reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?

24.6.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CX240: ideál pro náročné uživatele?
Věnujete se fotografii, tisknete větší množství grafiky? Pak je tu pro vás AdobeRGB monitor EIZO CX240, který podává ultimátní výsledky jak ve wide gamutu, tak i v sRGB. Jde o ideální monitor? Dočtete se v recenzi!

EIZO CX240: celkové hodnocení


Pokud hledáte grafický monitor a máte vlastní software pro kalibraci, je EIZO CX240 ideální. On je vlastně ideální i pro ty, co chtějí grafický monitor a současně i sondu. Stačí si totiž dokoupit balíček příslušenství a získat tak CG řadu za lehce nižší cenu. Obecně cenová politika EIZA doznala změn a jejich monitory jsou už konkurenceschopné i pro běžného smrtelníka. Samozřejmě si CX240 nekoupí grafik amatér, ale ten, kdo to myslí s grafikou vážně a má volných pětadvacet tisíc.

EIZO CX240 je totiž monitor, co za danou cenu poskytuje to, co slibuje. Perfektní barvy, pro oko výborné podsvícení, AdobeRGB i sRGB barevný prostor a skvělou konstrukci a ergonomii. Jediné, v čem lehce pokulhává, je odezva a inputlag, což ale u grafického monitoru nevadí. Navíc jsem byl mile překvapen, že DUE funguje správně i pro rozložení barevné teploty po ploše monitoru. Bohužel se mu to povedlo až na druhý pokus (u druhého testovaného kusu).

Třešničkou na dortu je povrchová úprava bez "špinavého" efektu a téměř eliminující IPS/PLS Glow. Je až neuvěřitelné, jak dokáže povrchová úprava vylepšit obraz. Čáry jsou ostré jak břitva, kontrastní plochy se vzájemně neovlivňují a bílá je z pozorovací vzdálenosti přirozená a nebodá do očí. I tyto vlastnosti jsou pro grafický monitor velmi důležité. Bez nich by tento monitor byl také výjimečný, ale rozhodně ne tolik.

Velmi příjemný je také autokorekční senzor, který jednou za čas (125 hodin) seřídí teplotu obrazu tak aby odpovídala vašim požadavkům. Díky tomu se o monitor prakticky nemusíte starat a maximálně si přepnete režimy sRGB, Adobe RGB či vlastní kalibraci.

Ovšem jsou zde i negativní vlastnosti. Tou první je bezesporu aktivní chlazení. Je docela nepříjemné, když vám monitor na stole vrčí/šumí. Dalším negativem je již zmiňovaná odezva a inputlag, což by vadilo hráčům, pro které však tento monitor není určen.


EIZO CX240 ocenění

Ocenění TREFA získává monitor EIZO CX240
za perfektní barvy, téměř dokonalé podsvícení a Adobe RGB i sRGB gamut.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Ve výsledném hodnocení je monitor vysoce nadprůměrný, a to prakticky ve všech ohledech. Jen odezva je lehce podprůměrná. To však většina uživatelů oželí. Barevné podání a podsvícení je prakticky dokonalé!

Pro většinu smrtelníků bude největší překážkou cena monitoru. Přestože je naprosto opodstatněná, je vysoká. Pokud však chcete kvalitní monitor, musíte si připlatit.


EIZO CX240 hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Grafickou práci, prepress, web... doplňte téměř cokoli kromě her.

Hlavním nasazením je samozřejmě grafika. Oproti verzi CS je však CX zaměřena i na prepress, a to díky Adobe RGB. Tento prostor totiž umožňuje dobře simulovat CMYK barevný prostor, což sRGB neumí.


Plusy


+ Perfektní barevné podání
+ Adobe RGB i sRGB profil (zcela funkční)
+ Téměř ideální podsvícení (zatím nejlepší v našich testech)
+ Polomatná povrchová úprava
+ Pozorovací úhly (téměř bez IPS/PLS glow)
+ Možnost rozšířit pomocí licence na CG
 
 

Minusy


- Slabší odezva
- Aktivní chlazení, které je slyšet
- Vyšší cena
 

Cena v době testování: cca 29.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru EIZO CX240 děkujeme EIZO.

Jak hodnotíte monitor EIZO CX240?
V anketě šlo hlasovat od 24.6.2013 do 5.4.2014. Počet hlasujících: 11
Výborný91 %
Průměrný9 %
Špatný0 %
reklama