reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS iBuddie A530: Transmeta za babku!

5.5.2004, Igor Viduna, recenze
ECS iBuddie A530: Transmeta za babku!
Firma ECS je u nás známa především jako výrobce levných desek. My vám dnes představíme notebook z dílen tohoto výrobce, který se kromě nízké ceny chlubí i dlouhou výdrží na baterie, samostatnou grafickou kartou s 32MB RAM a procesorem Transmeta Crusoe 1GHz.
Kapitoly článku:
Jen se koukněte...

Nyní vás asi zajímá, jak notebook vypadá. Proto vám nyní nabídneme fotky, které vám blíže ukáží tři hlavní pohledy. A jelikož se o výbavě a příslušenství notebooku budeme blíže rozepisovat později, ponecháme je bez komentáře.


Obr.08 - Ještě jednou pohled na otevřený notebook
Pro detail klikněte myší


Obr.09 - Zavřený notebook
Pro detail klikněte myší


Obr.10 - Zavřený notebook
Pro detail klikněte myší

Pokud by vás zajímal popis otevřeného notebooku, klikněte sem.


Popis notebooku

Nyní si ukážeme notebook ze všech možných stran. A jelikož o podrobný popis konektorů, mechanik apod. se za nás již postaral výrobce, bylo by jejich opětovné přepisování "nošením dříví do lesa". Máte-li zájem klikněte sem. My jenom řekneme, že celkový počet čtyř USB 2.0 portů je dle našeho názoru na notebook již dostatečný. Chybí nám zde ale FireWire a také PCMCIA slot, PS2 již méně.


Obr.11 - Levá strana
Pro detail klikněte myší


Obr.12 - Zadní strana
Pro detail klikněte myší


Obr.13 - Pravá strana
Pro detail klikněte myší

Notebook má pak pouze jeden slot SO-DIMM pro paměti DDR. Je obsazen 256 MB modulem DDR266. Maximum možné paměti je 256 MB, což je velmi málo!!! Výrobce uvádí, že notebook má na desce 128 MB a do rozšiřujícího slotu je možné přidat až 256 MB RAM. My jsme ale v notebooku našli 256 MB vyjímatelný modul a systém indikoval 256 MB (resp. 240 MB) RAM, takže je zřejmé, že notebook žádných 128 MB RAM ("on-board") integrováno nemá.


Obr.14 - Pohled do nitra
Pro zvětšení klikněte myší

Také již bylo řečeno, že notebook je osazen WiFi modulem 802.11b.


Obr.15 - Pohled do nitra
Pro zvětšení klikněte myší

Pevný disk vyrobila firma Hitachi. Jde o klasický notebookový disk o velikosti 2,5" s rychlostí 4200 ot./s (Ultra ATA100), vyrovnávací pamětí 2 MB a velikostí 30 GB. Což vzhledem k ceně notebooku chápeme jako velmi dobrý standard.


Obr.16 - Foto pevného disku
Pro zvětšení klikněte myší

Velmi důležitou součástí notebooku je samozřejmě i Li-On baterie o kapacitě 3600 mAh. Zde bych rád upozornil, že její kapacita je výrazně nižší než je obligátních 4400 mAh, což bude dobré si uvědomit zejména při porovnávání výdrže v provozu na baterie.


Obr.17 - Popisek baterie
Pro foto celé baterie klikněte myší

Příslušenství

K notebooku pak dostanete samozřejmě také napájecí trafo.


Obr.18 - Foto napájecího zdroje

Software

Jako prvně se samozřejmě podíváme na operační systém. Zde ale musíme konstatovat, že není součástí dodávky, což vzhledem k ceně notebooku nechápeme jako nedostatek. Mezi další softwarovou výbavu patří také programy WinDVD 4, PC Cilin 2002, Page ABC či vypalovací utilita NTI CD-Maker.


Obr.19 - Instalační menu
reklama