reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CS230: sRGB profesionál

18.2.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CS230: sRGB profesionál
Nová CS řada monitorů od firmy EIZO má ambice se stát se ideálním monitorem pro začínající fotografy či grafiky. Tento monitor totiž lze případným kitem rozšířit na vyšší model. Máte tak možnost výběru až po zakoupení monitoru. Jaká je tato novinka?

Pozorovací úhly a povrch obrazovky


Pozorovací úhly jsou u IPS monitorů doslova pohlazením po duši. Zde zkrátka ukáže IPS technologie své přednosti a EIZO je ještě trošku vyzdvihuje. EIZO si nejspíš nechal trošku upravit povrch obrazovky, který díky tomu trpí daleko méně efektem zvaným IPS glow. Také matná povrchová úprava je slušně provedena. Sice lehce trpí špinavým efektem, ale ten není až tak výrazný. Všimnete si jej nejvíc, když přiblížíte oko na cca 20 cm. To je pozorovací vzdálenost, kterou asi nikdo provozovat nebude. Takže problém zde moc není. Při optimální vzdálenosti je efekt zcela potlačen, což nelze říci o všech matných monitorech.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Kontrast u IPS displejů sice nedosahuje tak závratných hodnot jako u monitorů s maticí typu VA, ale pro zpracování fotek to není až tak důležité. Zde by se daleko více projevil posun barev při bočním pohledu, což je u VA obrazovek zcela běžné. To jen pro připomenutí. Kontrastní poměr EIZO CS230 dosahuje v průměru 744:1 při maximálním, resp. 731:1, při jasu 120 cd/m2. Není to mnoho, ale s takovým kontrastem přichází většina EIZO a vlastně i NEC profi monitorů. Je to jedna z mála daní za kvalitní barvy.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Samotné rozložení kontrastu má jen jedinou odchylku, a to v horní části obrazu, kde se vyskytuje malinký průsvit, ale opravdu jen malý, co okem není téměř vidět.




Průběh jasu


Jak již bylo řečeno, tak nastavení jasu je zde prováděno přímo. Tedy zadáváte hodnotu v cd/m2. Jeho rozsah je však na EIZO docela malý, a to od 50 do 300 cd/m2, přičemž od 253 nahoru jde o umělé zvyšování jasu softwarovou metodou. Tedy úpravou vstupního signálu (jas se pro oko lehce zvyšuje, ale bílá zůstává stejná).


 - průběh jasu


Podsvícení


A nyní přichází asi to nejdůležitější. Podsvícení. To je totiž u monitorů vyšších řad obvykle výrazně lepší, a to hlavně díky technologiím vyrovnávajícím podsvícení. V tomto případě DUE ve své druhé generaci.

A ve výsledku je podsvícení skutečně téměř perfektní. Jen drobné propady na obou stranách v horní části obrazu. Ty ale okem téměř neuvidíte. V podstatě jde pro oko perfektní podsvícení. Takže bravo!


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Po převedení na gama 2,2, což simuluje vnímání jasu lidského oka, je podsvícení již bez jediného negativa.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama