reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání

5.4.2013, Jan Vítek, recenze
Dvoudiskové NAS: výkonnostní srovnání
Dnes se podíváme celkem na 6 domácích NAS serverů, jež mají společné především dvě věci. Jde o dvoudiskové modely, které jsou vybavené gigabitovým ethernetovým rozhraním. Své síly změří především ve výkonnostních testech, čili přenosu dat.

ZyXEL NSA325


NAS dnes v mnoha ohledech dokáže nahradit i osobní počítač z hlediska ukládání dat a jejich využití. Může je sám stahovat z internetu, uživatel je může přímo na něj ukládat z fotoaparátu či kamery a kdykoliv si je vyžádat pro stažení nebo průběžné streamování na televizoru či na produktech s OS Android nebo iOS. Dalším zaklínadlem moderní doby je Cloud, který věrný svému názvu prostupuje celým IT světem. A v neposlední řadě nám NAS dokáže nabídnout různé další služby, jako tiskový server, poštovní server, webový server a zkrátka vše možné, na co jeho hardwarová a softwarová (nejčastěji Linux) výbava stačí.



Síťové úložné servery tedy mají jasnou výhodu v tom, že uživateli poskytnou ucelené, již předem nakonfigurované (ale samozřejmě nenastavené) a více či méně levné řešení, které by také mělo být nenáročné na spotřebu. To, co dnes tvoří pořádný NAS server, není ani tak hardware jako spíše firmware, čili jeho nakonfigurovaný operační systém. Ten by měl v duchu moderní doby vést uživatele za ručičku, ale zároveň mu poskytnout dostatečné možnosti volby. Ty jen musí být jasné a snadno nastavitelné.



ZyXEL NSA325 k nám dorazil v bílé krabici, na níž se můžeme dočíst mnoho zajímavého:

Model
ZyXEL NSA325
Procesor
1,6 GHz (ARM)
Paměť
512 MB DDR2 RAM
Podpora HDD, FS a RAID
2x 3,5" Serial ATA 3 Gbps
Vnitřní disk: EXT4
Externí disk: NTFS, EXT2, EXT3, FAT32, ReiserFS, XFS
RAID 0, 1, JBOD
S.M.A.R.T.
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB
2x USB 2.0
1x USB 3.0
eSATA
ne
LED kontrolky
System, HDD 1, HDD 2, USB, COPY
Rozměry
108 x 205 x 147 mm
Hmotnost bez disků
1 080 g (bez disků)
Hluk
?
Spotřeba
27 W (za běhu)
7 W (disky vypnuty)
Podpora protokolů, standardů, apod.
CIFS/SMB, NFS (pro Linux/Unix)
FTP, HTTP
DHCP client
PPPoE
Network Time Protocol (NTP)
Personal Cloud s podporou Polkast
DLNA 1.5 media server
UPnP AV server
iTunes server
SqueezeCenter support
Photo album server
FTP server
phpMyAdmin/MySQL/PHP
RSS client & server
HTTPS a FTPES
... více o softwarové výbavě zde

Specifikace neprozradí nic nestandardního nebo nadstandardního. Můžeme být ale spokojeni, však 1,6GHz procesor s 512 MB RAM slibuje dobrý výkon na to, aby nám NAS poskytl vysokou datovou propustnost, potěšitelná je také přítomnost rozhraní USB 3.0 a výčet podporovaných funkcí a standardů ukazuje na širokou nabídku firmwaru. Ten si mimochodem můžete stáhnout zde.


Zpracování NAS serveru


Výrobce se evidentně snažil o to, aby jeho NSA325 vypadal elegantně, ale to se mu dle mého názoru moc nepovedlo. Vroubkování lesklého černého panelu z plastu v kombinaci se zakřiveným kouskem plastu stříbrné barvy působí spíše levně. Také černý kryt je vyrobený z plastu, ale ostatní, tedy zadní panel a vnitřní kostra, je již kovové. Osobně jsem čekal trošku lepší zpracování, však už nejde zrovna o jeden z nejlevnějších modelů na trhu. Nicméně pokud překousnete onen přední panel, zbytek už snad nikoho neurazí.





Přední panel si nyní prozkoumáme blíže. Ona vroubkovaná část je v podstatě jen panel kryjící pozice pevných disků. Ten drží jednak za plastové packy a na druhé straně má dva malé, ale silné magnety. Stačí tak za něj jen zatáhnout, po čemž v něm najdeme zaklesnuté plastové madlo. To bude nejspíše sloužit pro pohodlnější vysouvání pevných disků z jejich umístění. Tento systém neumožní instalaci 2,5" zařízení, ale ty se stejně do NAS nehodí.





Napravo pak máme nezbytnosti v podobě modře podsvíceného hlavního vypínače, pod ním je pět zelených kontrolek - systémová, dvě pro pevné disky, jedna pro USB zařízení a pak další značící probíhající kopírování/synchronizaci dat. Tu můžeme spustit pomocí malého tlačítka nad předním portem USB. Ten je verze 3.0, takže je jasné, že zbylé dva už budou USB 2.0.





Na samotném plastovém krytu není nic moc zajímavého. Za zmínku stojí snad jen vysoké a měkké gumové nožky, díky nimž by snad neměly být vibrace tak otravné. Lze ale předpokládat, že i tak bude provoz NAS serveru na stole velmi hlučný, protože tomu tak je skoro vždy. Lepší je tak provozovat jej na zemi a nejlépe ještě na nějaké měkké podložce.





Zadní panel nám nabídne celkem běžnou výbavu. Hned nahoře jsou dva porty USB 2.0, jež by mohly být dále od sebe, pak tu je RJ-45 gigabitového Ethernetu opatřený stavovými LED, schované tlačítko Reset pro obnovení továrního nastavení, kdyby bylo nejhůře a pak nezbytný napájecí zdroj doplněný na druhé straně o otvor pro zámek Kensington. Vzhledem k provedení tohoto zařízení pak není divu, že je nutné aktivní chlazení. To zajistí malý a doufejme že teplotně řízený 60mm ventilátor. Vzduch se bude nabírat především skrz průduchy pod předním panelem, takže se dovnitř bohužel bude snadno dostávat i prach, zvlášť když bude NSA325 umístěn na podlaze.


Příslušenství


V první kapitole se ještě podíváme na příslušenství, ať je to kompletní. Vedle samotného NAS dostaneme ještě napájecí adaptér s výkonem 60 W, na což je tedy popravdě řečeno trošku přerostlý. Ale nejde o mobilní zařízení, takže nám to může být vesměs jedno. K adaptéru patří dva síťové kabely pro naše a britské zásuvky.



Pak nám ZyXEL nabídne disk se softwarem, informace o záruce, ethernetový kabel a pro montáž pevných disků sadu plastových ližin a šroubků.
reklama