Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson to se snižováním tiskových nákladů myslí opravdu vážně a jeho nová multifunkce L550 tiskne až za směšně nízké částky. Pojďme se podívat, jak je na tom i s kvalitou a rychlostí tisku nebo skenováním.
Shrek1ax (9) | 4.11.201410:27
Máte prosím niekto z Vás dlhodobé skúsenosti s touto multifunkciou EPSON L550?
Zaujíma ma ako tlačí po dvoch rokoch a po dlhšej dobe, či dochádza k zanášaniu tlačovej hlavy, či sa výrazne opotrebovávajú nejaké časti tlačiarne a pod.
Cena multifunkcie je už totižcelkom prijateľná.

Vďaka za odpoveď.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 4.11.201412:47
S L550 ne, ale máme doma L210, která využívá velmi podobný tiskový hardware. Po roce používání mohu říci, že mi chybí spodní podavač papíru. Horní má jen krátkou krytku proti prachu, takže na papíry se práší a ten pak ovlivňuje kvalitu tisku. Občas to tak chce nechat pročistit tiskárnu a pak to tiskne opět bez problémů.
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 4.11.201415:04
Takže máte L210 rok a v podstate funguje. Sem tam treba očistiť. Týždeň, cca až dva vydrží ­( nezaschne hlava ? ­), ak sa netlačí ? Papier podáva dobre ? V prípade zaseknutia sa dá dobre vytiahnuť ?
Ešte raz som si prečítal tú recenziu a celkom sa mi to pozdáva. Mal som CANON MP630, ten mal aj spodný poávač ­( ale cca po 3,5 roku išiel do kytek.

Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 4.11.201415:12
Hlava zatím nezasychá, a to se u nás nějak moc netiskne. Zaseknutý papír jsem na této tiskárně zatím ­(myslím­) neřešil. Hlavu jsem čistil zatím dvakrát ­(cca jednou za 4­-5 měsíců­), hodně mi ale chybí spodní krytý podavač a především oboustranný tisk. Holt je to řešení, které má i své nevýhody.
Odpovědět0  0
lvy (11) | 4.11.201415:18
Nechci rušit vaši diskuti, ale bavit se o tisku a nikde neuvádět počet kopií mi přijde poněkud zvláštní. Očekával bych, že jak tazatel, tak i reagující bude toto řešit. Tazatel z hlediska toho, že by měl mít představu kolik chce tisknout a reagující zase asi ví kolik tiskne a měl by toto uvést. Ono bez tohoto údaje uvádět počet zaseknutých papírů je potom jaksi irelevantní.

Ivo Janáček
InkTec Printing Consultant
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 4.11.201415:58
Pre Ivy.
Vážený pán konzultant. Mne ako domácemu používateľovi treba tlačiareň ­( multifunkciu ­), s takými vlastnosťami, aby som mohol tlačiť ­( čiže prvoradá je veľmi lacná tlač ­) čo znamená hlavne min. náklady na prevádzku.
Vlastnil som multifunkciu CANON MP630. Po technickej stránke nemôžem vytknúť nič ­( užívateľsky príjemná ­).
Čo sa týka nákladov, tak to bol des. Multifunkcia stála viac ako 230 Euro. Ročne som minul skoro 2x toľko na atrament ­( originálny ­) a to som sa držal na uzde. Refill max. komplikovaný od výrobcu.
Možnosť kúpiť verziu s CISS na našom trhu žiadna ­( zaujímavé, že v USA alebo Austrálii bežne dostupné ­- asi to tam niekto predáva ako tlačové riešenie ­- dokonca upravené na tlačenie dlhých reklamných bannerov ­).
Ak sa tam zasekol papier, tak to bol iný zážitok ­- myslím tým papier zo spodného podávača. Po 2­-3 rokoch klesala kvalita tlače, kúpil som aj novú tlačovú hlavu, ale zachvíľu som bol tam, kde predtým. Nebude to náhodou tou diagnostickou elektronikou?
Resumé mi vyšlo: tlač drahá, samoúdržba trysiek žere veľa. Čiže som tlačil čoraz menej, a tým pádom išlo percentuálne viac atramentu na údržbu. Bez ktoréhokoľvek atramentu si skener ani neprdol ­- zase asi tá diagnostika. Refilovanie ­- to bol des a hrôza. Po 3 rokoch chyba ­- nejaké číslo, kontaktujte servis. Oprava cca 130% ceny novej multifunkcie. Skrátka celkom funkčné kurvítko s drahou prevádzkou.
Teraz chcem zariadenie, ktoré budem môcť aj používať, nie len mať doma.
Skrátka ja chcem tlačiareň používať na tlačenie. To znamená, že aj rádovo možno stovky listov mesačne, ak bude treba. ­( príde si kamárát niečo vytlačiť alebo skopírovať , alebo budem potrebovať návod nejaký vytlačiť, urobiť tabuľku, a pod. ­). Na to potrebujem tlačiareň.
Keďže som už mal doma multifunkciu, tak viem čo nechcem. Preto sa pýtam na to, čo sa pýtam. Na dlhodobé skúsenosti s ňou.
S pozdravom.
Odpovědět0  0
lvy (11) | 4.11.201422:22
Dobrý večer,

tak jak jste to napsal nyní už to smysl dává, přesně jste totiž uvedll co potřebujete a v jakém objemu. Kdyby takhle jasnou představu měl každý, bylo by to ideální.

Jinak pokud mohu osobně doporučit, myslím si, že na tak malý objem tisku je CISS spíš zbytečný a šel bych do plnitelných kazet. Jsou levnější a jelikož neplánujete tisknout moc, tak by mohly stačit, ale je to na Vás. Jinak máte pravdu, u nás zatím nikdo nenabízí tyto výrobky jako komplet, ale pouze jako samostatný doplněk.

Ivo Janáček
InkTec Printing Consultant
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 4.11.201422:56
I pro tak malý objem tisku to není zbytečné. U nás doma se třeba tiskne poměrně málo ­(tiskárna hlásila po čtyřech letech nějakých 3200 stránek nebo tak nějak, už si to nepamatuju přesně­). U původní tiskárny to znamenalo 2500 Kč pořizovací cenu + zhruba 10500 Kč za náplně ­(celkem nějakých 13 tisíc­). U těchto Epsonů bych pořád jel ještě na původní náplně a veškeré náklady ­(nepočítaje papíry­) by byly stále jen v podobě pořizovací ceny tiskárny. No ale uvidíme, zda to těch 4000 stran skutečně dá. Na to je ještě brzy, abych to zhodnotil.
Odpovědět0  0
lvy (11) | 5.11.20149:09
Jde o to, že u CISS je doporučené, aby tiskárna skutečně tiskla hodně, jinak může docházet k problémům s inkoustem v hadičkách. Je pravda, že existují i speciální verze právě určené pro CISS, ale stejně mi to prostě přijde málo. Když to rozpočítám, tak čtyři roky a 3200 stran to máme jen 66 stran za měsíc. Jinak možná jsme si nerozuměli, já jsem řešil zda má smysl si pro tento objem tisku pořizovat CISS ­(vždy vyšší investice než plnitelné kazety­) nebo plnitelné kazety do tiskárny, která je určena na standardní kazety. Samozřejmě, pokud někdo jde do Epsonu, který je již vlastně ve verzi CISS, tak je to jiná.

Jinak jen pro informaci, v praxi vytisknete asi 50 stran A4 z jednoho mililitru dle normy ISO čili pokrytí 5%. Pokud si tedy pořídíte obyčejnou tiskárnu a k ní sadu plnitelných kazet s inkousty 100ml, tak jen z této sady vytisknete 5000 čb stran A4 + obdobné množství barevných stran a to při průměrné pořizovací ceně kolem 1000Kč. Samozřejmě pro další tisk již stačí jen dokoupit inkousty a tisknete dál.

Ivo Janáček
InkTec Printing Consultant
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 5.11.201410:39
Delší dobu máme L550 a naprosto bez jakéhokoliv problému tiskne se a netiskne někdy třeba měsíc , zkrátka domácí užití a super . Nic jiného bych už nechtěl dokud je tady taková možnost. Například moje bývalé HP spotřebovalo kazety nejspíš vždy jen při čištění hlavy a cena nového , vysoká .
Takže tady se víceméně řeší proč někoho odradit od koupi . Já jako domácí uživatel jednoznačně doporučuji .Nemám nic společného s žádnou firmou prodávajicí nebo vyrábějicí tiskárny.to jen tak na okraj.Beru tuto tiskárnu konečně jako něco kde se nemusím omezovat a cokoliv potřebuji si vytisknu aniž bych musel myslet na to že zase za krátkou dobu budu muset kupovat tonery v ceně tiskárny a nepište mi o repasi a alternativních tonerech .Přešel jsem na tohle řešení s čb laserového tisku a nelituji .
Odpovědět0  0
lvy (11) | 5.11.201414:13
Tady se určitě neřeší, jestli někoho do něčeho odradit, tady se primárně řeší tisk a za kolik. Podle mého názoru je pro tak malý objem tisku o kterém tady byla řeč koupě Epson řady L prostě zbytečná. Navíc obecně je tato řada předražená. Za stejnou cenu se dá pořídit stejně kvalitní tiskárna a k tomu spotřebák na 50 ­- 70000 stran.

Jen pro zajímavost, aktuálně jsou na trhu barevné tiskárny, které tisknou 55 ­- 70 stran za minutu v barvě, samozřejmě LAN, duplex atd., náklady na tisk 0,01Kč­/A4 čb a 0,03Kč­/A4 v barvě, ceny bez DPH.

Ivo Janáček
InkTec Printing Consultant
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 5.11.201415:19
Nedá sa: Alternatívny atrament nedosahuje kvality originálneho ­( viď CANON ­- technológia 1 pikoliter kvapka ­- alternatívny rýchlejšie ničí hlavu, skrátka zasychá ­), tlačiareň s alternatívnym atramentom skrátka trpí viac na zasychanie, stále viac treba manuálne čistiť trysky hlbokým čistení, prvé výtlačky sú s pásmi nevytlačeného, altrenatívne kazety a plniace kazety pojmú menšie množstvo atramentu ­- nižšia výžažnosť, stále sa nejaká minie a treba plniť. Manipulácia s tým je naprd, zdĺhavé a špinavé, treba striekačky a ihly a pod. Keď to niekde kvapne tak sa to zle čistí. Prenášanie alternatívnej plniteľnej náplne do Canon ­- netesní to poriadne a hneď po odlepení tej pásky z hornej dierky sa vyvalí kvapka von ­- treba ale najprv odlepiť tú hornú pásku a potom vybrať plastový transportný nasúvací diel zo spodu a rýchlo vložiť do hlavy. Kvapke na tú hlavu sa nevyhnem. Po čase ten atrament zasychá alebo preteká do hlavy.
Ja viem, že s originálnymi náplňami to tlačilo lepšie ale draho. Canon miesto toho, aby zlacnil atramenty tak do časopisov dával celostránkové reklamy a platené články o tom, ako je dobré tlačiť s originálnymi náplňami.
V začiatkoch ­( rok2009 ­) 17 euro­/ náplň, po čase to kleslo cca na 11 Euro­/ náplň ­(rok 2011­) . Išlo ich tam tuším 5 a žralo to atrament len taký fukot.
Nechcem laser. Tam treba okrem toneru meniť aj valec a farebná tlač je nekvalitná. Spotreba el. omnoho vyššia.
Rýchlosť tlače ma moc nezaujíma, nie je to relevantné kritérium.
Jediné, čo ma zaujíma je životnosť a lacná prevádzka.
Dal som kedysi vyše 230 Euro za CANON MP630,
na origo náplne som minul cca skoro 600 Euro ­( možno aj viac­),
na neorigo jednorázové 100 Euro,
na sadu plniteľných kartridží 70 Euro,
na atramenty do nich cca viac ako 150 Euro,
na novú hlavu 70 Euro,
na CISS sadu od ­"špecialistu­" cez net z cissjednotka.eu 49 Euro, bola tam naopak zapojená modrá a žltá ­( bol do inej CANON ale predpokladám, že to montoval z dielov a pýtal sa ma naporadie náplní a aj tak to zapojil zle ­) a vyvalilo dosť atramenu do vnútra tlačiarne a do tej novej hlavy, ktorá išla do kytek.
Po troch týždňoch ­( aj keď som vyčistil ako som mohol ­), prestal chodiť riadne vozík z hlavou, samozrejme zasychala hlava, vyhadzovalo servisnú chybu s nejakým číselným kódom. Po telefonickej a mailovej komunikácii so servisom by som zaplatil viac ako cena novej ­- samozrejme zasa novú hlavu kúpiť.
Vyše 1000 Euro ma stál za tri roky spotrebák ­- všetko čo sa týka atramentu. Hodiny babračky ­( plnenie kartridží, čistenie striekačiek, ihiel a pod., špekulovanie, hľadanie alternatív, ich nákup, poštovné za dodávky a pod. ­- to som nevyjadril v peniazoch ň. Nevytlačil som ani spolovice ani z tretiny to, čo som potreboval, nieto ešte to, čo som chcel ­).
Keby som prerátal cenu za stránku ­( aj s nepodarkami, ktorých bolo za posledný rok fungovania multifunkcie čoraz viac ­) tak jednoznačne by sa mi oplatila komerčná tlač u niekoho ako tá multifunkcia CANON MP630.
Absolútne nechápem, prečo sa mám v niečom sprepáčením babrať, aby som ušetril. Ja chcem zariadenie na to, aby som ho používal, koľko chcem a nie aby som špekuloval kvôli šetreniu, aby som ho mohol použiť.
Neverím špecialistom, zariadenia sa snažím kupovať tak, aby boli pre mňa výhodné ­( pomer cena­/výkon s prihliadnutím na náklady na prevádzku a s dlhodobou spoľahlivosťou a životnosťou ­). Čiže nákupná cena narozdiel od iných nie je pre mňa až tak dôležitá, povedal by som, že ma skôr zaujíma ročná miera nákladov za používanie prístroj, kde je podiel započítaný podiel nákupnej ceny, náklady na prevádzku a úspora oproti inej forme dosiahnutia takého istého úžitku ­- pridanej hodnoty. A k to zariadenie aj vygeneruje pre mňa nejaký peniaz, tak je to plus.
Odpovědět0  0
lvy (11) | 6.11.201412:39
Vždy je mi smutno, když čtu jak někdo vydal značné finanční částky na tisk. Je to smutné, ale je to tak, v naěich zemích prostě chybí zásadní věc a tou je zájem médií řešit tyto otázky. Díky tomu tady máme mraky pseudofirem a pseudoprodejců, kteří sem vozí odpadky povětšinou z Číny a pak to takhle vypadá.

