reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvaadvacet palců od LG - L226WTQ-SF

3.1.2008, Pavel Kovač, recenze
Dvaadvacet palců od LG - L226WTQ-SF
Přišla nová metodika měření barev, a tak je třeba se podívat na to, jak si vede běžný TN monitor. Tentokrát padla volba na LG L226WTQ-SF, což je 22" model se slušnými parametry: odezva 2 ms, kontrast 5000:1 (DC), jas 300 cd/m2 a pozorovací úhly 170° v obou směrech.

Pozorovací úhly


Výrobcem udávané pozorovací úhly jsou 170° v obou směrech. U TN technologie jsou však vertikální a horizontální pozorovací úhly dosti odlišné a navíc u vertikálního je odlišný pohled zespodu od shora. Pojďme se poívat na praktické testy.


Náhled pozorovacích úhlů

Pozorovací úhly jsou naprosto typické pro TN technologii. Pohled z extrémních úhlů je smrtelný pro jas i barvy. Asi nejlépe je na tom pohled shora, kdy obraz sice žloutne, ale nedochází k výraznému poklesu jasu. Povšimněte si, jak výrazně žloutne obraz při pohledu ze strany. Ve výsledku jsou však úhly takové normální. Ničím nepřekvapí ani neurazí. Samozřejmě je nesmíte srovnávat s xVA a nedejbože s IPS obrazovkou.

Další zvětšování pozorovacího úhlu již pouze zhoršuje předchozí situaci.


Stabilita kontrastu


Jas je naštěstí regulován pomocí podsvětlovacích trubic, takže nedochází k drastickému snížení kontrastu. Kontrast se v celém rozsahu nad 90 % kontrastu maximálního, který dosahuje hodnoty 631:1.




Podsvícení


Podsvícení je bohužel hned na první pohled znatelně tmavší v pravé horní části obrazu. U her to sice moc nevadí, ale pokud editujete fotografii, tak tyto neduhy celkem rychle začnou vadit. Samozřejmě monitor nemíří do profi sféry na zpracování fotek, ale pro běžné kancelářské a domácí účely. Ve výsledku sice není podsvícení zrovna super, ale hodnota 31,2 % dostačuje.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.

reklama