reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek

18.11.2019, Milan Šurkala, recenze
Epson EcoTank L6190: kancelářský šetřílek
Dnes se budeme v recenzi věnovat multifunkční tiskárně Epson L6190. Ta míří do domácích kanceláří a menších podniků. Nabídne totiž nízké tiskové náklady, podavač ADF a nechybí dokonce ani faxové připojení.

Rozlišení skeneru


Epson udává maximální rozlišení skeneru 1200×2400 dpi, v aplikaci Epson Scan pak lze zvolit maximálně 1200 dpi. To máte stranu A4 naskenovanou na cca 10000×14000 pixelů.
 
Epson L6190 skener
naskenovaná předloha při 600 dpi, klikněte pro zvětšení
 
Při testu se ukázalo, že je skener velmi citlivý na to, zda se předloha dotýká skleněné desky. Některé části obrazu jsou tak docela neostré. V následující tabulce uvidíte, jaké je skutečné rozlišení skeneru. Hlavní diagonála (zleva nahoře doprava dolů) ukazuje snímky naskenované v daném rozlišení. Snímky pod diagonálou ukazují skeny, které byly naskenovány v menším rozlišení a v počítači interpolovány na vyšší rozlišení. Nemělo by se tedy stát, že snímek naskenovaný v nízkém rozlišení by po softwarovém zvětšení vypadal stejně jako snímek, který byl naskenován hardwarově ve vyšším rozlišení. To by pak znamenalo, že skener není schopný podat více detailů než menší rozlišení.

Epson L6190 rozlišení skeneru
klikněte pro zvětšení
 
Na obrázku výše vidíme, že když jsem interpoloval sken pořízený s rozlišením 600 dpi na ekvivalent 1200 dpi, byla kvalita horší než nativní 1200 dpi sken, takže nejvyšší rozlišení rozhodně prospívá kvalitě skenování. Vyzkoušíme to ještě na druhém místě z této předlohy.
 
Epson L6190 rozlišení skenování
klikněte pro zvětšení
 
Podobně to vypadá i zde. Nejvyšší rozlišení má nejvíce detailů, je tedy přínosem pro množství zaznamenané informace. Rozlišení skeneru by se tedy mělo skutečně pohybovat někde mezi 600 a 1200 dpi.
 
 

Technologie úpravy obrazu

 
Dále se podíváme na to, co vše lze provádět se skenovaným obrazem. Aplikace Epson Scan 2 totiž nabízí několik úprav, které mají vylepšit kvalitu skenování. Následující snímky jsou výřezy ze skenů při 300 dpi.
 
Epson L6190 bez úprav
bez úprav
 
Toto je výchozí snímek, kde vidíme jemné řádkování tisku.
 
Epson L6190 odebrat pozadí
odebrat pozadí
 
U této předlohy nebylo vidět žádného většího rozdílu, jas byl totiž už u výchozího nastavení dobře zvolený a nebylo co odebírat.
 
Epson L6190 upřesnění textu
upřesnění textu
 
Epson L6190 upřesnění textu
upřesnění textu
 
Funkce "Upřesnění textu" skeny hodně doostřuje, což zlepšuje ostrost textu, ale je to naopak nevhodné pro předlohy, kde jsou obrázky. Struktura tiskového rastru totiž bude hodně zvýrazněna, což nevypadá dobře.
 
Epson L6190 doostření
doostření
 
Funkce "Doostření" je také poněkud diskutabilní. Ostrý obraz není obvykle špatný, ale v tomto případě to opět znamená zvýraznění tiskového rastru, což je nepříjemné.
 
Epson L6190 odstranění rastru
odstranění rastru
 
Pokud vám vadí tiskový rastr, máme zde funkci jeho odstranění, takže tiskové body budou pěkně potlačeny, nicméně spolu s tím se značně sníží ostrost obrazu.
 
Epson L6190 odstranění rastru + doostření
odstranění rastru + doostření
 
Otázkou tak je, co se stane, když spolu s funkcí "Odstranění rastru" aplikujeme "Doostření". Výsledek se nijak zvlášť neliší a je pořád relativně neostrý.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama