reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPoX 8K9A2+: VIA Apollo KT400 stále žije

3.6.2003, Josef Brož, recenze
EPoX 8K9A2+: VIA Apollo KT400 stále žije
Přinášíme Vám recenzi na nový EPoX EP-8K9A2+. Epox uvádí stabilní a výkonnou desku postavenou na chipsetu VIA KT400. Svým výbavou a možnostmi overclockingu se řadí k tomu nejlepšímu, co můžete na našem trhu zakoupit. Součástí recenze je speciální videosekvence.
Kapitoly článku:

Vybavení a popis EPoX 8K9A2+



Deska je vyvedena v charakteristické tmavější zelené barvě. Rozmístění jednotlivých konektorů, portů a dalších komponent je přehledné. Konektor napájení (ATX) je relativně dobře dostupný. Nachází se pod spodní stranou CPU patice, takže napájecí kabely se musí "obtočit" kolem chladiče. Doporučuji kabely ukotvit umělohmotnou přezkou, aby nevisely nad chladičem a nebránily odvodu tepla. Kolem patice procesoru je dostatek prostoru pro umístěním masivnějšího chladiče.

Velmi efektně je vyřešeno chlazeni North bridge. Na malém pasivním chladiči je umístěn větráček, který je zespodu podsvícen modrým světlem (viz Obr. 6 a 9). Větráček je tichý a nijak zvlášť nepřispívá k celkové hladině hluku.


Obr. 6 - EPoX 8k9A2+ a větráček na chipsetu

Za jistý nedostatek lze považovat umístění kondenzátorů vpravo od paměťových modulů. Tyto prvky překážejí některým typům výměnných rámečků pro harddisk. Zadní plastová část HDD rámečku, která obsahuje větráček, naráží na popisované kondenzátory. Problém jsem vyřešil "seříznutím" přebývající umělé hmoty HDD rámečku. S podobným problémem jsem se setkal již u desky ECS K7S5A. Nejsem příznivce podobného "bastlení", ale kvůli rámečku za 300 Kč se nevyplatí kupovat větší (širší) tower.


AGP a PCI



Desku můžete osadit třemi DDR paměťovými moduly o maximální kapacitě 3 GB. AGP port je opatřen páčkou na přichycení grafické karty. Moderní GFX bývají poměrně těžké a proto je jištění karty velmi účelné.

EPoX EP-8K9A2+ obsahuje šest klasických PCI slotů. Jednotlivé sloty jsou rozmístěny daleko od sebe, a teoreticky by neměl být problém je všechny využít. Otázkou zůstává osazení prvního PCI slotu. Výrobci jakoby vůbec nebrali v potaz, že dnešní AGP karty mají masivní chlazení, které potřebuje dostatek volného místa. Pokud do prvního PCI portu zapojíte rozměrnější PCI kartu (např. Audigy) - omezíte odvod tepla od gfx čipu, pokud by se vám kartu vůbec podařilo zapojit. Osobně jsem tento problém vyřešil zapojením "úzké" LAN karty, která v prvním PCI slotu nebrání chlazení namáhaného grafického čipu.


Obr. 7. - EPoX 8k9A2+ PCI a AGP sloty


SFX a LAN



Vývojáři EPoXu použili zvukový čip Realtek ALC650, která zvládá full-duplex šestikanálový surround. Na desce je umístěn i digitální SPDFi výstup. Pro připojení k sítí můžete využít integrovanou 10/100Mbit síťovou kartu. Přestože většina výrobců používá čipy Realtek, návrháři EPoXu využili čip Tahoe VIA VT6103. Mezi standardní vybavení patří větší počet USB 2.0 slotů. EPoX obsahuje celkem šest slotů. Přímo na desce jsou čtyři, ostatní jsou umístěny ve speciálním "bracketu". EPoX bohužel nemá integrovaný FireWire řadič, který se u desek popisované třídy stává samozřejmostí.

Prostor na boardu je využit takřka na maximum a proto Vás nepřekvapí, že "interní" gameport je rovněž vyveden ven. EPoX dále disponuje klasickými porty PS/2 (myš, klávesnice), 2x sériovými porty a 1x paralelním portem.


