reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2436WFS: trefa do černého

8.1.2013, Pavel Kovač, recenze
EIZO EV2436WFS: trefa do černého
EIZO přišlo na náš trh s novou řadou monitorů EcoView (EV). Dnes recenzovaný EV2436WFS-BK ukázal, jak mohou být i levná EIZA na velmi vysoké úrovni. Dokáže však bojovat s konkurencí, která je dnes opravdu velká? Vše se dočtete v recenzi.

EIZO EV2436WFS: celkové hodnocení


EcoView řada se ukázala v tom nejlepším světle. Podíváme se na něj však z celkového pohledu. Pokud hledáte extrémně levný monitor s úhlopříčkou 24", tak zde EIZO stále nedosahuje hranice low-endových výrobců jako je LG. Cena kolem 10 tisíc je však více než opodstatněná. Začneme velmi dobrou konstrukcí a ergonomií. Následuje fakt, že jde o 16:10 a tudíž 1920×1200 obrazovku, která se dnes téměř nevyskytuje. Byl jsem velmi rád, že po dlouhé době přistál na stole monitor, který je tak říkajíc ze staré školy. Vhodný pro práci i pro hraní her, sledování filmů. Zkrátka taková zlatá střední cesta.

Nyní se podíváme na jednotlivé aspekty monitoru pěkně popořádku. V první řadě tu je velmi dobré barevné podání, které i bez kalibrace ukazuje, že monitor má co nabídnout. Dokážu si představit, že tento monitor si lidé koupí a nebudou mít potřebu jej jakkoli nastavovat v OSD, což je prostě skvělé.

Co se týče odezvy a inputlagu, tak se zde EcoView samozřejmě s řadou Foris měřit nemůže. Přesto pro klasické neprofesionální hráče bude odezva i inputlag naprosto vyhovovat. Při sledování filmů oceníte prakticky úplnou absenci průsvitů na okrajích. S tím souvisí i pozorovací úhly, které patří k IPS standardu.

V neposlední řadě je zde velmi dobrá ergonomie. Stojan FlexStand II je pro pracovní monitor skutečným požehnáním a poskytuje vše, co si uživatel může jen přát. Možná by někomu vyhovoval trošku vyšší náklon vzad, ale pokud u práce nestojíte, tak jej potřebovat nebudete.


 - základní pohled

Ocenění TREFA získává monitor EIZO EV2436WFS
za kvalitní zpracování a celkově vyvážený produkt.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Pokud jste dočetli až sem, tak si asi říkáte kde jsou nějaká větší negativa. Nebojte nezapomněl jsem na ně. Jde jen o to, že jich je opravdu málo. V podstatě najdete pouze lehce průměrnou odezvu a špinavější povrchovou úpravu. Ostatní vlastnosti jsou zkrátka velmi dobré. A právě proto si odnáší naše ocenění TREFA. Někdo může namítnout, že monitor s cenovkou kolem deseti tisíc a s úhlopříčkou 24" je drahý. Ano, jsou zde 23-24" monitory s cenou kolem 4 000 - 5 000,- , ale ty obvykle poskytují jen 1920×1080 a hlavně nemají tak dobré barvy, ergonomii atd. Zkrátka vždy jim něco chybí. Ale nepředbíhejme, zanedlouho se tu má objevit Dell U2413, který by mohl být docela slušným rivalem tohoto EIZA. Zatím o něm však moc informací není.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Začínající grafiky
2) Všeobecné použití

Zní to až divně, ale skutečně jde o monitor, který uspokojí velkou část uživatelů. Jste grafik, co hledá slušný monitor, ale nemáte na drahé CG? Nevadí vám absence AdobeRGB a DUE? Tak tento EcoView je ideální. A protože monitor poskytuje opravdu vyrovnané výsledky ve všech disciplínách, tak se hodí téměř pro každé použití, a to včetně hraní her, ale ne na profi úrovni.


Plusy


+ Dobré barevné podání
+ Slušné podsvícení
+ Perfektní ergonomie
+ Dobré pozorovací úhly
+ 16:10 - 1920×1200
+ Možnost ovládat přes PC (pouze u DVI)
 
 

Minusy


- Špinavější povrchová úprava
- Odezva by mohla být drobek rychlejší
- Lehce vyšší cena (ale opodstatněná)
 
 
Cena v době testování: cca 10.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru EIZO EV2436WFS děkujeme EIZO.

Jak hodnotíte monitor EIZO EV2436WFS?
V anketě šlo hlasovat od 8.1.2013 do 15.11.2013. Počet hlasujících: 33
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama