Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S1910 podruhé

19.9.2006, Pavel Kovač, recenze
EIZO S1910 podruhé
Teď si asi říkáte, co tady dělá recenze na monitor, který již recenzovaný u nás byl. Vysvětlení je však jednoduché. EIZO inovovalo tento panel na odezvu 8ms. Další důvod je ten, že tentokrát monitor změříme s pomocí optické sondy, což jsme minule ještě nedělali. Posledním, a tím nejdůležitějším důvodem, je fakt, že jste si o tuto recenzi žádali. Pojďte se tedy podívat na to, jak panel dopadl tentokrát.

Celkové hodnocení


Jak si tedy vede inovovaná verze monitoru po měření novou metodikou? Hlavní je odezva, ta je sice dle čísel celkem špatná, ale protože nedochází k překmitu, tudíž je odezva i tak dostačující. Zní to trošku divně, ale je to tak. Představte si situaci, kdy je odezva extrémně rychlá, ale za jakýmkoli pohybujícím se objektem se objevuje světlý stín, který doslova bije do očí. Takováto odezva je potom pro většinu her nepoužitelná a ve filmech dokáže barvy změnit k nepoznání (navíc přidá šum). Nebojím se tedy doporučit tento monitor i pro náruživé hráče.


Co se týče barev, zde je situace naprosto jasná. Ten, kdo chce kvalitní barvy, by se měl primárně poohlížet po monitorech EIZO jako tento . Díky 10-bitovému zpracování barev nedochází k znatelnému snížení počtu barev při ruční regulaci, a to je pro grafiky to nejdůležitější.

Panel navíc exceluje v podsvícení. Hodnota 97,6% je naprosto perfektní a asi těžko se setkáme s lepším výsledkem (u podsvícení pomocí trubic). Pozorovací úhly sice nejsou takové jako u technologie (A)S-IPS, ale myslím, že to nebude na překážku.


Při pohledu na výsledné skóre je asi každému jasné, že monitor exceluje hlavně v barevném podání, což je pro monitory EIZO typické. Ten kdo hledá 19" monitor s kvalitním barevným podáním, je právě EIZO S1910 pro něj jak stvořené.

Perfektní barvy
Odezva by mohla být lehce lepší
Bezchybné podsvícení
Vyšší cena (pro grafiky však adekvátní)
Odezva bez překmitů
Pouze průměrná interpolace
Slušné pozorovací úhly
Ovládání tlačítky je nepohodlné
Kontrast a hloubka obrazu
Ikona Odkaz na databázi
Doporučená cena 15 250 Kč bez DPH

Za zapůjčení LCD panelu EIZO S1910 děkujeme českému zastoupení firmy EIZO - firmě Avnet s.r.o.

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.