Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Ostrog GT: herní etalon

15.4.2013, Jan Vítek, recenze
Enermax Ostrog GT: herní etalon
Společnost Enermax nám poslala pro recenzi svou novou skříň Ostrog GT, kterou představila na začátku tohoto roku. Jde o Middle Tower vybavený prosklenou bočnicí a podsvíceným předním ventilátorem, takže jej můžeme označit za herní model.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Bulldozerům tak aktuální, ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Instalace komponent dovnitř této skříně neproběhla zcela bez problémů, nicméně základní deska má kolem sebe dostatek místa, což platí i pro grafické karty a procesor, respektive jeho chladič. Stejně tak lze pochválit přítomnost osmi pozic pro pevné disky, ovšem šachta pro SSD by mohla být provedena jinak.




- klikněte pro zvětšení -


Především je její problém ten, že je příliš blízko napájecího zdroje, pro jehož modulární kabely ani v našem případě zde nebyl dostatek místa. Pak jsem také očekával, že když už jde tedy sundat horní disková šachta, mohlo by být možné ji vyměnit právě za 2,5" šachtu, pro což jsou vskutku připraveny montážní otvory na spodní HDD šachtě. Malou šachtu lze tedy přemístit, a přitom by se pak ani nepřipravil o výhodu v možnosti nainstalovat velmi dlouhou grafickou kartu.




- klikněte pro zvětšení -


Pak bych měl ještě jednu malou připomínku k pozici pro protažení EPS kabelu pro dodatečné napájení desky, která není úplně ideální. V případě potřeby ale jde použít čtvercový otvor v samotném rohu, ale také je třeba pamatovat na to, že kabel musíte jím protáhnout ještě před umístěním základní desky. A také je samozřejmě třeba dbát na to, abyste jej neskřípli.


Chlazení skříně


Dá se říci, že s chlazením skříně Ostrog GT to Enermax nepřeháněl. Bočnice má namísto dalších ventilátorových pozic plexisklo a drtivá většina otvorů, kudy může dovnitř vnikat vzduch, je opatřena prachovými filtry. Základní konfigurace pak obsahuje dva přední 140mm ventilátory pracující na 1200 RPM a další jeden zadní 120mm na stejných otáčkách.

Volitelně pak můžeme nahoru instalovat jeden další 230mm či 200mm, ale spíše se horní pozice bude hodit pro umístění radiátoru vodního chlazení, který může nést dva 120mm či 140mm ventilátory a takové řešení už dovede být velmi výkonné. Nakonec můžeme dát dolů další 120mm ventilátor, ale na to radši zapomeneme, neboť tady už výrobci většinou jen neví roupama co dělat a podobně vidím také instalaci dvou dalších 120mm ventilátorů na vnitřní strany diskových šachet.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 20 °C. Tato skříň přišla vybavena jedním 120mm ventilátorem s otáčkami 1200 RPM a dvěma stejně rychlými 140mm ventilátory vepředu. Tento základní počet s přehledem stačil na to, abychom ji mohli otestovat s naší sestavou, neboť skrz velké množství dalších průduchů nebyl žádný problém s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, zařídit si to musíme pomocí dodávaných 140mm ventilátorů. V našem případě požité modely dokázaly testovací model HDD zchladit o slušných 6 °C, čemuž se nelze vzhledem k uspořádání předního panelu divit. Však přední ventilátory jsou výkonné a mají dobrý přístup k čerstvému vzduchu. Jenomže se také největší měrou podílí na hlučnosti celé skříně a bylo by tedy vhodné, kdyby nám výrobce dal možnost regulovat jejich otáčky.

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:


Zadní 120mm ventilátor
CPU
27 °C
46 °C
Chipset
39 °C
56 °C
GPU
60 °C
82,5 °C


Rozdíl mezi zapnutými a vypnutými předními ventilátory se projevil především na teplotách čipové sady a grafické karty, jimž se předtím evidentně nedostávalo ideálního přístupu čerstvého vzduchu. Bezesporu tomu přispělo také to, že horní disková šachta byla sejmuta, aby mohl 140mm ventilátor před ní foukat vzduch přímo mezi hlavní komponenty.


Zadní 120mm + 2x přední 140mm ventilátory
CPU
26 °C
45 °C
Chipset
37 °C
54 °C
GPU
58 °C
79 °C


Enermax Ostrog GT je tedy bezesporu schopen uchladit i výkonnou sestavu a navíc v něm budeme moci využít i vodní chladiče s velkými radiátory pro dva 140mm ventilátory.