reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S1910 podruhé

19.9.2006, Pavel Kovač, recenze
EIZO S1910 podruhé
Teď si asi říkáte, co tady dělá recenze na monitor, který již recenzovaný u nás byl. Vysvětlení je však jednoduché. EIZO inovovalo tento panel na odezvu 8ms. Další důvod je ten, že tentokrát monitor změříme s pomocí optické sondy, což jsme minule ještě nedělali. Posledním, a tím nejdůležitějším důvodem, je fakt, že jste si o tuto recenzi žádali. Pojďte se tedy podívat na to, jak panel dopadl tentokrát.

Odezva



Uvidíme, jak si povede inovovaná verze s 8ms odezvou. Při prvním pohledu je odezva vcelku dobrá, po bližším zkoumání však zjistíte, že odezva až tak dobrá není. Měření pomocí osciloskopu a optické sondy to i potvrdilo. Celková odezva se pohybuje kolem 30ms což je na 8ms S-PVA panel celkem hodně. Monitor má však jednu obrovskou výhodu, o které se zmíním později.


Odezva v závislosti na změně

Statistika grafu je neúprosná. Průměrná celková odezva je 27,4ms, maximální pak 33,2ms a minimální 20,8ms. Na druhou stranu je odezva prakticky ve všech tónech stejná (rozptyl není tak velký), a tak se nemusíte bát, že v některých situací bude odezva dostatečná a v některých naopak ne. Pokud přihlédneme k tomuto faktu, odezva je dostatečná.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Dalším pozitivním faktem je absolutně nulový překmit, který je často způsoben technologií OverDrive. Právě díky tomu lze pokládat i takto pomalou odezvu za více než dostatečnou. Věřte, že není nic horšího než nepříjemný šum v obraze či světlý stín za pohybujícím se objektem (například kurzor či přetahované okno). Vraťme se však k odezvě 0-175-0, ta je zde 14ms rise a 17,2ms fall.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Podobně se chová i odezva typu šedá-šedá. Je zde sice náznak překmitu, ale ten nepřesahuje 5%, a tak není prakticky viditelný. Náběh, neboli rise, je velmi rychlý a to 5,6ms. Bohužel odezva fall je na tom o poznání hůře (16,2ms).

Sledování videa





Díky perfektní hloubce obrazu, velkému kontrastu a skvělým barvám je sledování filmů opravdu zážitkem. Právě hloubka obrazu je u filmů velmi důležitá a ani 0ms odezva to nespraví. Obraz je díky nulovému resp. opravdu minimálnímu překmitu v odezvě perfektně klidný. Například monitor NEC 20WGX2 má odezvu sice statisticky lepší, ale u filmů a her je šum opravdu nepříjemný. Nekoukejte tedy pouze na číslo v grafu odezvy, ale i na samotné průběhy kde vypozorujete i překmity. Zpět ale k našemu monitoru. Pokud chcete klasický 19" monitor a chcete na něm sledovat video, pak je tento monitor více než vhodný.


Hraní her





I u hraní her se potvrzuje to, že bez překmitu až tolik na odezvě nezáleží. Je sice pravda, že v některých situací u hry Half-Life 2 dochází i k rozdvojování hran a ztrátě detailnosti v texturách, ale i tak se hra hraje jedna báseň. Samozřejmě zarytí zastánci CRT monitorů odezvu uvidí a nebudou schopni ji akceptovat, ale osobně věřím, že na tuto odezvu se dá velice rychle zvyknout. Ostatní hry jsou na tom ještě lépe, například u hry Unreal Tournament je i při velmi rychlých pohybech dostatek detailů pro přesný zásah. Inu je vidět, že pokud si dá výrobce záležet s naprogramováním čipu, může být obraz opravdu výrazně lepší. Trošku netradičně jsem vyzkoušel i hru Doom 3, který je doslova protkán tmavými barvami. Odezva u TN panelů (ale i u spousty VA) bývá při tmavých scénách celkem tragická. Tento monitor si však vedl slušně. Aby nezůstal test Doom 3 pouze u tohoto monitoru, rozhodl jsem se jej zařadit do všech nadcházejících recenzí. Hra Need for Speed Most Wanted je na odezvu také velmi náročná (pokud je vypnut "motion blur"). Zde sice panel obstál, ale na 2ms TN panely to rozhodně nemá.


Stabilita kontrastu



Jas se reguluje pomocí podsvícení, a tak je kontrast v celém rozsahu prakticky stejný. K lehkému poklesu sice dojde, ale pouze k hodnotě 86% z maximálního kontrastu (203:1). Inu, i zde se ukazuje kvalita monitorů EIZO.

reklama