Obr. 8 - EPoX 8k9A2 - porty

Ještě jednou se vrátím k chlazení chipsetu. Podsvícený větráček je v podstatě roztomilou zbytečností, která složí pouze pro efekt. Musím se přiznat, že mi bylo líto nechat svítící větráček zavřený v toweru :. Proto jsem se odhodlal k malé úpravě počítačové skříně. Dovolil jsem si pro čtenáře připravit malou video-sekvenci.

Pozn.: Videosoubor vyžaduje kodek Divx (min verze 5.x). Ke stažení zde - www.divx.com, případně http://www.codecpack.com/g400.htm. Velikost souboru 8 MB.


Obr. 9 - EPoX 8k9A2+ a větráček na chipsetu


RAID vs Serial-ATA



Po zkušenostech s problémovým RAID (Promise 20376) řadičem na desce ECS K7VTA3 jsem s nedůvěrou očekával potíže i s EPoXem. Naštěstí RAID od Highpoint se chová zcela korektně, ovládací software je přehledný a snadno konfigurovatelný. RAIDový řadič Highpoint HPT372 pracuje s dvěma porty Ultra ATA133 ("mody" RAID0, RAID1 a RAID 0+1).


Obr. 10 - EPoX 8k9A2+ řadič RAID - HighPoint 372

Drivery pro RAID jsou dodávány zvlášť na dvou disketách. Pro jistotu jsem stáhl nejnovější ovladače a "controller utility" z webu výrobce. Řadič je možné v Biosu vypnout, ušetříte tak pár sekund při bootování. Deska je osazena i Serial ATA porty, které v budoucnu jistě využijete. Serial ATA reprezentují dva porty, které rovněž zvládají RAID (mod 0 nebo 1). Speciální SATA kabel je součástí dodávky.


Obr. 11 - EPoX 8k9A2+ Serial ATA

Deska umožňuje teoreticky připojit až deset diskových zařízení. Na dva IDE kanály podporující Ultra ATA/133 zapojíme 4x IDE zařízení. Na RAID řadič můžete pověsit další čtyři a na S-ATA dvě.


Obr. 12 - EPoX 8k9A2+ ATA133 a RAID


Nastavení v BIOSu a overclocking



Deska dobře poslouží hlavně uživatelům, kteří za rozumnou cenu chtějí maximální stabilitu a výkon. Nepatřím mezi zastánce přetaktování, přesto mohu desku díky jejím kvalitám doporučit i skalním overclockerům. Rozvržení a volby v Biosu jsou velmi přehledné a umožňují podrobné nastavování parametrů desky. Jednou z předností desky je hardwarový monitoring napětí, teploty a otáček větráčků. Při bootu je vypisována tabulka teplot atd. Deska umí číst informace o teplotě z interního čidla procesoru AMD. Díky tomu se nemusíte spoléhat na externí čidlo umístěné v patici procesoru.


Obr. 13 - EPoX 8k9A2+ nastavení CPU

Procesor lze před poškozením chránit vhodným nastavením v biosu - CPU Warning a Shutdown Temperature. Výrobce dále dodává diagnostický program USDM pro regulaci napětí, otáček větráku z Windows.

Takt CPU lze měnit v rozmezí od 133 ~ 255Mhz po 1Mhz krocích. Multiplikátor je nastavitelný v rozmezí hodnot 6-13. EPoX 8k9A2+ umí odemykat násobič u procesorů AMD (Athlon XP) s jádrem Thoroughbred, bez nutnosti spojování L1 můstků. Dle zahraničních materiálů je to umožněno tím, že na desce je propojen signál Vss z procesoru na grounkd (zem). Za samozřejmost u EPoXu platí možnost měnit napětí na CPU (rozmezí 1,4-2,2V) a pamětech (2,5-3,2V). V biosu bohužel nelze nastavovat voltáž AGP portu.


Obr. 14 - EPoX 8k9A2+ nastavení voltáže...


80P Diagnostic LED



Pokud narazíte při provozu desky na problémy, stane se pro Vás nedocenitelným pomocníkem LED display (80P Diagnostic LED). Tzv. "Post Codes" zobrazují stavy a chování desky při bootu. Jednotlivá chybová hlášení a odpovídající "post kódy" jsou podrobně popsány v manuálu. Při identifikaci hardwarových problémů se nemusíte spoléhat jen na pískání speakru :-)


Obr. 15 - EPoX 8k9A2+ diagnostická LED

Pozn.: Na další stránce najdete výsledky provedených testů.
reklama