reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki

9.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Duel vyšších 5.1 repro soustav: Genius vs. Ozaki
Aby těch reproduktorů nebylo v posledních dnech málo, máme tu nakonec ještě jeden duel. V recenzi se podíváme na dvě soupravy pro počítačové kino - Genius SW-5.1 Home Theater a Ozaki B5 HM050. Obě stojí kolem 3500 Kč a dokáží ozvučit prostory přibližně 30 metrů. Která z nich vyjde ze souboje vítězně?
Jako první se podíváme na repro soustavu od Ozaki. Model B5 patří do řady HOMME, což je nejvyšší série určená hlavně pro domácí kino. Proto je také soustava dimenzována na prostory kolem 27 metrů čtverečních, což by se dalo převést na čtverec o délce strany 5 metrů. Předem můžu Ozaki B5 označit jako vhodné pro počítač i pro domácí kino, lze je použít také pro malé prezentace apod.


Obr. 3 - Repro Ozaki B5 HM050 v celé své kráse
Klikněte pro zvětšení

Obsah balení a instalace

Krabice od Ozaki je sice menší než u Geniusu (rozměry 400 x 375 x 325 mm), ale přesto se pěkně pronesete. Design je hezký, ale nepodstatný :-) Uvnitř se nachází dvě patra bedýnek - v prvním se nachází všechny satelity včetně středového reproduktoru, pod ním pak naleznete samotný subwoofer. Přiloženo je také hojné množství kabelů.


Obr. 4 - Obsah balení Ozaki
Klikněte pro zvětšení

Balení tedy obsahuje:
  • Subwoofer
  • 5x satelity (2 přední, 2 zadní a 1 středový)
  • Dálkový ovladač
  • Signálové kabely x 5
  • Kabely 2x RCA -> 3,5mm jack x 6
  • Redukce 3,5mm jack -> 2x RCA x 6
  • Manuál

Pokud máte nyní v přiložené kabeláži maglajz, ani se Vám nedivím. Dodávána je šestice kabelů, které mají na jednom konci dvojici RCA konektorů (pro zapojení do subwooferu) a na druhém jeden 3,5mm jack. Ke každému takovému kabelu je dodávána redukce, která rozdělí jack zpátky na RCA výstupy. Je to z důvodu, že některá zařízení používají pro připojení jacky (počítač, sluchátkové výstupy discmanu), jiná pak RCA konektory (video, stolní DVD přehrávače). Takto je možné zapojit jeden 5.1-kanálový zdroj a další tři dvoukanálové zároveň.


Obr. 5 - Dodávaná kabeláž
Klikněte pro zvětšení

Délka kabelů pro instalaci je více než dostatečná. Napájecí kabel subwooferu je jedinou výjimkou, měří 120 cm. Po jeho zapojení je nutné propojit repro se zdroji zvuku, k tomu je k dispozici zmiňovaná šestice kabelů RCA->3,5mm jack. Každý je dlouhý 2 metry, což může komplikovat připojení k počítači a k videu zároveň. Vzhledem k tomu, že pro každý tento zdroj budete požadovat jiné rozmístění satelitů, je to ale nepodstatné. Pro připojení středového reproduktoru máme kabel dlouhý 3 metry, pro přední satelity 5 metrů a pro zadní dokonce 10 metrů.

Středový reproduktor

Nejdříve se podíváme na středový reproduktor. Jeho rozměry jsou 293 x 96 x 110 mm a má tvar zkoseného kvádru. Použitý materiál je dřevotříska potažená černou dýhou s imitací dřeva, ale její tloušťku nemohu odhadnout, protože je celá bednička dokonale lepená. Samotné reproduktory jsou kryté plastovou mřížkou se stříbrným brokátem, který se k černému zevnějšku hodí. Zespodu nalezneme 4 gumové nožičky.


Obr. 6 - Středový reproduktor zepředu
Klikněte pro zvětšení

Po sejmutí mřížky na nás vyskočí hned tři měniče - dva třípalcové středovýškové po stranách (cca 7,5 cm) a jeden piezoelektrický výškový uprostřed. Je tedy vidět, že by měl středový reproduktor zahrát poměrně dobré spektrum frekvencí. Tyto měniče jsou také to jediné, co lze na celém reproduktoru odšroubovat. Jejich výkon je podle specifikace 2x 5W + 10W, což není špatné, ale zesilovač dává celému centru jen 5W. Jsou to ale jen čísla.


Obr. 7 - Středový reproduktor bez ochranné mřížky
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně pak nalezneme malý bassreflex podporující nižší středy. Nad ním se nachází železný háček pro pověšení na zeď a na pravé straně je dvojice vstupů. Jedná se o klapky, do kterých se zasunou dva obnažené konce signálového kabelu, jinak tomu ani v této cenové kategorii nemůže být.


Obr. 8 - A ještě pohled zezadu
Klikněte pro zvětšení
reklama