tento model Gigabyte k něčemu přirovnat, tak bude Škoda Fábia s koženým čalouněním a velkými koly za cenu Oktávie (omlouvám se za přirovnání - snad někoho neurazilo). Kdo je tedy potencionálním kupcem?

Dobrý výkon
Podprůměrný poměr ceny ku výkonu
Výborné přetaktování
Existence Radeonu HD 6790
PhysX a CUDA
Ikona Odkaz na databázi
DirectX 11
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3250 Kč s DPH


Pokud GeForce GTX 550Ti zlevní na úroveň 2500 Kč s daní, bude se jednat o poměrně jasnou volbu, ale v současné době cenově atakuje především Radeon HD 6790, na který má výkonnostně jen stěží. Navíc je tlačen shora levnými edicemi GeForce GTX 460 a výše zmiňovaným Radeonem HD 6850. Sniper tedy ano, ale v současné době bez zaměřovače.
reklama