Jen je trošku škoda, že jste použil univerzální pojmenování a jasně nedefinoval o co a o koho šlo. Takto by aspoň ostatní věděli na koho a na co si dávat pozor.

Jinak jak jsem to tak sečetl, tak za to byste měl dneska špičkovou tiskárnu a k tomu spotřební materiál odhadem na půl milionu stran.

Ivo Janáček
InkTec Printing Consultant
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 6.11.201416:55
Tak tí poradcovia a špecialisti boli ­- predajca od nás z mesta, čo predal multifunkciu. Neskôr aj zohnal sadu plniacich kartridží a predával plniaci atrament. ­( lebo refillované alebo neorigin. kartridže nemali žiadnu efektivitu ­- o koľko % boli lacnejšie, o toľko menej vytlačili a tlačiareň robila navyše aj zvislé biele pruhy, tak zase viac atramentu na čistenie trysiek­).
Ďalej amatér z cissjednotka.eu, ktorý tlačiareň dosrazil špatnou CISS, zostavenou na iný druh CANON.

Pomenovaní sú.
Odpovědět0  0
lvy (11) | 12.11.201417:25
Myslel jsem to pojmenovat je tak, aby si ostatní lidé dali na ně pozor. Prostě jasně říct kdo a co vám dodal. I když ono je to dneska těžké, většinou se jedná o Noname věci a každý si tam mastí svoje vlastní jako značky.

Jinak jsem se chtěl podívat na ten web co jste uvedl, ale nějak asi už nefunguje. Že by přece jen trh fungoval a ti co prodávají šmejdy začali mizet?

Ivo Janáček
InkTec Printing Consultant
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 5.11.201415:26
Určitě , nikomu neberu názor. Já se svým řešením jsem velmi spokojený a opravdu bych neměnil . Máloky se mi stává že se tak dobře rozhodnu . Jistě, předcházelo pár tiskáren a tady bych se taky pozastavil , jedna z nejlepších které jsem kdy měl byl taky zrovna Epson , to se psal přibližně rok 2004 . Byla to inkoustová tiskárna rychlá a velmi tichá bezvadné ovladače . Potom následovaly nějaké HP tam problém začínal s ovladačemi ­( půlhodinové instalace ­) a stejně problém , jednou se skenerem podruhé s tiskem , nakonec přeinstalace , aktualizace ovladačů . Dodaný SW měl více reklamy než opravdu užitečných vlastností . No a druhý problém byla cena náplní . Dobrý byl taky Lexmark to se musí nechat , měl jsem jen jednu laserovou tiskárnu od něj. V tuto chvíli jsem si udělal obrázek a mám zažité značky kterým důvěžuji.Je to stejné jako s auty. Každý Renault který jsem měl byl poruchový obvykle to začínalo chlazením .Se Škodovkami jsem spokojený a to jsem je kdysi opravdu nemusel.Videokamra ? Po zkušenostech se Sony a Panasonicem dávám přednost Samsungu . Tam je to tom jejich mts a m2ts. Kávovar , po zkušenostech s jinými nejlépe De­-Longhi případně Jura , podle toho co od něj očekávám. Každému vyhovuje něco jiného a proto je na trhu taková bohatá nabídka aby si každý vybral.Tomu Panasonicu bych nerad křivdil v audiu mu to jde a ultrazoom a kompakt od něj mám . Kamery jsem měl dvě jednu v SD rozlišení tam byl příšerný obraz a druhou fullHD a tam zase to slavné avchd se soubory m2ts.
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 5.11.201410:43
Určite ro bude viac ako 66 strán za mesiac ­( skôr predpokladám cca 300­-500 minimálne za mesiac ­) . Ktomu asi 20 ­- 150 fotiek ­).
Keď sa nemusím pozerať na to, že dám mesačne priemerne cca 40­-50 Euro na atrament ­( viď Canon MP630 orig. náplne ­- hlavne čiernu to furt žralo a hentie farebné tiež, stále som muel mať z každého 1ks v zásobe ­).
Len dve knihy návodov, čo potrebujem sú každá obsiahlejšia ako 100 strán. A to je iba FANUC. Výhľadovo to bude HEIDENHAIN, SINUMERIC a pod.. Pri tej cene za tlač sa nemusím nejako obmedzovať ­( ak by som chcel, tak si v pohode môžem tlačiť aj komixy :­-­)
Plus počítam min. s dvomi až tromi známymi, čo si budú chcieť dať hlavne vytlačiť fotky, skopírovať niečo, vytlačiť životopis, zoznamy, zmluvy a pod.
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 5.11.201410:46
Oprva : Tie dve knihy návodov majú viac ako 1000 strán.
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 5.11.201411:39
Objednal som z Alza.sk
Cena 259 Euro s DPH.
V cene všetky 4 náplne
+2x náhr. náplň 70 ml čierna
+1x z každej farebnej náhr. náplne

