reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Ostrog GT: herní etalon

15.4.2013, Jan Vítek, recenze
Enermax Ostrog GT: herní etalon
Společnost Enermax nám poslala pro recenzi svou novou skříň Ostrog GT, kterou představila na začátku tohoto roku. Jde o Middle Tower vybavený prosklenou bočnicí a podsvíceným předním ventilátorem, takže jej můžeme označit za herní model.
Počítačová skříň Enermax Ostrog GT je i díky svému designu zcela jasnou herní skříní, která svým vzhledem trochu připomíná modely řady HAF od firmy Cooler Master. A krom toho je také vybavena velkým bočním oknem a modře podsvícenými předními ventilátory. Enermax tedy jasně míří na peněženky uživatelů, kteří si rádi budou prohlížet své komponenty v běhu, přičemž tak mohou využít širokou nabídku hardwaru zaměřujícího se také na vzhled a na to kladou jeho výrobci stále větší důraz.




- klikněte pro zvětšení -


Skříň k nám dorazila v lepenkové krabici, která už za sebou evidentně měla nějaké karamboly, ovšem na jejím obsahu se to i díky polystyrenovým ochranným blokům nijak neprojevilo. Skříň je uvnitř ještě jako obvykle chráněna igelitem a boční okno ještě navíc z obou stran přilnavou fólií. Připravit se můžete na to, že okno pak bude po jejím sloupnutí ihned přitahovat prach z blízkého okolí a prakticky okamžitě bude jeho čistý vzhled ten tam.





Enermax jako obvykle neudává moc podrobné specifikace a například vůbec neudává hmotnost skříně nebo limity pro rozměry chladiče procesoru či grafických karet, což je dnes již standardně udávaná informace. To jsme si tedy museli zjistit sami.

Model
Enermax Ostrog GT (ECA3280A-B-F)
Rozměry
244 x 495 x 485 mm (Š x V x H)
Hmotnost
5,1 kg
Materiál
0,6mm SECC, perforovaný plech, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
Šachty
3x 5,25"
8x 3,5" (4 odnímatelné)
2x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio
Sloty
8 + 1 vertikální
Chlazení
Přední: 140mm ventilátor x2, modré LED
Zadní: 120mm ventilátor x1
Vrchní: 1x 200/230mm či 2x 140/120mm (volitelné)
Spodní: 1x 120mm (volitelný)
HDD šachty: 2x 120 m (volitelné)
Verze
ECA3280A-BR - červeně podsvícené ventilátory + červený rámeček
ECA3280B-BR - nepodsvícené ventilátory + červený rámeček
ECA3280A-B - modře podsvícené ventilátory + černý rámeček
ECA3280A-BW - bíle podsvícené ventilátory + bílý rámeček
ECA3280A-BL - modře podsvícené ventilátory + modrý rámeček

Enermax nabízí dle svých stránek hned pět verzí skříně Ostrog GT, přičemž čtyři mají základní označení ECA3280A a jedna ECA3280B. Jediným rozdílem je, že osamělý model má ve výbavě jen jeden nepodsvícený 140mm ventilátor. Pak už se skříně navzájem liší jen barvou podsvícení a případně tak zbarvením rámečku vyrobeného z perforovaného plechu a umístěného na přední panel. Nicméně ve výčtu chybí náš model s označením ECA3280A-B-F, jenž v našich obchodech dle Heureky převažuje (pokud rovnou nejde o jedinou nabízenou verzi). Ten ale svými specifikacemi odpovídá modelu ECA3280A-B s černým rámečkem a modrým předním podsvícením, které si budeme moci pomocí vyhrazeného tlačítka klidně vypnout.

Co se týče chybějících údajů, pak pro grafické a jiné karty je tu připraven prostor dovolující instalovat až 28cm kartu, aniž by bylo nutné vysunout horní HDD šachtu. Pokud tedy snad vaše karta má více jak 28 cm, pak se můžete připravit o polovinu 3,5" pozic a prodloužit si prostor až na 41 cm. Místa pro vysoké procesorové chladiče je tu také dost, a to 18 cm (to jsme ale měřili od povrchu základní desky, ne od procesoru. Pak je tu ještě fakt, že sklo v bočnici je mírně vypoulené, což dodá další cca centimetr, jenomže je otázkou, zda by procesor nezasahoval i mimo tuto vypoulenou plochu.

