Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO S2110W - širokoúhlých 14-bitů

11.5.2006, Pavel Kovač, recenze
EIZO S2110W - širokoúhlých 14-bitů
Poslední LCD monitor EIZO na našich stránkách bylo levné M1900 s technologíí TN. Dnešní model je však zcela jiná kategorie, technologie S-PVA spolu s 14-bit zpracováním barev předurčuje tento monitor pro profesionální použití. Navíc se obléknul do moderního širokoúhlého kabátu. Pojďme se na něj podívat blíže.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (800x600, zachován poměr stran - režim "Enlarge")



Ačkoli monitor poskytuje možnost zachovat velikost vstupního signálu, tedy zobrazit pixel na pixel, tak je i tak interpolace důležitá. Pokud se přepnete například do konzole či DOS režimu, tak je dobré si zvětšit písmo, aby se dobře četlo. V tomto případě monitor poskytuje však podprůměrné výsledky. Na jednu stranu je to škoda, avšak kdo bude používat takovýto monitor v nižším rozlišení, že?


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

Interpolace linek je sice dostatečná, ale nějaká dlouhodobá práce v tomto režimu není zrovna příjemná. Inu nic není dokonalé.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

A jak je na tom interpolace textu? Inu podprůměrně. Je zde výrazné rozostření a čitelnost je opravdu mizerná. Ikonka programu Lotus Notes navíc měla nepříjemnou bílou auru.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)

Praktický test inteprolace hry Half-Life 2 poskytl nepříjemný obrázek na rozmazaný obraz. Inu je tedy dobré provozovat monitor v nativním rozlišení popř. pokud není možné využít nativního rozlišení, tak v zobrazení pixel na pixel.


Regulace jasu



Jak jsem již podotknul při měření odezvy, tak monitor neumožňuje nastavit podsvícení, tak aby přestalo blikat. Je to způsobeno počtem trubic. Toto však nelze považovat za nějaký hendikep. Blikání je totiž s frekvencí 100Hz a jak jistě víte z nové metodiky měření LCD monitorů, tak toto blikání nelze srovnávat s CRT monitory.


Průběh podsvícení

Měření probíhalo v režimu "Custom" s nastavenými barvami na výchozí.