Oproti CANON MP630 bude ekonomika tlače úplne inde.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 5.11.201411:40
Tady pozor, L550 neumí bezokrajový tisk, což pro fotografie není zrovna ideální. Pokud chceš tisknout i fotky, doporučil bych spíše L800 ­( https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-epson­-l800­-fotky­-temer­-zadarmo­/4531 ­). Jsou tam další dva inkousty navíc, zvládá bezokrajový tisk, ale zas to není multifunkce. Každopádně je i tak nutné počítat s tím, že ten tisk je levný hlavně kvůli tomu, že se používají jednoduché inkousty se slabší výdrží ­(tzn. nejsou např. odolné vůči vodě­).
Odpovědět0  0
Shrek1ax (9) | 5.11.201413:19
Viem o tom bezokrajovom tisku. Budem to riešiť asi min. okrajom a oreže sa to potom trocha ­( fotky lepšie vlezú do albumu ­- pokiaľ to ovšem nebude taký s fotorožkami ­).
Ak sa L550 osvedčí, a budem mať záujem aj o poriadnu tlač foto, tak vezmem neskôr aj L800. Tú by som vzal prioritne, ak by bola multifunkčná.
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 11.5.201420:52
Zrovna mi dochází toner u nikdy ne moc využité tiskárny , spíš jsem to používalo jako scaner . Při každém zapnutí to poctivě asi vyčistilo tiskové kazety a tím pádem o nějaké výtěžnosti tohoto mého HP produktu vůbec nemůže být řeč. Netroufám si odhadnout jestli to byly alespoň desítky stran tisku převážně ČB v A4 . Laserovka mi dosloužila, respektive jsou problémy s ovladačem pro W7 .Takže jsem se znova dostal k tisku na starém hapéčku , mimochodem ještě v záruce.
Dík za diskuzi , přišel mi email jako na zavolanou , malinko jsem se zorientoval , samostatné CISS se mi nechce moc riskovat, nejsem nešika ale mám ne zrovna nejlepší zkušenosti s pokusy o plnění tiskových kazet.Tedy jako instalovat do stávajících zařízení které doma mám , zároveň využití je domácí i když raději bych si spoustu věcí tiskl raději sám než někde posílat data a pak se dohadovat . Jako velmi rozumné řešení se mi tedy jeví pro mě Epson L 210 . To je přesně ono , tak jsem si vždy představoval koncept tiskárny.Jednotlivé zásobníky pro doplnění normálním amatérským způsobem a cenově dostupný inkoust , tisková barva. V tomhle případě není vůbec žádný důvod , mým pohledem tedy hledat nějaké alternativy tiskové barvy . Když zákazník vidí že se výrobce snaží , tak i kdyby se něco malinko levnějšího objevilo , dá stejně přednost originálu .
Odpovědět0  0
milan_xy | 13.5.20131:17
Epson a Lexmark jsou tiskárny které se u mě doma ustálily.Prošlo mi více tiskáren pod rukama a musím napsat nezávisle na článku že Epsony byly ­( alespoň ty co jsem měl ­) vždy úsporné, softwarově dotažené, zkrátka bezproblémové.Lexmark mám laserovou tiskárnu a rovněž spokojenost.S čím jsem nikdy spokojený nebyl bylo HP a Canon. HP šílený software který se mi u kombinovaného zařízení skener ­/ tiskárna instalovat snad dvacet minut a o provozních nákladech ani nemluvím. Dvě sady náplní a tiskárna je už napořád mimo provoz , tedy pouze jako skener ji ještě občas používám, sice pořád hlásí nějakou chybu , ale skenuje. No a Canony mají převážně rovněž drahý tisk, ale oproti HP lepší SW.Tohle jsou moje zkušenosti.
Odpovědět0  0
lvy (11) | 12.5.201323:57
Dodám jen dvě informace, pokud už někdo koupí tyto Epsonky, pak je asi lepší koupit litr inkoustu za 500Kč než 70ml za necelých 200Kč, toť rada první. Rada druhá, není lepší si raději koupit jinou tiskárnu za mnohem menší peníze a buď používat kazety v ceně 60Kč­/2400 stran a nebo si tam dát CISS systém za podstatně menší náklady než tento Epson? Nic proti Epsonu, ale ta cena je vážně přemrštěná.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 13.5.201312:11
Pro běžný domácí použití je ta cena nepřijatelná. Opravdu nehodlam půl roku šetřit abych si mohl koupit tiskárnu. Něco jinýho jsou kancly a lidi co to potřebujou k práci. Těm je asi taky tahle tiskárna určená.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 13.5.201312:29
Tak pro domácí použití jsou určené jiné tiskárny této řady za méně než poloviční cenu ­(dokonce s ještě nižšími tiskovými náklady­). Přece nikdo nikomu necpe tuto tiskárnu do soukromé použití do domu, ani Epson ­(viz jeho stránky ­"ideální pro domácí a malé kanceláře­"), ani my tady v recenzi, jen Vy. Proto také nechápu ty narážky, že je to pro domácí použití předražené. Pokud chci malé auto do města, také nenadávám, že pětkové BMW je drahé, když je to auto pro úplně jiné zákazníky s jinými požadavky.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 13.5.201315:24
Teď je ale zajímavá otázka jestli by se třeba tahle tiskárna nevyplatila i domů. Ty běžný tiskárny za 2 ­- 3 tisíce člověk brzo přeplatí za náplně.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 13.5.201317:44
No, v poslední kapitole jsou tiskové náklady a je tam rozepsané, jaké jsou ceny za vytištěnou A4 stránku při 4letém provozu i se započtenou cenou tiskárny, samozřejmě při započtení cen originálních inkoustů. Zde to při 250 stránkách za měsíc po dobu 4 let vyjde na 75 haléřů za stranu, u běžných inkoustových tiskáren okolo 3000korunové hranice to bývá okolo 95 haléřů.

Do domácnosti ale podle mého názoru člověk nebude potřebovat síťové připojení ­(LAN­) a klidně se tak může spokojit s levnějšími modely této řady, které jsou více určeny do domácností ­(jak nižší cenou, tak absencí zbytečných kancelářských funkcí navíc­). Pokud potřebuje multifunkci, tak je tu Epson L355 za 5800 Kč ­(s tím samým systémem náplní a provozními náklady jako u L550­) nebo dokonce Epson L210 za 4900 Kč. A to už se i do domácnosti může vyplatit. Je to multifunkce, takže není třeba kupovat zvlášť skener a stačí si jen uvědomit, jak rychle u běžných tiskáren člověk protiskne ty 2000­-3000 Kč pořizovací ceny navíc ­- to jsou tak tři čtyři výměny. Pokud člověk vyžaduje jen tiskárnu, má tu model L110 za 3900 Kč, což je už cena, která se i v domácnosti zaplatí prakticky po prvních dvou výměnách cartrdige u běžné tiskárny ­(tedy po cca 500­-800 stránkách, což je skoro hned­).

Když si vezmu, že jsme za ty roky na naší domácí tiskárně protiskli už minimálně pěticifernou částku a mohli jsme s originálními náplněmi tisknout za dvacetinu... :­-­) Jen podotýkám, že na základě velmi špatných zkušeností s alternativním inkoustem u starší HP ­(která měla ­"originální­" tiskové náklady doslova astronomické okolo necelých 3Kč na jednu černobílou A4, to je 12 let zpátky­) raději doma používáme originální inkoust. Také už se vyhýbáme ­"nejlevnějším­" tiskárnám. A až nynější tiskárna odejde do křemíkového nebe nebo možná pekla ­(což vzhledem k tomu, že nedávno uplynula záruka, bude asi brzy­), půjdu právě v zájmu šetření financí do něčeho ­"dražšího­".
Odpovědět0  0
Viki 123 (1) | 2.10.201323:50
Vaše odpovědi v této diskuzi na mě dělají dojem,že víte o čem mluvíte. Proto bych se na Vás ráda obrátila s dotazem,jakou byste mi doporučil tiskárnu v případě,že potřebuji tisknout cca pouze 1x ­- 2x do měsíce.Pochopitelně co nejúsporněji ve všech směrech,včetně pořizovacích nákladů. A preferuji připojení přes Wifi.Děkuji předem a doufám,že v dohledné době mohu očekávat Vaši odpověď.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 3.10.201319:07
Tady záleží na tom, kolik těch stran budete 1­-2krát do měsíce tisknout. Pokud to bude jen pár stránek, tak bych klidně doporučil i nějaké levné laserovky, které mají sice hodně drahý provoz, ale jsou levné na pořízení a při malém počtu stran se ty náklady tolik neprojeví. Navíc nehorzí riziko zaschnutí ­(při tisku jednou dvakrát do měsíce by ale neměly zasychat ani inkoustovky­). Pokud to budou větší kvanta stran, tak bych se mrknul spíše na ty Epsony řady L ­(Wi­-Fi nabízí např. model L355­). Tam je ale zase otázkou, zda požadujete oboustranný tisk a další věci, tedy specifikovat požadavky o něco přesněji. Zda je potřeba barevný tisk, skener, kopírování, oboustranný tisk, jak rychle to má tisknout, kolik stran se bude tisknout a jak často... Těch parametrů je hodně a teprve pak se dá vybrat dobře.
Odpovědět0  0
dwebb (3) | 11.5.201412:44
Při té výtěžnosti 70ml náplně je zbytečné kupovat 1000ml balení.

Prosím, která tiskárna tiskne s kazetami v ceně 60Kč­/2400 stran? Okamžitě kupuji celý kamion těchto tiskáren!

Nelze dát CISS systém ani za podstatně, dokonce ani za menší náklady než Epson tank system. Pořízení obyčejné tiskárny bez skeneru se systémem CISS stojí stejně jako multifunkce EPSON se systémem tanků a skenerem. Navíc je systém originální z výroby ­(zásobníky jsou integrované do tiskárny­), navíc cena za originální inkoust je nižší než u CISS.

Takže všechno co jste napsal je lež, pokud ne, buďte konkrétní. Díky.
Odpovědět0  0
lvy (11) | 11.5.201416:35
Pokud vezmu nejlevnější cenu Epson 70ml na trhu, tak se dostávám na cenu 2085Kč za 1000ml. Cena za litr přitom je 446Kč. Jinými slovy, za cenu tří malých lahviček mohu mít litr a neřešit cenu tisku.

Pokud to nevíte, tak jsou na trhu tiskárny Brother, nemají kazety s čipem, mají klasické optické sledování a navíc velké kazety. Cena tisku pak skutečně vychází tak, jak jsem napsal.

CISS ­- cena je u běžných stolních tiskáren kolem 500­-1000Kč podle modelu. Spočítejte si sám, že nemáte pravdu. Jak jste přišel na to, že je cena originálního inkoustu nižší? Asi neumíte počítat a než se to naučíte, tak neurážejte jiné lidi tím, že budete psát něco o tom, že nepíšou pravdu.

Víc konkrétní už nebudu, protože by to mohlo být bráno jako reklama a to určitě nechci. Jo a jen tak mimochodem, dneska už dodáváme tiskárny s tiskem za 0,01K ­/ A4 s rychlostí 70 stran za minutu.
Odpovědět0  0
dwebb (3) | 11.5.201418:20
Ale ano, samozřejmě je to velké balení velmi výhodné. Já to myslel spíš v tom smyslu, jestli vůbec běžný uživatel té tiskárny při už tak velké výtěžnosti 70ml náplně, dokáže 14 takových náplní vůbec využít. Když čtu uživatelskou recenzi kde se píše, že tiskárna tiskne v kanceláři denně běžné barevné listy ­(grafy,text,menší obrázky­) a náplň se mění po roce.

Tiskárna která má srovnatelné rozlišení tisku a skeneru, stojí okolo 1500Kč, samotný systém CISS stojí také 1500. To je 3000Kč. Epson L210 která už má toto z výroby, navíc 4x 70ml originálního inkoustu, všechno zkompletované a navržené z výroby, a se zárukou stoji o 800Kč víc. Uveďte prosím tedy konkrétní příklad kde to je jinak, já jsem nic takového nenašel.

To stejné tiskárny Brother. Pokud se podívám na inkoustovou tiskárnu Brother, originální černá kazeta k ní stojí 500Kč a výtěžnost max. 600 stran. Což je v porovnání s Epson tankem naprosto propastný rozdíl. Takže nevím jak jste to myslel. Vzít tiskárnu Brother a dávat tam neoriginální kazety doplňované neoriginálním inkoustem, pak se dostanu na cenu 60Kč­/kazeta? A kde je výtěžnost Ale ano, samozřejmě je to velké balení velmi výhodné. Já to myslel spíš v tom smyslu, jestli vůbec běžný uživatel té tiskárny při už tak velké výtěžnosti 70ml náplně, dokáže 14 takových náplní vůbec využít. Když čtu uživatelskou recenzi kde se píše, že tiskárna tiskne v kanceláři denně běžné barevné listy ­(grafy,text,menší obrázky­) a náplň se mění po roce.

Tiskárna která má srovnatelné rozlišení tisku a skeneru, stojí okolo 1500Kč, samotný systém CISS stojí také 1500. To je 3000Kč. Epson L210 která už má toto z výroby, navíc 4x 70ml originálního inkoustu, všechno zkompletované a navržené z výroby, a se zárukou stoji o 800Kč víc. Uveďte prosím tedy konkrétní příklad kde to je jinak, já jsem nic takového nenašel.

To stejné tiskárny Brother. Pokud se podívám na inkoustovou tiskárnu Brother, originální černá kazeta k ní stojí 500Kč a výtěžnost max. 600 stran. Což je v porovnání s Epson tankem naprosto propastný rozdíl. Takže nevím jak jste to myslel. Vzít tiskárnu Brother a dávat tam neoriginální kazety doplňované neoriginálním inkoustem, pak se dostanu na cenu 60Kč­/kazeta? A kde je výtěžnost 2400 stran jak píšete?
Prosím uveďte zase konkrétní příklad který bude odpovídat tomu co jste psal, případně se alespoň přiblíží výtěžnosti a ceně Epson tanku s barevným tiskem. Pokud uvidím že to tak opravdu je, pak se slušně omluvím a ještě poděkuju.

