reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojrecenze LCD EuroCase 2204: cenová bomba?

28.2.2008, Pavel Kovač, recenze
Dvojrecenze LCD EuroCase 2204: cenová bomba?
Na mušku se nám dostal jeden zajímavý model 22" LCD panelu. Hlavním lákadlem je cena, která nemá obdoby, a panel stal se tak prakticky nejlevnějším 22" LCD monitorem na našem trhu. Do parády jsme si vzali hned dva kousky které se liší pouze drobnou obměnou.
Podívejme se, jaký monitor má nově ve svém sortimentu česká firma Partis a.s., která se stala majitelem firmy Eurocase Technology s.r.o. Na první pohled je monitor EC 2204 hodně lesklý. Největší zásluhu na tom má skleněný kryt, který překrývá celou přední plochu. Vytváří tak dojem velmi jednolitého designu - zkrátka si nevšímáte tolik rámečku a vnímáte více obraz.

Na druhou stranu to, že je čelní plocha skleněná, přináší i některá úskalí. Prvním je velmi velká lesklost celého monitoru. Všechno se v něm odráží a pokud je monitor vypnut, tak se u něj klidně může vaše lepší polovička namalovat. Samozřejmě sklo je tvrdý materiál, a tak ho jen tak něco nepoškrábe. Nemusíte se tedy bát, že "pečlivá" uklízečka ve firmě utře monitor hadrem na podlahu a vzniknou tak škrábance.

Design jako takový se velmi podařil. Mám k němu však jednu výtku - stříbrné rohy. Kdyby růžky měly více technický design, tak rohy ničemu nevadí, ale tahle vlnka není zrovna ideální. Samozřejmě to je otázka vkusu, a tak se posuďte sami.


Základní pohled na monitor (pro zvětšení klikněte)

Trochu mě zarazilo polohování monitoru, přestože nabízí velký potenciál v náklonu vzad i vpřed. Bohužel, pokud si nedáte pozor a nakloníte monitor moc, tak klidně přepadne dopředu či opačně dozadu. Navíc kloub je neskutečně tuhý, a musíte zkrátka monitor vzít do obou rukou a pořádně zatlačit. Stačilo by v kloubu vytvořit nějaké aretační polohy, a bylo by po problému. Každopádně monitor obvykle ustavíte do jedné polohy a dál s ním až tak často nehýbete (já osobně tedy ano, ale mluvím o zkušenostech ostatních). Změřil jsem zhruba polohy, kdy je monitor ještě dostatečně stabilní. Jsou 35° vzad a 5° před, tedy taková lehce nadprůměrná klasika.


Náklon monitoru (pro zvětšení klikněte)

Pohled zepředu prozrazuje přesné postavení panelu a velikost rámečku. V dolní části naleznete ikonky a texty popisující tlačítka, která jsou ve spodním okraji.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)


Tlačítka na ovládání OSD menu

Zadní strana není prakticky ničím zajímavá. A přesto je zde něco, co je u ostatních monitorů jinak. Ano, chybí otvory pro VESA držák. Samozřejmě je VESA uchycení spíše bonus, nicméně proč zde není? Výrobce se nejspíše snažil ušetřit, kde se dalo, a upřímně to zde celkem i chápu. Uvidíme, jak na tom monitor bude obrazově. Na zadní straně jsou i reproduktory.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Pokud si někdo zvětšil předchozí obrázek, získal nejspíše dojem, že monitor obsahuje i DVI vstup. Bohužel jde pouze o nápis na plastu, ve skutečnosti můžete do monitoru přivést pouze analogový signál pomocí D-Sub konektoru.


Konektory






Dodávané příslušenství


  • D-Sub kabel
  • Audio kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka (v češtině)

EuroCase 2204
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
22" (16:10)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický/statický)
1000:1 (3000:1 Dynamický)
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
160°/160°
Počet barev
16,2 mil (6-bit)
Rozteč bodů
0,282 mm
Nativní rozlišení
1680 x 1050
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
D-Sub
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
NE
Hmotnost
5,77 kg
Norma TCO
TCO N/A
Pivot
NE
Spotřeba
max 45 W
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnostiIkona Odkaz na databázi
Orientační cena bez DPH: 4 200 Kč
reklama