reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?

1.12.2011, Jan Vítek, recenze
Enermax vs. Gelid: vyrovnaný souboj?
Dnešním námětem na recenzi je celkem 6 procesorových chladičů, které mají na svědomí firmy Enermax a Gelid. Pojďme se podívat, jak se předvedou modely Tranquillo, GX-7 a řada ETS v přímém souboji při chlazení výkonného procesoru.

Enermax ETS-T40-TA a ETS-T40-VD


Nebude tedy vůbec na škodu, když si oba modely ETS-T40 představíme najednou. Enermax kromě těchto dvou mimochodem nabízí ještě třetí s označením ETS-T40-TB, který představuje základní model bez poniklovaných heatpipe a bez podsvícení pomocí LED. Chladiče by se od sebe ale neměly lišit ohledně kompatibility, hlučnosti, výkonu, zkrátka v ničem podstatném, ovšem specifikace přeci jen ukazují, že model TB má mít o cca 10 CFM výkonnější ventilátor při stejných otáčkách a ten je navíc i tišší. Tento model ale stejně nemáme k dispozici.




- klikněte pro zvětšení -


Specifikace modelů ETS-T40-TA a ETS-T40-VD jsou tedy stejné:


Model
Enermax ETS-T40
Rozměry
139 x 93 x 160 mm
Hmotnost
610 g
Materiál
4x duální 6mm heatpipe, hliníková žebra
Ventilátor
120 mm
800 -1800 RPM (PWM regulace)
33,3 - 76 CFM
0,97 - 2,28 mm vodního sloupce
16 - 26 dBA
100 000 hodin MTBF
Twister Bearing (ložiska)
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366
AMD AM2, AM2+, AM3
Verze
ETS-T40-TA - poniklované heatpipe, Combo LED
ETS-T40-VD - modré LED
ETS-T40-TB - základní verze (max 86,7 CFM, 21 dBA při 1800 RPM)

Před sebou máme klasický věžovitý chladič ve dvou mírně odlišných podobách. Obě shodně využívají hliníkovou základnu, která zde slouží pouze k přimontování chladiče na socket a držení heatpipe pohromadě. Ty tak mezi sebou mají pouze hliník, takže rozvod tepla má na starosti především heatspreader samotného procesoru.





Heatpipe jsou zde čtyři vycházející ze základny na obě strany a jejich průměr je pouze 6 mm. Dnes by ale jeden čekal, že když už výrobce u moderního chladiče použije jen čtyři trubice, alespoň zvolí větší průměr, tedy 8mm, ovšem nestalo se tak. Takové heatpipe by navíc ve zploštěné podobě na základně zasáhly větší plochu. Od ETS-T40 tak budeme očekávat spíše jen průměrné výkony, však uvidíme. Přeci jen se Enermax chlubí svou patentovanou technologií HDT (Heat Pipe Direct Touch), i když chladiče s přímým stykem trubic s procesorem má v nabídce každý druhý, ale jsou tu i další - VGF, SEF či VEF...




- klikněte pro zvětšení -


Teplovodivé trubice se po ohnutí směrem vzhůru zakusují do hliníkových žeber, přičemž nejsou umístěny v jedné linii, ale rozmístěné v prostoru. Samotná žebra mají tloušťku 0,4 mm, mezi sebou ponechaný 1,5mm volný prostor a právě zde máme narazit na zmíněné technologie VGF, SEF a VEF, jež mají zajistit lepší průchod vzduchu, do nějž se má dostat více tepelné energie. Ve skutečnosti jde ale pouze o sestavu průduchů umístěných za jednotlivými heatpipe a také uprostřed chladiče, tedy systém, jehož obdobu využívá řada jiných výrobců, například Thermalright u série HighRiser (HR). Zda systém složený z VGF, SEF a VEF bude mít nějaký skutečný přínos, nelze posoudit, ale výsledky testů budou mluvit za vše.





V čem se liší dvě testované verze chladičů, jsou ventilátory, respektive jejich podsvícení. Model ETS-T40-VD využívá ventilátor s modrými lopatkami, s nimiž koresponduje i barva malých SMD LED, které jsou osázeny ve vnitřním rámečku. Chladič ETS-T40-TA má ventilátor s lopatkami, které jsou napůl průhledné a napůl zrcadlové, přičemž v rámečku jsou vícebarevné SMD LED.

Z tohoto ventilátoru je také vyveden ještě kabel s malým spínačem, jímž budeme přepínat režimy podsvícení, jichž je několik. Všechny kombinují svit modrých a červených LED, které buď svítí, nebo různě kombinovaně poblikávají, což se odráží v zrcadlových lopatkách ventilátoru.


Příslušenství


Vedle chladičů ETS-T40 se v balení nachází také sáček s veškerým příslušenstvím, mezi něž patří jednak obrázkový manuál, z nějž se dá vše dobře pochopit, pak sada dalších spon pro montáž dodatečného ventilátoru nebo rámečky pro montáž chladiče na sockety AMD a Intel.





Nakonec tu je samostatný sáček s drobným příslušenstvím, mezi něž patří také malá tuba s teplovodivou pastou Dow Coming TC-5121.


Instalace


V obou případech je instalace stejná, neboť k oběma verzím dostaneme ten samý montážní kit. Navíc je instalace v podstatě stejná i na všechny podporované sockety, pouze se někde využijí odlišné díly. My jsme instalovali na socket AMD AM3, takže jsme zvolili vhodnou orientaci zadního rámečku. Ten je pak třeba pomocí speciálních šroubků přimontovat na základní desku, a to s pomocí podložek, které zabrání poškození PCB.





Následně na tuto konstrukci nasuneme vhodné vrchní rámečky se šroubky uprostřed - rovné pro Intel a zahnuté pro AMD a ty zajistíme matkami. Nyní jsme již připraveni na to, abychom přiložili chladič na procesor s aplikovanou teplovodivou pastou. Skrz chladič pak protáhneme tlustou hliníkovou sponu s malými výstupky, které zapadnou do základny, čímž celý chladič zajistí na jednom místě. Tuto sponu pak ještě zbývá postupně dotáhnout k dalšími matkami, k čemuž poslouží dodávaný klíč.

V případě socketů AMD je zde jasnou nevýhodou nemožnost natáčení chladiče o 90°, takže se může stát, že chladič nebudete moci natočit tak, jak byste potřebovali.


Cena Enermax ETS-T40-TA v českých obchodech


Graf ceny produktu Enermax Side Flow, ETS-T40-TA poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Cena Enermax ETS-T40-VD v českých obchodech


Graf ceny produktu Enermax Side Flow, ETS-T40-VD poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama