reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojrecenze LCD EuroCase 2204: cenová bomba?

28.2.2008, Pavel Kovač, recenze
Dvojrecenze LCD EuroCase 2204: cenová bomba?
Na mušku se nám dostal jeden zajímavý model 22" LCD panelu. Hlavním lákadlem je cena, která nemá obdoby, a panel stal se tak prakticky nejlevnějším 22" LCD monitorem na našem trhu. Do parády jsme si vzali hned dva kousky které se liší pouze drobnou obměnou.

Odezva


V předchozí kapitole jsem se zmiňoval, že v OSD menu se nachází položka "Nastavení doby odezvy". Ta umožňuje měnit sílu technologie OverDrive. Nyní si trochu připomeneme, jak se technologie OverDrive chová. Klasická změna jednoho pixelu se provede tak, že se změní hodnota napětí na pixelu na požadovanou hodnotu (každé natočení tekutého krystalu vyžaduje určité napětí). Bohužel při tomto postupu je "doběh" k požadované barvě velmi pozvolný. Technologie OverDrive na to jde kulišácky - přivede na krátkou dobu napětí vyšší resp. nižší (podle změny), a tím zkrátí celkově odezvu. Bohužel se někdy stane, že tato doba je příliš dlouhá, a tím dojde k překmitu.

No a monitor EC právě dokáže měnit tuto dobu, čímž si nastavíme zcela optimální (pro naše podmínky použití) hodnotu. Já jsem nastavil takové hodnoty, aby nedocházelo k překmitu za žádných okolností. Tím jsem možná trochu prodloužil některé odezvy, ale na obraz se dívá nejlépe. Například pro hráče může být výhodné vyšší nastavení této položky, ale pro obecné použití je hodnota 49 ideální. Na následujícím obrázku můžete vidět průběh odezvy 50-200-50 při různých hodnotách "Nastavení doby odezvy" v OSD menu monitorů EC 2204.



Na předchozím obrázku si všimněte, jak postupně OverDrive zvyšuje svou sílu. Při nízkých hodnotách "Nastavení doby odezvy" jsou v odezvě schody a tím dochází u rychlých scén ke zhoršení barevného podání. Postupně se odezva vyrovnává až někde u 40 % má prakticky ideální průběh. S překročením hranice 60 % se v odezvě začíná vyskytovat překmit, který naopak způsobuje šum ve videu a duchy u her. Záleží pouze na vás, co si nastavíte.

Nyní se však vraťme k našim dvěma LCD monitorů. Oba jsem testoval na odezvu a oba jsou na tom prakticky stejně. Hodnoty se lišily pouze na druhém, maximálně prvním desetiném místě. Proto zde uvedu pouze jeden graf odezvy. Celková odezva se při tomto nastavení nevyšplhala nad 9 ms, což pokládám za velký úspěch. Díky tomu si jistě vyslouží monitor EC 2204 obdiv nejednoho hráče a to i díky velmi přijatelné ceně. Průměrná celková odezva činí 6,6 ms, maximální 8,8 ms a minimální 4,2 ms.


Odezva v závislosti na změně

Podívejme se na odezvu 0-175-0, která se chová naprosto ukázkově. Pouze při odezvě fall se průběh ukončí o něco dříve, než by se měl ukončit, a vytvoří tak miniaturní schod. To je však naprosto nepostřehnutelné lidským okem. Hodnoty jsou 5,2 ms pro rise a 2 ms pro fall.


Odezva 0-175-0 (30 ms/div)

U odezvy typu šedá-šedá již lehce překmitne u odezvy rise, ale tento překmit je opravdu velmi malý, a tak není okem téměř vidět. Schod u odezvy fall zůstává prakticky nezměněn. Hodnoty jsou 5,8 ms pro rise a 3,7 ms pro fall.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


Další 22" TN LCD a opět je bez inputlagu. Zkrátka vše jak má být.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Sledování videa se stává stále častěji diskutovanou oblastí u LCD monitorů. Hlavní zásluhu na tom má již slušná velikost, obvykle příznivý poměr stran a slušná cena těchto monitorů. Ano, mám na mysli právě 22" modely. Navíc se postupně prosazuje i HD video a k tomu je třeba pořádný monitor resp. televize. Monitor EC 2204 díky lesklé obrazovce sice vytváří dojem klasické CRT televize s živějšími barvami, ale na druhou stranu, pokud film obsahuje velké množství tmavých scén, tak si je při sledování za světla moc neužijete, protože místo obrazu uvidíte svůj odraz. Však to dobře znáte z CRT televizí.

Samozřejmě LCD má výhodu ve vyšším jasu, a tak vadí opravdu jen přímý sluneční svit a ostatní je přesvíceno monitorem, ale i tak se jedná o nepřijemný aspekt. Oba monitory podaly video stejně a nezpozoroval jsem mezi nimi žádný rozdíl. Pokud byla nastavena více konzervativní odezva (pod hodnotu 30 v OSD), tak se některé tmavé scény slily do jedné větší plochy. Naopak nad hodnotu 60 se objevoval šum v obraze. Proto doporučuji udržovat nastavení odezvy v rozmezí 30-60. Barevné podání patří k takovému průměru a nelze očekávat žádné zázraky. Na druhou stranu monitory ani v nejmenším nepropadly, což je dle mého názoru celkem úspěch.


Hraní her




Hry jako takové jsou velmi náročné na odezvu, a tak jim tyto monitory dělají dobře. Pro každou hru si můžete nastavit lehce rozdílnou hodnotu, a tím dosáhnete perfektních výsledků. Osobně jsem zůstal na hodnotě 49, která sice sem tam vytvořila lehoučký stín za objektem, ale obecně se na hru koukalo nejlépe. V tomto ohledu musím monitory pochválit a myslím, že si zaslouží velkou pozornost. V této cenové relaci nemají konkurenci.
reklama