Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S1910 podruhé

19.9.2006, Pavel Kovač, recenze
EIZO S1910 podruhé
Teď si asi říkáte, co tady dělá recenze na monitor, který již recenzovaný u nás byl. Vysvětlení je však jednoduché. EIZO inovovalo tento panel na odezvu 8ms. Další důvod je ten, že tentokrát monitor změříme s pomocí optické sondy, což jsme minule ještě nedělali. Posledním, a tím nejdůležitějším důvodem, je fakt, že jste si o tuto recenzi žádali. Pojďte se tedy podívat na to, jak panel dopadl tentokrát.
Pod kapotou

Rozebrání monitorů EIZO není obvykle problém a ani tento není výjimkou. Naskýtá se nám tak pohled pod kapotu tohoto 10-bitového monitoru.


Otevřený monitor (Pro zvětšení klikněte)

EIZO si do svých vyšších řad dodává své vlastní čipy pro zpracování obrazu (například monitor S2110W), zde však je použit čip Genesis, se kterým se setkáváme například i u monitorů NEC (u NEC 1970NX S-IPS, je použit gm5221-LF). Samozřejmě záleží i na samotném naprogramování tohoto čipu.


Čip (Pro zvětšení klikněte)


Na štítek jsme se ani nemuseli dostávat, je zde totiž "okénko" v plechu ve kterém je vidět označení panelu. Jde o LTM190E4-L03A, což je tradiční Samsung S-PVA panel. Dle specifikací výrobce je tento panel schopen 8ms odezvy. Je vidět že EIZO použil skutečně novější panel než u modelu s 12ms odezvou.


OSD menu



Monitor je možné ovládat přes počítač, což je opravdu dobrá zpráva. Je ale trochu škoda, že k tomu musíme připojit USB kabel. Většina monitorů, které se dají ovládat přes PC, USB kabel nevyžaduje a komunikace probíhá přes kabel DVI či D-Sub. Výhodou USB kabelu je prakticky nulová odezva při ovládání. Software je navíc opravdu obsáhlý, programátoři se nespokojili pouze s nastavením jasu, kontrastu a barev, ale je možné si zvolit přednastavený režim pro každou aplikaci zvlášť, klávesové zkratky pro ovládání samotného OSD menu či dokonce automatického vypínání/zapínání monitoru ve stanovený čas. Kdyby takovýto software měli všichni výrobci, je po starostech.



V OSD menu lze nastavit prakticky to samé co u softwaru. Bohužel ovládání přes tlačítka na monitoru je trošku neohrabané. Tlačítka nejsou prakticky hmatově oddělena a to ani od okolního rámečku a ovládání ve tmě se tak stává skutečným peklem. Naštěstí je zde možnost ovládání přes PC, a tak se není čeho bát.