reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel MSI 925XE Neo Platinum vs. Abit Fatal1ty AA8XE

21.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
Duel MSI 925XE Neo Platinum vs. Abit Fatal1ty AA8XE
Dnešní zajímavý duel je věnován základním deskám Intel, které jsou vybaveny novou rychlejší FSB sběrnicí. Podíváme se, zda je rychlejší FSB důvodem k upgradu a jak si povedou jednotlivé desky proti sobě. Jak
Síťové čipy


Abit - Intel 82541PI a Intel 82562EZ

Abit vybavil svoji základní desku podobně jako MSI dvojicí síťových čipů. Konkrétně se jedná o Intel 82541PI, který podporuje rychlost až 1Gbit. Druhý síťový čip pro obě desky shodný, jedná se o Intel 82562EZ, který je charakteristický svojí rychlostí 10/100 Mbit.


MSI - Intel 82562EZ

U MSI jako primární, tedy rychlejší síťový čip vybrali zástupce od firmy Broadcom. Jedná se o BCM5751KFB, který podobně jako Intel 82541PI pracuje maximálně na rychlosti 1Gbit.


MSI - Broadcom BCM5751KFB

Super I/O


Abit - Winbond W83627THF-AW

Oba výrobci vsadili shodně na produkty z dílny Winbondu. Dokonce se jedná i podobné řešení, jen s malým rozdílem, kdy čip použitý u Abitu s koncovkou AW podporuje trochu větší možnosti ovládání ventilátorů a monitorování systémů.


MSI - Winbond W83627THF

FireWire


Abit - Texas Instruments TSB43AB23

Podobně jako bývá zvykem u základních desek Asus, je i Abit vybaven FireWire čipem z dílny Texas Instruments. Jedná se o model TSB43AB23, který podporuje rychlost Mbps a na třech konektorech. Naproti tomu, za opravdovou klasiku lze považovat FireWire řadič VIA VT6307 použitý u MSI. Mezi jeho základní vlastnosti patří podpora pro 3 konektory s maximální přenosovou rychlostí 400Mbps, tedy stejné vlastnosti jako u Abitu.


MSI - VIA VT6306

Přídavný RAID


MSI - VT6410

Zatím, co Abit vsadil pouze na jeden PATA kanál integrovaný do ICH6R, MSI přidalo řadič s podporou dalších dvou PATA kanálů (tedy další čtyři zařízení). Jedná se o řadič VIA VT6410, který podporuje dva kanály ATA/133 s možností vytvářet RAID 0, 1 a 0+1, Tento řadič je použit rovněž na základní desce Asus P4P800.

Manuál


Abit - manuál a instalační CD

Součástí balení základní desky Abit je rovněž optický kabel, což je věc, se kterou se moc často nesetkáme. Jinak je vše při starém, tedy ani Abit ani MSI neobsahují český manuál.


MSI - instalační CD

Abit Fatal1ty AA8XE - OTES

Otes je název pro celé chlazení, které je na základní desce použito, tedy nejen pro trochu nezvyklé chlazení kondenzátorů a MOSFETů, ale rovněž pro paměti a chlazení čipové sady.


Abit - OTES

Jak jsem již říkal, kvůli chlazení bylo upuštěno od COM a Paralelních portů. Ale jak jsem se mohl přesvědčit, díky aktivnímu chlazení napájení bylo možno přetaktovat procesor až po jeho limity.


Abit - OTES RAMflow
Klikněte pro zvětšení

Další součástí výbavy je aktivní chlazení paměťových modulů. To je tvořeno pomocí dvojice ventilátorů, které jsou zapojeny paralelně a napájeny pomocí jedné přípojky ze základní desky.


Abit - OTES RAMflow
Klikněte pro zvětšení

Nevýhodou základní desky Abit Fatal1ty AA8XE je, že již samotná deska má 5 chladičů, tedy nejedná se o žádného adepta na tichý počítač, i když to ani není cílem této základní desky. Naopak, oněch pět chladičů velmi dobře plní co má, tedy maximální výkon s maximálním přetaktováním.
reklama