Jako reklamu to brát nebudu. Jedná se o diskuzi. Díky
Odpovědět0  0
dwebb (3) | 11.5.201418:23
OPRAVA:

Ale ano, samozřejmě je to velké balení velmi výhodné. Já to myslel spíš v tom smyslu, jestli vůbec běžný uživatel té tiskárny při už tak velké výtěžnosti 70ml náplně, dokáže 14 takových náplní vůbec využít. Když čtu uživatelskou recenzi kde se píše, že tiskárna tiskne v kanceláři denně běžné barevné listy ­(grafy,text,menší obrázky­) a náplň se mění po roce.

Tiskárna která má srovnatelné rozlišení tisku a skeneru, stojí okolo 1500Kč, samotný systém CISS stojí také 1500. To je 3000Kč. Epson L210 která už má toto z výroby, navíc 4x 70ml originálního inkoustu, všechno zkompletované a navržené z výroby, a se zárukou stoji o 800Kč víc. Uveďte prosím tedy konkrétní příklad kde to je jinak, já jsem nic takového nenašel.

To stejné tiskárny Brother. Pokud se podívám na inkoustovou tiskárnu Brother, originální černá kazeta k ní stojí 500Kč a výtěžnost max. 600 stran. Což je v porovnání s Epson tankem naprosto propastný rozdíl. Takže nevím jak jste to myslel. Vzít tiskárnu Brother a dávat tam neoriginální kazety doplňované neoriginálním inkoustem, pak se dostanu na cenu 60Kč­/kazeta? A kde je výtěžnost 2400 stran jak píšete?
Prosím uveďte zase konkrétní příklad který bude odpovídat tomu co jste psal, případně se alespoň přiblíží výtěžnosti a ceně Epson tanku s barevným tiskem. Pokud uvidím že to tak opravdu je, pak se slušně omluvím a ještě poděkuju.

Jako reklamu to brát nebudu. Jedná se o diskuzi. Díky
Odpovědět0  0
lvy (11) | 16.5.201415:10
Zásadní problém je v tom, že reagujete na rok starý příspěvek, ale i tak vám to objasním:

1. Kdysi stál 70ml Epson cca. 200Kč, alternativa stála 100ml 179Kč. Dneska se ceny posunuly níže a obojí stojí přibližně stejně čili v malém balení Epson 70ml asi 149Kč a alternativa 100ml a stejná cena. Jinými slovy, za stejné peníze skoro o 50% více tisku.

2. Reagoval jsem na článek o tiskárně, která stála 9000Kč, dneska stále stojí přes 6000Kč, k tomu platí i má slova, která jsem psal o CISS. Ano při ceně L220 je jistě na zváženou její zakoupení, pokud tisknu málo a neřeším moc rychlost. Ano, jsou dodavatelé, kteří mají předražený CISS systém klidně za 1500Kč, reálná cena je podstatně nižší.

3. Tiskárna Brother MFC­-J6510DW formát A3, cena loni kolem 5500Kč čili mnohem nižžší než Epson v článku. Cena černé kazety na 2400 černých stran 69Kč ­(ano sekl jsem se, ale nechtělo se mi to hledat přesně­). Samozřejme jedná se o alternativní značkovou kazetu. nejedná se o čísnký odpad, ten bude stát asi tak polovinu. A nejedná se ani o Brother, kde je zaúčtováno vysoké výpalné. Pokud obratem napíšete, že půjdu určitě o šmejd, milerád zašlu např. ukázky fotek. Jinak kazety geniální, bez čipu, optické sledování hladiny. Skener velmi dobrý. Fax jako bonus.
Odpovědět0  0
Ján | 12.5.201321:41
Dobrý deň.
Mal som CANON MP630, kúpené v januári 2009. Cena bola cca okolo 230 Euro. Čo sa týka uživateľského komfortu, tak super.
Čo sa týka tlačových nákladov ­( pri cca 300 listoch mesačne ­) a origo náplniach som za rok minul skoro 2­- násobok len za atrament.
Ono tá multifunkcia Canon pred každým spustením alebo tlačou premývala trysky alebo ich mazala. Výdrž čiernej náplne písali tuším 400 strán, ale to platilo, iba ak sa po vložení atramentu vytlačili hneď v kuse. Inak to bolo o hodne menej. Origo čierna text stála od 12 Euro do 17 Euro, farebné origo od 10,99 do 15 Euro.
Neoriginálne náplne bolo treba zohnať buď plnené s resetnutým čipom, alebo plniť kartridge so samoresetovacím čipom.
Foto čierna sa nedala zohnať. Úspora nebola moc veľká. Canon sa konštrukčne aktívne bránil inštalácii CISS. V kombinácii s tým, že mi predajca CISS náplní dodal CISS zmontovanú s vymeneným poradím modrej a žltej, tak mi to CISS nechodilo vzhľadom na malý priestor nad nádržkami v tlačovej hlave.
Nehovoriac o tom, že v modeloch Canon v mojom okolí dochádza k výraznému znefunkčnovaniu tlačových hláv ­( aj keď výhradne používali len origo náplne ­) krátko po skončení záruky ­- do troch rokov sa zaniesli tlačové hlavy ­- Cena hlavy je cca 70 Euro ­- Tak už nechcem žiadnu takúto multifunkciu.
Nad niektorým týmto Epsonom uvažujem a asi ho kúpim. Na duplex kašlem, ono tlač duplexom aj na tom Canone bol des, bolo to pomalé.
Možno kúpim farebnú Epson tlačiareň zvlášť a zvlášť nejaký dobrý skener.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 11.5.201322:43
Epson nikdy!!!!!!!!! Jsou to nespolehlivý přetechnizovaný krámy. Jejich politika ohldně náplní je naprosto příšerná. Náplně předražený jak prase a maj takový ochrany že je fakt problém sehnat alternativu. Nevim jak jsou na tom dneska ale já už bych si Epson nekoupil. Jedině Canon.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 11.5.201322:53
No, to by mě zajímalo, kde seženete levnější alternativní inkoust než je tento originální u Epsonu. Právě Epson má nejlevnější inkousty ze všech. Nežijete ještě v minulém tisíciletí?
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 11.5.201323:30
Ne, jenom v minulym pětiletí. :­-­) Možná že už svojí náckovskou strategii změnili, co já vim. Ale moje Epsonka a další co jsem viděl u lidí ­(kolem 4 let většinou stáří­) byly strašný krámi s ochranou proti doplnění inkoustu že by to snad ani Razor1911 nekreknul. ;­-­) Třeba táta má starou Canonku a může to dolejt čimkoliv chce a prostě a jednoduše zmáčkne kouzelný tlačítko ignorovat stav inkoustu a tiskne se dál. Jo co ta Epsonka dělala často je že ukazovala uplně špatně stav, někdy když jsem tam dal uplně novou náplň a třeba jsem tu tiskárnu vypnul a zapnul tak byla najednou prázdná a pak došla uplně, ale přitom to tam ještě hodně čvachtalo. Jako řikam že od týhle firmy bych si nekoupil ani hajzl papír. Tohle nedělá asi 20 let stará Canonka ani HPčko ani nic jinýho co jsem kdy viděl. Prostě Epson jsou kšunty.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 11.5.201323:30
*krámy
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 11.5.201323:32
20 let přehánim, takovejch 10 má.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 12.5.201312:55
Je pravda, že tohle dělaly staré Epsony ­(také jsem je kdysi neměl rád a Epson nesměl tehdy do domu­), ale od té doby uplynulo už opravdu mnoho vody a naopak z vlastní zkušenosti bych označil Canon a HP naopak za provozně nejnáročnější tiskárny. Obojí jsem měl doma ­(nejnovější Canon je doslova provozní sebevražda, ačkoli na papíře vypadá vcelku úsporně­), teď jsem otestoval mnoho Canonů i Epsonů, a kdybych si měl koupit novou tiskárnu, neznám tiskárnu od Canonu ani HP, která by mi vyhovovala svými provozními náklady.

Je opravdu blbost posuzovat komplet značku, když jedna a tatáž značka může mít dobré i špatné produkty. Navíc v průběhu doby se věci hodně mění ­(např. u fotoaparátů patřil Canon ještě před pouhými čtyřmi lety ­(!!!­) na naprostou špičku, v podstatě jakýkoli kompakt i zrcadlovka byla jistotou dobrého fotoaparátu a dnes je tatáž firma po tak krátké době v lehkém podprůměru­). Dnešní Epson není včerejší Epson. Stejně jako Canon, HP a další. Je nutné posuzovat vždy konkrétní produkt, ne značku. Tak se člověk může ochudit o mnoho dobrých produktů a naopak ve víře ve značku koupit extrémní šmejd. Vzhledem k tomu, že dělám zejména recenze fotoaparátů, velmi často vidím, jak lidé slepě kupují na základě předchozí zkušenosti jednu jedinou značku a pak mi píšou, jak jsou překvapeni, že o pět let novější fotoaparát téže značky je horší, než ten předchozí, když mají tak dobré zkušenosti. Chce to trochu myslet ;­-­)
Odpovědět0  0
Petroman (119) | 12.5.201314:04
Řeknu to trochu hloupě z vašeho pohledu, ale kdyby měl člověk neustále přemýšlet nad tím, jestli je něco krám nebo není, tak by se z toho zbláznil. Takže si to logicky zjednodušujeme tím, že když se spálíme, tak do toho ­(do značky­) znovu nelezeme. Možná to není vrchol nákupní inteligence, ale nervy to ušetří dobře. A není to problém nás zákazníků. To oni to pos...
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 12.5.201314:36
Je to přesně tak. Pokud ňáká firma dost dlouho vyznávala strategii ­"prostě tam nedáš cizí inkoust a třeba se po...ser­" tak si asi těžko od nich ještě něco koupim někdy. ;­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 12.5.201315:32
Tak ono je logické, že nechtějí, aby tam člověk dával jiný inkoust. Jednak ty levnější tiskárny se prodávají pod cenou a splácejí se inkoustem, jednak neoriginální inkousty nemají vlastnosti, které výrobce deklaruje a mohou způsobit problémy ­(výraznější zasychání, nižší odolnost a výdrž inkoustu a podobně­). Navíc právě dnes Epson přináší originální inkousty s cenou pod alternativami, tak tam už vůbec není důvod dávat neorigo, právě Epson je jediný výrobce tiskáren, který dnes dělá skutečně provozně levné tiskárny ­(a to nejen tyto CISS, ale i některé verze s inkoustovými cartridgemi­). Nevím, proč mu vytýkáte právě to, co po něm chcete a co jako jediný výrobce dělá. To mi nedává nejmenší logiku.

Za další, pokud už něco kupuju a chci do toho vrazit těžce vydělané peníze, tak si snad zjistím, co je šmejd a co ne ­(když už na to makám několik dní­/týdnů­/měsíců, tak snad věnuju pár hodin i tomu výběru­). Jenže lidé jsou líní a pak to vypadá tak, jak to vypadá ­(stagnace vývoje, protože výrobce spoléhá na svou dobrou pověst z minulosti ­- dnes je toho velmi dobrou ukázkou právě Canon ­- jsem smutný z toho, jaký vidím pokles u mnoha ­(ne všech!­) produktů tohoto kdysi výborného výrobce­).
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 12.5.201316:00
To je moje věc a moje odpovědnost co do toho budu lejt.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 12.5.201317:47
Tak jasně, lejte si tam pro mě za mě i Coca Colu :­-­) Ale znovu se ptám, proč používat alternativní inkoust, když originál je levnější než jakýkoli alternativní? Proč vytýkáte Epsonu vysoké provozní náklady, když je má i s originálním inkoustem s drtivým náskokem nejnižší, a to i s originálním inkoustem? Proč tu vyzdvihujete Canon, když má v inkoustové kategorii provozní náklady s originálním inkoustem asi 10­-15krát ­(a alternativním 3­-5krát­) vyšší? Je zvláštní, že Vám vyhovuje za neoriginální inkoust platit více než za originální.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 12.5.201318:24
Dobře, pokud Epson změnil svojí politiku ohledně náplaní tak to beru, možná i někdy otestuju, ale zatim bych do Epsonu nešel po mejch zkušenostech. Tu Epsonku jsem musel furt čistit, furt čistit trysky, furt čistit všechno ­(přes ten jejich soft samozřejmě­) a stejně to furt tisklo mizerně ­(bílý pruhy a podobně­) dával jsem do toho originální předraženej inkoust Epson. Jedna černá náplň jestli si dobře pamatuju stála asi 350 Kč a bylo tam 2x míň ml než u konkurence na kterou jsem pozdějc přešel a kvůli problémům s čipem a nerozpoznáváním barev jsem tu tiskárnu nakonec vyhodil. 350 Kč za 5,5 ml Vám připadá normální? Možná že tahle žere málo, to je klidně možný ale rozhodně to neni standardní chování tiskáren Epson.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 12.5.201318:27
Teď jsem se koukal kolik tahle Epsonka stojí, hmmmm 8500. Jste uplně mimo. Jak můžete vyzdvihovat Epson na základě jejich vyšší třídy? Kdo má doma tiskárnu za 8 klacků? Nikdo. Tyhle tiskárny maj leda lidi co to potřebujou k práci a nebo v kanclech. Já tady mluvim o běžnejch domácích tiskárnách. Bože muj. :­-/
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 12.5.201318:41
Vy si prostě nejste schopen zjistit fakta a už vůbec si přečíst tu recenzi. Hlavně, že reagovat bez rozmyslu, to Vám problém nedělá. Toto není jediná tiskárna Epsonu, která umí tisknout takto levně, propána. Epson má už celou řadu takových tiskáren, kvůli jediné tiskárny vyšší třídy bych se jich přeci takto nezastával proti naprosto zcestným obviněním. Z nyní nabízených 22 inkoustovek Epsonu jich 9 má takto levný tisk.

