reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Twister Storm a Pressure: výkon a ticho

27.4.2015, Jan Vítek, recenze
Enermax Twister Storm a Pressure: výkon a ticho
Dnes se podíváme na to, jak na tom jsou se zpracováním, výkonem a hlučností ventilátory Enermax Twister Storm a Twister Pressure a také u nich si provedeme test rozptylu vzduchu s využitím kamery a mlhovače.
Oba ventilátory patří do stejné série Twister, přičemž každý má odlišné zaměření. Model Twister Storm má udávanou spotřebu přes 15,6 W, což je na 120mm ventilátor poměrně dost. Jeho otáčky totiž končí až na 3500 RPM, což je již daleko za hranicí, kterou dnes považujeme za hranici tichého provozu. Jde o ventilátor, který se orientuje především na výkon, ovšem stačí jednou sáhnout na jeho malinký integrovaný přepínač a rázem se uklidní a zpomalí na 1500 RPM.



Ventilátor přišel v průhledném plastovém obalu, skrz nějž vypadá jako normální ventilátor vybavený 9 lopatkami. Jeho vlastnosti nám ale lépe odhalí specifikace.

Model
Enermax Twister Storm (UCTS12A)
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
Hmotnost
152 gramů
Otáčky
1500 / 2500 / 3500 RPM
Průtok vzduchu
123 / 197 / 263 m3/h
Statický tlak
2,5 / 6,7 / 11,1 mm H2O
Hlučnost
23 / 30 / 38 dBA
Spotřeba
až 15,6 W (12 V / 1,3 A)
Životnost
přes 160 000 hodin
Ložiska
Twister Bearing

Specifikace udávají 3 hodnoty nastavení RPM, od nichž se odvíjí i ostatní vlastnosti, jako je průtok vzduchu, statický tlak, hlučnost nebo spotřeba. Název série ventilátorů Twister pochází od pojmenování použitých ložisek, čili i Twister Pressure má stejná. Dle Enermaxu jde o jejich druhou generaci, která garantuje, že ventilátor vydrží v provozu přes 160 000 hodin.


Zpracování Twister Storm


Twister Storm má velmi dobré zpracování. Nikde nejsou žádné otřepy, plasty jsou poctivé a zkrátka s ohledem na zpracování nelze tomuto ventilátoru nic vytknout. Má klasickou konstrukci rámečku s výškou 25 mm, takže jde o standardní 120mm model, který můžeme využít všude možně - jako skříňový ventilátor, na chladiči procesoru nebo na radiátoru vodního chlazení.



Rotorová část nese celkem 9 lopatek, přičemž standardem je dnes spíše 7. Lopatky jsou podobně jako u nedávno testovaného ventilátoru Cooler Master FP 120 značně zahnuté ve směru otáčení a mají křídlovitý profil, čili se brzy rozšiřují na maximum a pak jen pozvolna zužují.



Přímo z motorku ventilátoru kouká malý přepínač, s jehož pomocí si budeme moci nastavit výchozí otáčky 1500, 2500 nebo 3500 RPM. Z polohy tohoto přepínače je jasné, že se k němu po montáži ventilátoru jen těžko dostaneme, pokud jej nenainstalujeme tak, aby vzduch nasával (třeba v přední části skříně). Většinou tedy bude nutné nastavit správné otáčky ještě před instalací.




Příslušenství


Právě instalaci nám mohou usnadnit malé silikonové trny, které by měly posloužit i pro tlumení vibrací. Popřípadě můžeme využít malé řezné šroubky a ventilátor přidělat pevněji a poslední součástí příslušenství je krátká redukce z konektoru Peripheral Power na třípinový konektor ventilátoru. To kdybychom jej chtěli nebo museli napájet přímo ze zdroje.

reklama