reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO SX2762W: profesionál útočí

23.5.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO SX2762W: profesionál útočí
Nedávno jsme tu měli profesionální monitor NEC, který byl velmi dobrý. Dnes tu máme konkurenční EIZO s trochu menším modelem, avšak slibující stabilní obraz pro grafickou práci. Jak si vede v našich testech?

Struktura displeje


Pravidelní čtenáři sice již makrofotografii tohoto displeje viděli v článku Makrosvět LCD obrazovky, ale i ti, kteří článek nečetli, se mohou podívat na samotnou strukturu dnešního EIZA SX2762W. Na fotografii si můžete všimnout lehce užšího subpixelu oproti běžné H-IPS, e-IPS či S-PLS obrazovce. To znamená jediné. Nižší propustnost světla a nutnost silnějšího podsvícení pro dosažení stejného jasu. Samozřejmě i propustnost samotného subpixelu vstupuje do hry, ale to už z fotografie nepoznáme.

Velmi důležitým aspektem je samotná struktura. Ta totiž není pravidelná u všech subpixelů. Každý druhý má totiž posunutý střed domén nahoru či dolů. Vždy má subpixel nahoře 5 a dole 7 domén (plus jedna malinká uprostřed), či opačně. Tím se nejspíše výrobce snažil zlepšit pozorovací úhly a vychází z teze, že sousední pixely mají velmi podobnou barvu. Jeden pixel má tedy lepší pozorovací úhly z jedné strany a sousední pixel naopak z druhé. Myšlenka je to jistě dobrá a při testech pozorovacích úhlů se i potvrdila, i když jen drobně.




Struktura displeje H-IPS - EIZO SX2762W (klikněte pro zvětšení)


Odchylka dE a barevný gamut


A nyní přichází asi to nejdůležitější, k čemu je monitor určen. Barvy. Nejprve se podíváme na barevný gamut. Ten výrobce udává jako 97% pokrytí Adobe RGB (neplést s velikostí!). To je pro profesionální monitory H-IPS docela běžná hodnota, resp. asi nejlepší dnes dosažitelná v rámci dostatečně nízkých výrobních nákladů. Testy tvrzení EIZA pouze potvrzují. Asi nikdo nečekal nic jiného.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


A protože se jedná o grafický monitor, podíváme se na gamut trochu podrobněji. Zobrazíme si ho v 3D a podíváme se, kde má gamut rezervy a kde naopak gamut Adobe RGB přesahuje. Více v následujícím videu. Drátěný model představuje gamut Adobe RGB a plný objem je EIZO SX2762W. Na videu můžete dobře vidět, že gamut je výrazně větší než Adobe RGB. Hlavně co se týče červené a modré. Bez kalibrace tedy už z tohoto faktu ani ránu.

 
Nyní přistoupíme k barevné odchylce. Ta je pro fotografy/grafiky velmi důležitá. Pokud totiž nezobrazí monitor správnou barvu, těžko může grafik očekávat, že se jeho výsledek správně vytiskne nebo zobrazí na jiném monitoru. Ve výchozím nastavení monitoru se setkáme s docela průměrnou barevnou odchylkou. dE(2000)=4,11 není na grafický monitor nic moc pěkného. Musíme si však uvědomit, že EIZO u tohoto monitoru nezaručuje režim Adobe RGB a pouze ho umí zobrazit. Zkrátka není pro něj kalibrovaný.




Profil sRGB


Naopak pro režim sRGB je monitor nastaven velmi dobře. Je tedy vidět, že výrobce tomuto monitoru nastavil zcela jasný směr. Tím směrem je sRGB a pokud chcete něco víc, tak si jej zkrátka musíte zkalibrovat. Barevná odchylka v režimu sRGB je už výrazně příznivější a pro většinu grafiků dostatečná dE(2000)=0,92.




Profil Studené


Nyní následuje várka dalších režimů Movie, Paper, Picture a Text. Všechny tyto profily bohužel vycházejí z Adobe RGB a ten, jak už víme, není zrovna přesný. Tyto režimy vlastně jen výchozí profil lehce poškodí. Pokud tedy můžete, používejte sRGB, nebo si monitor zkalibrujte. Jiná cesta v tomto monitoru zkrátka nevede.




Profil Movie dE(2000)=5,15




Profil Paper dE(2000)=5,13
 



Profil Picture dE(2000)=4,27




Profil Text dE(2000)=4,54


Je tedy vidět, že barevné odchylky přednastavených profilů mimo sRGB nejsou zrovna dvakrát kvalitní.

Po kalibraci (kterou v tomto případě doporučuji provést pomocí optické sondy) se monitor i v gamutu Adobe RGB promění ve velmi dobrý. Bez sondy si však asi moc neškrtnete a zkrátka zkalibrovat monitor pomocí šestiosých barev není jen tak jednoduché. Proto zde ani nepřikládám nastavení monitoru, které by mohlo být matoucí a ten, kdo si koupí tento monitor, by měl rozhodně investovat do sondy. Po zkalibrování je tedy výsledek dE(2000)=0,9 v AdobeRGB prostoru, což je velmi dobrý výsledek. Škoda, že výrobce nevěnoval pozornost i Adobe RGB. Ten naleznete až u série CG.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci pomocí ICC profilu si všimněte stále nepříjemné modré barvy, která přesahuje hodnotu 4,51. Věřím, že po delším nastavování (na které není v rámci testů čas - i přestože kalibruji grafické monitory kolem jedné hodiny jen v OSD) by se modrou podařilo dostat pod kontrolu.





A co udělala kalibrace s barvami? Více na následujícím obrázku. Nezapomeňte, že na vašem monitoru nemusí odpovídat kalibrované barvy těm lepším. Zkrátka musíte sledovat pouze rozdíl, který je v tomto případě velmi malý.





A protože jde o grafický monitor, tak zde nepřiložím ICC profil, který si jistě vytvoříte sami.
reklama