reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S2110W - širokoúhlých 14-bitů

11.5.2006, Pavel Kovač, recenze
EIZO S2110W - širokoúhlých 14-bitů
Poslední LCD monitor EIZO na našich stránkách bylo levné M1900 s technologíí TN. Dnešní model je však zcela jiná kategorie, technologie S-PVA spolu s 14-bit zpracováním barev předurčuje tento monitor pro profesionální použití. Navíc se obléknul do moderního širokoúhlého kabátu. Pojďme se na něj podívat blíže.

Odezva



Již v minulé recenzi jsme využili novou metodiku pro testování LCD monitorů a samozřejmě zde jí také použijeme. PVA/MVA panely podávají vcelku vyrovnané výsledky při všech tónech odezvy. Papírová odezva se však stále drží kolem 8ms a v tom nejlepším případě na 6ms. Ultrarychlé 2 až 3ms PVA/MVA zatím nejsou, ale jistě taková doba nastane a myslím, že to nebude až tak dlouho trvat.



Z grafu je patrné, že celková odezva se nedostane k hranici 20ms, což je slušný výsledek - například 8ms TN panely mají maximální odezvu klidně u hranice 35ms. Maximální celková odezva je 18,4ms, minimální 10,2 průměrná odezva činí 15,7ms. Vzpomeňme na 6ms S-IPS NEC 20WGX2, který měl maximální 22,2ms, minimální 9,8ms a průměrná 13,8ms. Při měření odezvy jsem narazil na jeden problém, který bylo nutné vyřešit. Jistě si vzpomínáte, že podsvětlovací trubice při sníženém jasu začnou poblikávat. U tohoto monitoru však trubice blikaly i při maximálním jasu a tento jev celkem ztížil měření odezvy. Na následujícím obrázku je průběh odezvy. Jak jistě uznáte, změření je prakticky nemožné.


Průběh odezvy - neodfiltrované blikající podsvícení (20ms/dílek)

Blikání podsvícení znemožnilo určit přesný začátek i konec odezvy. Dlouho jsem bádal, jak tento problém odstranit až nakonec mé oko spočinulo na druhé sondě a nad hlavou se mi objevila pomyslná rozsvícená žárovka. Mnozí jistě již tuší, co s druhou sondou vytvoříme. Stačí jí přiložit na místo na monitoru, kde je stále stejná barva, jako je světlejší barva z dané odezvy a odečíst tento kanál od prvního kanálu, který měří samotnou odezvu. Tím získáme světlejší barvu odfiltrovanou od blikajícího podsvícení, avšak tmavší v oblasti, kde je tmavší barva, naopak vznikne opět nepořádek. Měření jsem tedy zopakoval pro případ, kdy druhá sonda měří tmavší barvu a odfiltruje tedy "spodní" okraj odezvy. Jak to vše spojit? Inu Photoshop je mocný nástroj, a tak je výsledný průběh zobrazen na následujícím obrázku.

pozn. tento obrázek je pouze pro představu, jaký má odezva průběh. Samotné měření probíhalo při kratší časové základně a na větších obrázcích, aby neutrpěla přesnost výsledků.


Průběh odezvy 0-175-0 - odfiltrované blikající podsvícení (20ms/dílek)

Z tohoto obrázku již není problém odečíst jak odezvu "rise" o délce 9,2ms, tak i "fall" s hodnotou 6,4ms. To jsou velmi přijemné hodnoty.


Odezva šedá-šedá (20ms/dílek)

A jak je na tom odezva šedá-šedá? Inu i ta je velmi dobrá. Odezva "rise" dosahuje hodnoty 6,4ms a "fall" 7,6ms.


Sledování videa





Hned po spuštění prvního videa je jasné, že je to Monitor s velkým "M". Kontrast je tak velký, že vše, co monitor zobrazí, získává větší hloubku a obraz je krásně "živý". Když porovnám s obyčejným PVA monitorem Dell 2405FPW, který má také kontrast 1000:1, tak je rozdíl opravdu propastný. Tím však neříkám, že tento Dell je špatný. Co se týče odezvy, tak je pro drtivou většinu scén opravdu dostatečná. Jen při extrémně rychlých scénách dojde ke ztrátě detailů, ale tento jev ještě nějaký ten pátek asi neodstraníme. Prokreslenost tmavých scén je také dostatečná a celkový dojem z videa je naprosto špičkový.


Hraní her





I když není monitor primárně určen pro hraní her, ale pro nějakou bohulibější činnost, tak se i tak koukneme, jak si s nimi poradí. Jak jsem již podotknul u videa, tak monitor má perfektní podání barev a neuvěřitelný kontrast. Právě díky tomuto velkému kontrastu se u leckterých her vytváří takový "HDR efekt". Ono totiž HDR není nic jiného, než simulace zvětšování a zužování zorničky oka a pokud je obraz dostatečně kontrastní a s vyšším jasem, tak tento efekt vznikne přímo v oku. Samozřejmě to stále není ono, ale pokud nastane doba, kdy budou mít monitory/televize vysoký jas a extrémní kontrast, tak HDR již nebude nutné počítat přes grafickou kartou. Ale zpět ke hrám. Odezva je natolik dobrá, že není problém hrát i ty nejnáročnější hry. Navíc díky málo výraznému overshootu nevzniká nepříjemný šum v obraze. Všechny testované hry (Half-Life 2, Unreal Tournament 2004, Need for Speed Most Wanted a Earth 2160) byly perfektně prokresleny a nevzniká nepříjemné "duchovatění". Je sice pravda, že NEC na tom byl ještě lépe, ale rozdíl není nijak markantní.


Stabilita kontrastu



Hodně zvědavý jsem byl na tento aspekt. Po celkem špatném výsledku u NEC 20WGX2 bylo toto EIZO hodně příjemným překvapením. Kontrast sice klesal, ale měl prakticky přímkový sestup, a tak není problém si nastavit jakýkoli jas.

reklama