reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Hoplite: moderní a vybavená

9.2.2011, Jan Vítek, recenze
Enermax Hoplite: moderní a vybavená
Název řeckého bojovníka nese nová skříň Enermax, která bude tématem dnešní recenze. Těšit se můžeme na řadu moderních prvků, barevné ventilátory, ale i na slušnou cenu, za níž se bude tento Middle Tower dodávat na trh. Vzhůru za poznáním.
Obě bočnice jsou v klasickém provedení, čímž mám na mysli to, že jsou nasunovací a přidržují je dva zadní šroubky. Skříň je dle specifikací vyrobena z 0,8mm i 0,6mm plechu a co se týče bočnic, pro ty platí spíše 0,6mm. Něco totiž přidá barva, jíž jsou bočnice nastříkány z obou stran, aby to odpovídalo i černému interiéru. To je další prvek, který se, pokud se nepletu, nejprve objevil asi před dvěma lety u speciální verze skříně Cooler Master Cosmos Black Edition. Dnes však mají celočerné zpracování i levné skříně. Každopádně zde jsou bočnice sice tenké, ale aspoň se díky svému profilu nekroutí a potěšitelné je, že i odstrojená skříň je přijatelně pevná.


- klikněte pro zvětšení -

Standardem se již také stal otvor v trayi v místě procesoru, abychom mohli manipulovat s velkými chladiči bez předchozí demontáže základní desky. Tento otvor byl doplněn i menším, který ale nemá stejný význam. Využít ho ale můžeme v případě potřeby pro protáhnutí kabelů, třeba těch z předního panelu. Primárně jsou ale pro to určeny podlouhlé otvory s gumovými záslepkami, a ty jsou zde ve dvou řadách, aby se vyhovělo různě širokým základním deskám.

Nakousnul jsem už také téma vnitřní kabeláže. Jedná se v prvé řadě o napájení ventilátorů, kde zadní je bohužel opatřen pouze konektorem Peripheral Power, kdežto přední má třípinový konektor zapojený do plošného spoje u spodní hot-swapové pozice pro pevné disky. Pak tu je svazek vedoucí z předního panelu. Ten má v sobě jednak červený datový kabel SATA pro konektor eSATA na skříni, pak tu je černý kabel pro audio, vícebarevný plochý kabel a nakinec dva samostatné USB kabely zakončené konektory pro zapojení do zadního I/O panelu základní desky. To aby bylo možné na přední stranu skříně přivést konektivitu USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Vše si můžeme prohlédnout i z opačné strany, kde se lépe ukáže rozložení otvorů. Můžeme tak vidět, že nechybí ani horní otvor v rohu pro protažení +12V kabelu pro přídavné napájení procesoru, ovšem ten musí být dostatečně dlouhý, což tedy záleží na zdroji, ale i na umístění příslušného konektoru na desce.



Podívejme se už do zadní části, kde nás ale nemá co překvapit. Vidět je přišroubovaný ventilátor, nějaké ty průduchy, vylamovací záslepky a konečně pozice zdroje. Ta bohužel není opatřena žádnými měkkými podložkami, takže zdroj dosedne kovem na kov.



Na druhé straně je již situace zajímavější. Nahoře máme jednoduchou šachtu vybavenou napevno umístěnými šroubky s velkými plastovými hlavičkami a pak už je tu disková šachta pro až čtyři 3,5" modely (její lepší fotografii uvidíte v další kapitole). Její zpracování je originální, neboť jde o schránku krytou přišroubovanými dvířky a opatřenou čtyřmi pozicemi vyloženými gumou. Do nich se disky natlačí konektory dovnitř a pak se zajistí opětovným přiklopením dvířek. Účelem tak jednoznačně je utlumení vibrací disků a výhodou je i jejich rychlé umístění a možnost velmi rychlého přemístění do jiné pozice.

Nakonec máme zcela vespod šachtu pro dva pevné disky s funkcí hot-swap, tedy připojení či odpojení za běhu. Ta už má naštěstí na rozdíl od horní pozice k dispozici dva šuplíky, do nichž se disky našroubují, a ty pak jejich konektory bezpečně navedou. Zelené PCB z druhé strany se bude napájet pomocí jednoho konektoru Peripheral Power, který pak bude stačit na oba disky i dva ventilátory. Ke každému disku pak ještě pochopitelně musíme přivést datový kabel.


Příslušenství


V bílé krabičce dostaneme sáček se šroubky roztříděnými podle použití, dále pár plastových pásek a stejnému účelu jako ony poslouží i dvě pásky Enermax fungující jako suché zipy. Jejich výhodou je tedy opětovná využitelnost, ale nevýhodou zase velký objem. Dále se nezpomnělo ani na PC Speaker a jednoduchý manuál s náčrtky.





reklama