reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel: GeForce GTX 680 vs. Radeon HD 7970 s OC

12.4.2012, Petr Štefek, recenze
Duel: GeForce GTX 680 vs. Radeon HD 7970 s OC
GeForce GTX 680 je podle mnoha novinářů nejvýkonnější kartou současnosti, ale její náskok oproti staršímu Radeonu HD 7970 není tak drtivý, jak by si Nvidia mohla přát. Srovnali jsme si obě tyto karty včetně přetaktování v nejnovějších hrách.
Obě testované karty mají podobné rozměry, ale Sapphire Radeon HD 7970 přeci jen ve skříni zabere o něco málo více místa díky robustnímu chladiči. Gigabyte GeForce GTX 680 OC je i přes přítomnost trojice aktivních větráků o něco tišší.



Řešením v případě obou karet je ve 2D ruční řízení rychlosti otáček, které jsou zbytečně moc vysoké a je lépe je snížit na minimum. Teplota přesto zůstane na úrovni okolo 30 stupňů.



Gigabyte GeForce GTX 680 OC


Karta je taktována na 1072 MHz pro jádro (základní frekvence), což je o 66 MHz více než u referenčních verzí. Pro paměti, ale platí standardní frekvence 6008 MHz. Přetaktování zde ukázalo, že i na takto vysoké frekvenci se dá s z karty vyždímat ještě o 100 MHz na jádru více a pro paměti byl konečný výsledek 6712 MHz. Je zajímavé, že utilita pro přetaktování EVGA Precision X u Gigabyte určila jako maximální Power Target "pouze" 111 %.






EVGA Precision X - utilita pro přetaktování





Sapphire Radeon HD 7970 Dual-X


Jde o přetaktovanou verzi běžného Radeonu, byť navýšení 25 MHz na jádru je spíše kosmetické a podobně je to i u pamětí, které šlapou na 5700 MHz (efektivně), což je o 200 MHz nad standard. Z důvodu malých rozdílů jsou v našich výkonnostních grafech uvedeny hodnoty pro tuto mírně přetaktovanou verzi Radeonu. V případě GeForce jsou to naopak možnosti tři (referenční takt, takt OC verze a maximální přetaktování). Radeon HD 7970 se povedlo přetaktovat se zvýšenou voltáží (+0,125 V) na finální takt 1200 MHz pro GPU a 6600 MHz pro paměti GDDR5.








GeForce GTX 680 OC v podání Gigabyte je tišší kartou, a to jak v zátěži, tak i v práci ve 2D. Ani jedna z obou testovaných karet se ovšem nedá označit za nepříjemně hlučnou ani v zátěži. V případě obou karet se ovšem při maximálním OC dostávají otáčky okolo 60-70 % celkového rozsahu a tam už o sobě karty dávají značně vědět. V případě hraní her to ovšem nevadí až na tiché noční hraní se ztlumenými reproduktory.

Spotřeba obou karet je příkladná, ale GeForce GTX 680 má v tomto ohledu navrch. Na základní frekvenci činí rozdíl okolo 25 W a do srovnatelných pozic se karty dostaly až po dosažení maximálních taktů pro jádro i paměti. Pro Radeon je typický maximální odběr stanoven na 210/250 W a pro GTX 680 je to podstatně nižších 170/195 W. V praxi je ale rozdíl menší, než jak je tomu u papírových hodnot.




Obě karty dovedou obsloužit bez problémů trojici pracovních monitorů nebo trojici obrazovek u hraní her. Je zřejmé, že podobné vlastnosti využije naprosto mizivé procento uživatelů, ale Radeony HD 7000 jsou v tomto ohledu dále a dovolují obsloužit extrémní plochu 16000x16000 pixelů. Nvidia v tomto ohledu konečně nabídla na jediné kartě možnost maximálně trojice obsloužených obrazovek. V praxi je čtveřice výstupů obou karet více než dostatečná pro monitor (nebo dva) a velkoplošné LCD.


 

reklama