O ventilátorech se toho z popisu výrobce také moc nedozvíme a zrovna osvětlující není ani jejich označení, které je v případě 140mm LED i 120mm modelu shodné - AV-12025. Nicméně by mělo jít o stejné ventilátory jako u skříně Aerocool Strike-X, a sice o produkty firmy Dongguan Zhan Yu s otáčkami 1200 RPM.


Zpracování skříně


Díky křivkám předního panelu a hojného využití perforovaných plechů tedy můžeme Ostrog GT přirovnat ke skříním HAF firmy Cooler Master. Nicméně už po krátkém prozkoumání skříně mohu říci, že HAF mají celkově vyšší kvalitu, což platí pro použité plasty, plechy a výslednou pevnost celé konstrukce. Enermax zde využil měkký a tenký 0,6mm plech SECC a ani plast tvořící přední panel není moc mohutný, takže bych byl při jeho sundávání, kdy je třeba jej vzít za spodní otvor a silněji trhnout, přeci jen opatrný.





Přední panel je tedy jdnak z plastu tvořícího celý nosný rám a vyložen je různě tvarovanými plechy s jemným děrováním. Ty samy o sobě poslouží jako hrubý prachový filtr, ale jinak jsou pod panelem schované také další filtry. Skříň je viditelně vybavena vepředu třemi záslepkami pro mechaniky, přičemž tu není žádná možnost instalace externího 3,5" zařízení.




- klikněte pro zvětšení -


Levá bočnice nese zmíněné velké plexisklo, které není zcela čiré, ale trošku kouřové. Má také velmi hladký a přilnavý povrch, což je přímo magnet pro prach, který v podstatě nelze zcela uspokojivě odstranit. Jinak na bočnici není nic zajímavého, ale z tohoto pohledu je patrná jiná věc, a sice vrchní nástavba s veškerými tlačítky, porty a kontrolkami.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice kopíruje tvar té levé, akorát samozřejmě bez plexiskla. Vypoulená část má ale i zde svůj smysl, a to ten, že tvoří širší prostor pro kabely uložené mezi bočnicí a trayem. Tento prostor je evidentně omezen na střední část skříně, ale zrovna tam je dostatek prostoru nejvíce zapotřebí.





Vzadu nenarazíme na nic neznámého. Enermax nám připravil spodní pozici zdroje, nadstandardní počet osmi záslepek portů plus jednu vertikální, kterou budeme moci využít pro zařízení, jež se sice dodávají v podobě PC karty, ale jinak nepotřebují komunikovat s počítačem přes sběrnici PCI či PCIe. To může být třeba prostý regulátor otáček.

Nahoře pak jsou tři otvory pro účely vodního chlazení - dva velké pro hadičky a jeden menší pro kabely. Pozice zadního ventilátoru je klasická, čili pro 120mm model. Zde můžeme být jen rádi, že ji výrobce neupravil i pro menší modely, jak se to občas i dnes dělává, což by jen snížilo průtok vzduchu.




- klikněte pro zvětšení -


Z pohledu na vrchní část můžete již spatřit výbavu vrchního panelu, jejímž nestandardním prvkem je pouze vypínač podsvícení předních ventilátorů (potřebné kabely jsou již od výroby zapojeny). Pak tu máme jako obvykle dvě LED kontrolky, tlačítka Power a Reset a pod dvou portech USB 3.0, USB 2.0 a audio.

Za tímto panelem je pak vrchní pozice pro ventilátory a případně také radiátor vodního chlazení. Máme tu totiž jednu sadu montážních otvorů pro 200 či 230mm ventilátor nebo dvě sady pro 120/140mm ventilátory či radiátor. Všimněte si také zkosených obdélníků v rozích kolem průduchů. V nich totiž z druhé strany drží magnety coby součást prachového filtru. A že drží pevně, to se ukázalo po vybalení skříně, když seděly na svém místě.




- klikněte pro zvětšení -


Na opačné straně, tedy ve dně skříně, jsou také průduchy kryté prachovými filtry, ovšem ty už nedrží pomocí magnetů, ale klasicky zaklesnuty za vyražené packy v plechovém panelu. Máme tu jednak průduch pro nabírání čerstvého vzduchu ke zdroji a vedle něj je tu volitelná spodní pozice pro jeden 120mm ventilátor. Tu ale ve výchozím stavu okupuje spodní šachta vyhrazená pro 2,5" SSD a ta na svém místě drží díky čtyřem velkým šroubkům, které protínají také prachový filtr. Ten tak nebudeme moci tak rychle sundat, ale konec konců on půjde vyčistit, i když zůstane na místě.
reklama