reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?

29.4.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO EV2736W: konkurent pro Dell?
Monitory EIZO byly vždy trošku dražší, série EcoView to však změnila. A dnes se do naší laboratoře dostal EV2736W. 27" model s QHD rozlišením, perfektní regulací jasu a typickou EIZO konstrukcí a ergonomií.

Pozorovací úhly


Panely s typem obrazovky PLS jsou v pozorovacích úhlech prakticky stejné jako IPS. Rozdílů najdete jen velmi málo. Možná mají trošku menší IPS/PLS glow. Panel tedy poskytuje velmi dobré pozorovací úhly, ty jsou navíc podpořeny kvalitní povrchovou úpravou. Jde o velmi jemnou až polomatnou úpravu. Taková úprava je zvykem u MVA panelů, které netrpí špinavým efektem. A právě ani EIZO EV2736W tímto efektem netrpí a bílá barva působí velmi dobře.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Většina negrafických monitorů bez kompenzace podsvícení má problémy s rozložením kontrastu. Někdy se propadá minimální kontrast až na méně jak polovinu kontrastu maximálního. To se sice dnes u EIZO EV2736W neodehrálo, ale přesto je minimální kontrast o více jak 40% nižší. Naštěstí je to jen v jednom místě, a to v horním pravém rohu.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Situace se nezměnila ani při zkalibrování monitoru na 120 cd/m2.





Stabilita kontrastu je na první pohled trošku horší, ale zde trošku klame sonda, která má při tak nízkém jasu už menší citlivost. Proto berte hodnotu při jasu 0% pouze jako orientační, a pokud by sonda dosahovala vyšší citlivosti, tak by jistě podal monitor daleko lepší výsledek právě v 0% jasu.


Průběh jasu


A zde je již samotný průběh jasu. Právě ten je pro monitory EcoView hodně velký a EIZO se jím patřičně pyšní. Od 1 cd/m2 (přesně změřená hodnota činí 0,75 cd/m2). Horní hranice se sice nezastavila na plných 300 cd/m2, ale na 273, ale stále to bohatě postačuje i pro sledování filmů.


 - průběh jasu


Podsvícení


A protože monitor nemá DUE, neboli digitální kompenzaci homogenity podsvícení (a u EIZA i barev), tak je podsvícení pouze průměrné až lehce podprůměrné. PLS panely v homogenitě podsvícení nikdy moc neoplývaly, a tak se ani není čemu divit. Monitor doslova volá po DUE. To je však záležitostí až vyšších řad.

Přesto si podsvícení pozornost zaslouží, a to hlavně z hlediska absence průsvitů. Ano, může to být záležitost konkrétního kusu, ale už fakt, že testovaný kus tím netrpěl, je dobrou předzvěstí pro případné zákazníky.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pokud si navíc převedeme podsvícení do gamy 2,2 tak, aby odpovídala lidskému zraku, tak je podsvícení již docela slušné. Přesto si můžete při zobrazení černé nebo bílé plochy na monitoru jisté nehomogenosti všimnout hned na první pohled.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama