reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax DreamBass Genie: zvuková elektronka

25.7.2012, Jan Vítek, recenze
Enermax DreamBass Genie: zvuková elektronka
Do rukou se nám dostala nová jednoduchá externí zvukovka DreamBass Genie od společnosti Enermax, která spoléhá na rozhraní USB a řešení firmy VIA. Krom toho nabídne také nevšední design a je přímo určena pro využití s přenosnými počítači...
Kapitoly článku:
  1. Enermax DreamBass Genie: zvuková elektronka
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
DreamBass Genie tedy představuje externí zvukovou kartu, která má velmi malé rozměry a dodává se bez nebo se špuntovými sluchátky (AP001E). Ta v naší verzi (AP001) nebyla, takže se budeme muset spokojit se samotnou zvukovkou. Ta má zajímavý design, díky němuž připomíná klasickou elektronku a k tomu napomáhá také lesklá čepička.
 



Enermax DreamBass Genie k nám přišel zabalený v krabici, do níž by se vešel i se svým USB konektorem klidně desetkrát. Nápisy na krabici slibují snadné použití (Plug and Play), mobilitu a samozřejmě také kvalitní zvuk. To je ale právě hlavní otázkou, na niž se budeme snažit odpovědět.





Nejdříve se ale podíváme na specifikace...

Model
Enermax DreamBass Genie (AP001)
Rozhraní
USB (komp. s USB Audio Class 1.0)
Rozměry
výška 45 mm, průměr 23 mm
Zvukové výstupy
3,5 mm stereo výstup (+ lineární zesilovač pro sluchátka)
3,5mm stereo vstup
Čipset
VIA VT1620A
Přehrávání
24/16bit, 16/32/48/96 kHz
THD-N -80dB, SNR 90 dB
Záznam
24/16bit, 16/32/48/96 kHz
THD-N -80dB, SNR 90 dB
Software
žádný, ani ovladače
Ostatní
Bass Booster +6 dB na 80 Hz
stavová LED blikající při aktivitě
Kompatibilita
Windows 7, Vista, XP, 2000, Mac OS, Linux

Už dle nich je celkem jasné, že toto zvukové řešení nebude patřit mezi ty nejkvalitnější a ani nenabídne mnoho funkcí. Přeci jen odstup signálu od šumu (SNR) 90 dB se nedá považovat za nic výtečného a stejnou hodnotou se pochlubí i externí zvukovka Sweex 7.1 (recenze). Jenomže ta stojí o 100 korun méně a i když její balení nezahrnuje sluchátka, má něco, co činí externí zvukovou kartu daleko více atraktivní pro potenciální kupce. Tím je podpora až osmi kanálů a celkem osm 3,5mm vstupů či výstupů plus S/PDIF IN a S/PDIF OUT.

To DreamBass Genie nám nabídne jen dva konektory, a to 3,5mm stereo vstup a výstup, takže to je v tomto ohledu to samé, čím se může pochlubit i každý počítač, notebook či netbook. Čím by tedy tento produkt mohl a měl zaujmout, je především kvalitnější zvuk, než jakým disponují integrované zvukovky. Jinak osobně nevidím vůbec žádný důvod, proč by někdo měl utrácet další peníze, dobrovolně si zaplácnout jeden USB port a tahat s sebou další zařízení. Leda by potřeboval u notebooku nahradit odpálenou zvukovku. Ale nepředbíhejme.

Kdybychom měli v recenzi verzi AP001E, pak bychom ještě uvedli, že dodávaná špuntová sluchátka mají kabel s délkou 1,2 m s pozlaceným konektorem, citlivost 95 dB, impedanci 32 ohmů a frekvenční odezvu 20 Hz - 23 kHz. Uživatel k nim dostane také sadu tří různě velkých silikonových nástavců.





Tato zvukovka tedy připomíná elektronku a její plášť je tvořen ze třech částí. Jednak je to kovově lesklá čepička, pak spodní červený plastový "špunt", přičemž obě tyto části mezi sebou drží malý červený plošný spoj s elektronikou a konektory. Hlavní část obalu je pak průhledný plast, skrz nějž je dobře vidět, co výrobce ukryl dovnitř. Na prvním obrázku jsou to dva SMD kondenzátory a nad nimi šváb APA2308, čili sluchátkový zesilovač (max. 280 mW).





Hlavní výbavu v podobě kodeku VIA VT1620A (označení Vinyl EnvyUSB 2.0) ale skrývá opačná strana plošného spoje. Jedná se o dvoukanálový USB audio kodek (což není žádné překvapení) se standardním 8032 MCU jádrem a dvěma stereo DAC dosahujícími odstupu signálu od šumu až 95 dB a stejným počtem stereo ADC se 90 dB SNR. Kodek také podporuje rozhraní S/PDIF, ale to zde nenajdeme.





Zvukovka totiž nabídne pouze dva standardní 3,5mm stereo konektory pro vstup a výstup, které jsou označeny klasickými piktogramy sluchátek a mikrofonu. Na víc zde prostě nezbylo místo, tedy když nepočítáme nezbytný konektor Mini USB. Ten výrobce umístit do samotné základny, takže díky tomu a dodávanému zalomenému USB adaptéru bude z notebooku tato zvukovka koukat směrem vzhůru. Tedy za předpokladu, že máte ve svém notebooku porty orientovány správně, což ovšem nemusí být vždy pravidlem. Příkladem budiž notebook MSI CR650 (recenze).
reklama