reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dva externí obři: Maxtor vs. Western Digital

15.1.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Dva externí obři: Maxtor vs. Western Digital
Protože nároky uživatelů na mobilní diskovou kapacitu stále vzrůstají, rozhodli jsme se opět otestovat externí pevné disky. Tentokrát se jedná o duel Maxtoru OneTouch 7000 a disku Western Digital, které přinášejí úctyhodnou kapacitu 200GB. Zároveň jsme v recenzi srovnali dvě rozhraní – USB 2.0 a FireWire.
Western Digital USB/FireWire HDD

Externí disk Western Digital je prvním modelem, se kterým jsem měl tu čest, proto nemohu porovnávat s předchůdci, ale jen s konkurenty. Opět se nejdřív podíváme na balení a vzhled disku.

Příslušenství a design
Krabice od druhého testovaného disku je o nějaký ten centimetr větší, ale jako boudu pro psa ji asi také nepoužijete. Grafický návrh je skromnější, ale účelný.


Obr. 15 – Nepřipravím Vás ani o krabici disku WD
Klikněte pro zvětšení



Obr. 16 – A příslušenství je zde
Klikněte pro zvětšení

Ani obsah balení není tak pestrý jako u Maxtoru – naleznete v něm jen akumulátor s 1 metr dlouhým kabelem do disku a k propojení zásuvky s akumulátorem slouží klasický napájecí kabel pro PC o délce asi 2,4 metru. Přiložené USB a FireWire kabely mají po 1,8 metrech každý. Kromě toho už je v krabici jen Quick Install Guide, ale žádný manuál, žádná CD.


Obr. 17 – Western Digital USB/FireWire v plné kráse
Klikněte pro zvětšení

Externí pevný disk WD ale vypadá podařeně. Na levém boku a zpředu je úzký černý proužek, který přechází v celo-černý pravý bok, zbytek „krusty“ je doplněn transparentním tvrdým plastem. Na horní straně je vylisováno logo a vytištěno jméno společnosti, na přední části jsou dvě kontrolky a taktéž logo.




Obr. 18, 19- Opět přední a zadní strana
Klikněte pro zvětšení

Zespodu nalezneme 4 gumové nožičky a větrací otvory. Zadní část obsahuje vstup pro napájení, USB konektor a 2 zdířky pro FireWire kabely a také nějaké větrací škvíry. Na konstrukci disku mi akorát trochu vadilo, že byla poněkud rozvrzaná a nepůsobila tak bytelným dojmem jako Maxtor. Naopak jsem ocenil přítomnost větrání, které u OneTouch 7000 není k dispozici.

Bohužel u disku Western Digital schází tlačítko On/Off. Zatímco Maxtor se ze svých chyb poučil, společnost WD nesledovala požadavky zákazníků a na tento model jednoduše Power nedala. Je to škoda, už také proto, že disk je hlučný. Při každém spuštění je pak třeba zapojovat napájecí kabel, na což jsem občas zapomněl.

Instalace a praxe
Tuto část vezmu stručně, protože většina věcí již byla řečena u předchozího disku. Instalace je hot-plug a neliší se od připojení externího Maxtoru. Stejným způsobem lze i za běhu odebrat, akorát se při něm disk nevypne. Disk je taktéž dodáván se souborovým systémem FAT32, takže uživatelé Windows 2000 a vyšších budou možná chtít přeformátovat.


Obr. 20 – Kapacita disku je pouze něco přes 186GB

Software není dodáván žádný, ale pokud byste měli Retrospect Express, lze ho stejným způsobem aplikovat i na tomto disku (akorát nemáte k dispozici tlačítko OneTouch). Kapacita, kterou disk nabízí, je přibližně 186GB, tedy o něco méně než u Maxtoru. Jeden takový drobný bonus od WD je ikonka disku, která se při jeho připojení objeví místo tradiční ikony Windows. Je uložena ve skrytém adresáři a spouští se jako autorun.

Poslední poznámka směřuje opět k hluku a teplotě. Hlučnost disku mě v tomto případě nepotěšila. Přestože jsou použita fluidní ložiska, vrčení motorku bylo poměrně výrazné a při práci s tichou sestavou rušilo. Největší hluk vydává disk při seekování a zdálo se mi, že je to způsobeno rezonancí plastu. Na druhou stranu, disk hřál méně než Maxtor, teploty se mi zdály přijatelné. Ačkoliv přes vrstvu plastu těžko říct.
reklama