Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojice SSD OCZ Agility v poli RAID

16.11.2009, René Pfeifer, recenze
Dvojice SSD OCZ Agility v poli RAID
Touha po vyšším výkonu nás mnohdy přivádí k experimentům. Řešení s pevnými disky v polích RAID je už léty prověřené. Jak se ale budou chovat SSD? Abychom vám ušetřili zbytečné náklady, postavili jsme proti sobě dvojí sílu WD VelociRaptor a duo SSD OCZ Agility.
Kapitoly článku:

Jak jsme testovali?


Testovací sestava:

Základní deskaGigabyte EP45-UD3P (P45, ICH10R)
ProcesorIntel Celeron D 346
Operační paměťOCZ Reaper HPC 1066 MHz 1024 MB
Grafická kartaGigabyte GV-RX80L512V (Radeon X800 XL 512MB)
ZdrojChieftec GPS-500AB A (500 W)
SkříňCooler Master Mystique 632
OSWindows XP Professional CZ SP3


Všechna možná nastavení dvoudiskových polí na PCIe kartě i desce jsme důkladně prozkoušeli testy Crystal Disk Mark, ATTO Disk Benchmark a samozřejmě i testem H2Bench. Nechceme vás ovšem zahrnout deseti stránkami grafů a tabulek, proto jsme do srovnání vybrali jen některé. I tak máme dostatek materiálu ke studování. Pusťme se tedy do toho.


Pole RAID 0 a 1 na PCIe řadiči Kouwell


ATTO Disk Benchmark

OCZ RAID 0 PCI
OCZ RAID 1 PCI
WD RAID 0 PCI
WD RAID 1 PCI



Crystal Disk Mark


Pokud stručně zhodnotíme výkony obou disků při testu ATTO, má duo SSD disků navrch proti dvojici pevných Westernů, ovšem v případě stripovaného RAID 0 není rozdíl dramatický. Zajímavé jsou vyrovnané hodnoty zápisu disku Agility v obou typech polí. U zkoušky CDM se vyšší výkon projevuje mnohem výrazněji ve více disciplínách.


Pole RAID 0 na řadiči Intel


V původní sérii testů jsme neměli možnost porovnat chování diskových polí SSD a HDD na Intel řadiči motherboardu naší testovací sestavy. Proto jsme využili příležitosti, kdy se nám v redakci znovu sešly dvojiceSSD OCZ Agility (tentokrát 30GB) a 2,5“ HDD Western Digital Scorpio Black 320 GB.


ATTO Disk Benchmark

WD Scorpio Black
OCZ Agility 30 GB
WD RAID 0 Intel
OCZ RAID 0 Intel



Crystal Disk Mark


Výkon polí na řadiči Intel je v obou testech více než výmluvný. Jak se dále přesvědčíme, je z hlediska zvýšení výkonu tato volba nejefektivnější. Jelikož se jedná o dodatečné testy a s mírně odlišnými účastníky, závěrečné hodnocení měnit nebudeme.