reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax DreamBass Genie: zvuková elektronka

25.7.2012, Jan Vítek, recenze
Enermax DreamBass Genie: zvuková elektronka
Do rukou se nám dostala nová jednoduchá externí zvukovka DreamBass Genie od společnosti Enermax, která spoléhá na rozhraní USB a řešení firmy VIA. Krom toho nabídne také nevšední design a je přímo určena pro využití s přenosnými počítači...
Kapitoly článku:
  1. Enermax DreamBass Genie: zvuková elektronka
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Použití externí USB zvukové karty Enermax DreamBass Genie je velmi jednoduché a dokonale v souladu s Plug and Play. Prostě ji zapojíte do USB portu a systém (v našem případě Windows 7 64bit) si ji za okamžik najde a ihned nainstaluje potřebné ovladače, takže stačí zapojit sluchátka/reproduktory či mikrofon/jiný zdroj signálu a je to.





V případě přítomnosti jiné zvukovky v systému ale bude samozřejmě také nutné zvolit výchozí zařízení pro přehrávání či záznam, přičemž další nastavení, jako hlasitost, rozšíření (virtuální surround, zesílení basů, apod.) nebo výchozí formát nastavíte přímo v systému. Není zde tedy žádný speciální software, takže není ani na co se podívat.

A jak tedy tato zvukovka hraje? Porovnávat jsme mohli s interním kodekem Realtek v notebooku (Asus B80A) a s externí zvukovkou Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro od Creative (recenze) s využitím sluchátek Sennheiser HD 497 i reproduktorů KRK R6.

Po poslechu několika skladeb (ve formátu FLAC, pokud by to někoho zajímalo) lze říci, že DreamBass Genie má oproti integrovanému zvukovému čipu v notebooku plnější zvuk, na čemž se evidentně podepsalo také zvýraznění basů, ale také poskytne celkově čistější přednes. Leckde totiž výšky u Realteku tahaly za uši a byly dost zvýrazněné a otravné, zatímco zvuk u testovaného Enermaxu byl vyvážený. Nebyl zde tak velký rozdíl v porovnání se zmíněným Sound Blasterem, i když vlastně jeden jen přeci.

Na notebooku totiž do sluchátek zřetelně pronikalo rušení projevující se pískáním a jinými pazvuky. Jenomže to ani nelze přičíst na vrub zvukovky, jako spíše danému notebooku, protože u desktopového počítače se nic takového neprojevilo. Nicméně na druhou stranu uživatele, který se s tímto problémem setká, nemusí původ tohoto problému zajímat, zvláště když z interní zvukovky nic takového slyšet není.

Jinak lze ale říci, že DreamBass Genie dokáže poskytnout minimálně adekvátní náhradu za integrovanou zvukovku, pokud tedy mohu takto soudit na základě svých zkušeností.


Závěrečné hodnocení


Když si shrneme, co nám externí USB zvuková karta Enermax DreamBass Genie nabízí, pak zjistíme následující. Jedná se o jednoduchý produkt, který má velmi snadné použití, ale bohužel také jen nabízí základní konektivitu v podobě dvou 3,5mm zdířek - audio vstup a výstup. Problém tedy je, že nám v tomto ohledu nenabídne o nic víc než jakýkoliv notebook, o desktopovém počítači ani nemluvě.





Co by nás tedy mělo přimět k tomu, abychom utratili 700 Kč (tolik stojí verze se sluchátky) a navíc museli zabrat jeden USB port a v případě využití s notebookem s sebou tahat další zařízení? Popravdě pouze jedna věc, a to neurčitý příslib trochu kvalitnějšího zvuku.

DreamBass Genie je tak dozajista slušnou náhradou za zvukový čip, který třeba u notebooku přestal pracovat, nebo je s ním jiný problém, ale jinak její koupě nemá velké opodstatnění.


Plusy


+ Slušný zvuk
 
 

Minusy


- Pouze 3,5mm vstup a výstup
 
 
Cena v době testování: cca 700 Kč s DPH (verze se sluchátky)
 
 
Za zapůjčení DreamBass Genie děkujeme Enermaxu



----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

When we try to think about the point of having USB sound card Enermax DreamBass Genie, then we come to a quite clear conclusion. It is a simple product that is very easy to use, but it also offers just basic connectivity, that is two 3.5mm ports - line in and line out. In this respect it offers nothing more than an ordinary notebook, let alone a desktop computer.

So, what should make us pay about 700 CZK (price for the version with headphones) and carry around one more devices that occupies a free USB port? Just one thing and that is uncertain promise of sound, that should be superior to integrated sound codecs.

DreamBass Genie is certainly a good replacement for an original sound codec in a notebook, in case it stopped working or there is another problem. Otherwise there is nothing else.
Jak hodnotíte externí zvukovku DreamBass Genie?
V anketě šlo hlasovat od 25.7.2012 do 27.6.2013. Počet hlasujících: 15
Výborná0 %
Průměrná40 %
Špatná60 %
reklama