Např. Epson L110 stojí necelé 4000 Kč, náplň s objemem 70 ml ­(sedmdesát mililitrů!­) stojí 160 Kč ­(stošedesát korun českých!­). Jedna náplň vydrží na 4000 černobílých, barevná pak na 6500 barevných stran. Černobílou A4 vytisknete za 4 haléře! Dokážete toto s jinou tiskárnou a alternativním inkoustem? Tam se dostanete možná tak na 20­-30 haléřů, a to možná přeháním ­(s originálním za cca 60­-90 haléřů, pokud nepočítám plýtvání inkoustu při neustálém čištění tiskárny, které jsou oblíbenou činností levných tiskáren­). Samozřejmě Claria a další speciální odolné inkousty jsou u Epsonu i nadále dost drahé, ale to jsou i u jiných výrobců.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 12.5.201320:59
A jak je možný že teď se tiskne takhle ultra levně a přitom ještě před pár lety se tisklo ultra draze? Pokud je to pravda znamená to jenom to že Epson podlehl tlaku konkurence a tu svojí politiku musel změnit. Já Vám to věřim že tahle tiskárna tiskne levně, jenom řikam svojí zkušenost s Epsonem ňáký 3 ­- 4 roky zpět.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 12.5.201322:01
Ono to papírové balení, cartridge, čip na cartridge a další ptákoviny v ní něco málo stojí ­(ale jasně, jsou to haléřové nebo korunové položky­). Naproti tomu jedna lahvička inkoustu a nic víc může být na dané množství inkoustu o nějakou tu korunu levnější. Na 70ml inkoustu tak máte nyní jednu plastovou nádobku místo 6­-10 papírových obalů, plastových obalů, čipů, manuálů,... Nehledě na to, že tento inkoust je více ­"obyčejný­" než ten, který se prodává v cartridgích ­(tam je u Epsonů většinou voděodolný inkoust s lepšími technologiemi a výdrží třeba na 100 let­). Tento inkoust v L550 takové technologie nemá, další důvod proč je levnější. Inkoust zde a inkoust v cartrdige není tentýž.

Dále jak už jsem zmiňoval, levné tiskárny se dotují prodaným inkoustem a Epson v podstatě tyto ultralevné tiskárny s ultradrahým tiskem přestává vyrábět. Naproti tomu konkurence je stále vyrábí. Takže ono to máte nějak pomíchané. Ve skutečnosti je to tak, že konkurence pro to, aby uspěla, bude spíše muset podlehnout tlaku Epsonu. Ne že Epson podlehává tlaku ostatním, když je to právě Epson, kdo jako první přišel s takto levným tiskem a levný tisk zatím nikdo jiný nemá. Se proboha podívejte, za kolik se tiskne inkoustová konkurencei. To se nepohybuje kolem 5 haléřů, ale okolo půl až koruny... s alternativním inkoustem tak možná za třetinu. Já teda nevím, kdo má koho dohánět. Samozřejmě se shodneme v tom, že inkoust v cartridgích je předražený, ale opravdu jen u Epsonu?

A znovu opakuji, 3­-4 roky ve světě tohoto druhu techniky znamenají doslova věčnost. To, co kdo dělal před 3­-4 roky, je pro současnost naprosto nepodstatné. A to nemluvím o problematice plánovaného zastarávání u mnoha výrobců, tu Vám zde ale jistě velmi rádi vysvětlí jiní.
Odpovědět0  0
pidalin (1497) | 12.5.201316:07
S Canonem je to pravda teda aspoň u foťáků co mam zkušenost.
Odpovědět0  0
milan_xy | 13.5.20131:23
Přijde na to , jestli se tady jen tak na oko nečertí lidi od konkurenčních značek :­) Já tedy nepracuji ani pro jednu značku vyrábějicí tiskárny, takže píši skutečně své zkušenosti.
Odpovědět0  0
Ftelf | 11.5.201320:06
Budu hnidopich :­)
"Tiskárna pracuje jen se čtyřmi barvami, modrou, purpurovou, žlutou a černou­"
Cyan je modrozelena, ale pulku jste uhodl :)
Odpovědět0  0
komichal (8) | 10.5.20136:36
Na jedné straně se Epson prsí nízkými náklady na tisk, na druhou stranu nevybaví tiskárnu duplexem, takže pohodlnější uživatel tisknoucí pár desítek stránek se s nimi rozhodně nebude otáčet ručně ­(tím spíš, jestli je to hrazené firemními penězi­) a vyhrčí to všechno jednostranně.
Když už úsporná multifunkce, tak proč ne úsporná se vším všudy? Za ty peníze se to Epsonu nepovedlo ­(a to radši nezmiňuju ten otřesný displej, který bude blonďatým sekretářkám akorát ztrpčovat život.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4685) | 10.5.20138:12
Chybějící duplex zamrzí, ale na druhou stranu právě pro tisk faktur a dalších dokladů, které se v naprosté většině tisknou jednostranně, to zas tak vadit nebude. Aspoň teda já si nepamatuju, zda jsem vůbec někdy v životě dostal fakturu nebo něco podobného potištěnou i z druhé strany.
Odpovědět1  0
Milan-DM | 9.5.201314:48
Neviem ako vy, ale ja cielovu skupinu vidim. Studenti! Mam doma 3 deti v skolskom veku. Uz davno som presiel s nasou starou Epsonkou na CISS a neviem si vynachvalit. Deti tlacia kolko potrebuju a nemusia sa obmedzovat kvoli cene. Samozrejme netlacia kazdu blbost. V domacnosti naozaj nehra rolu par sekund cakania, ale ekonomika. A ta je pri CISS neodskriepitelna. Keby som mal kupovat origos cartridge, tak by som sa za tie roky ­(7­) uz zblaznil. Kritici, ktori nevedia pre koho je tlaciaren urcena....netrapte sa nad tym. Vyrobca bez triezveho zhodnotenia trhu len tak nieco nevyrobi. Takze cielovu skupinu to uz ma. Ze ju vy nevidite je cas problem, nie problem vyrobcu. ;­-)
Odpovědět1  0
jozka23 | 9.5.201311:47
At premyslim jak chci, opravdu by mne zajimalo pro koho je to urcene.
Vetsina malych firem tiskne ruzne faktury, objednavky, dodaci listy = potrebuji rychle vytisknout par cernobilych stranek.
Pak tu mame velke korporatni firmy, ktere maji drahe stroje s ochranou pristupu pres chip, kartu, heslo atd..
Pak tu mame reklamni agentury, co tisknou pro ostatni ­- tam maji profesionalni tiskarny s moznosti tisku plakatu, vazby knih, kalendaru atd..
Pro koho je tato tiskarna???
Odpovědět0  0
jozka23 | 9.5.201311:52
Neboli si dovedu predstavit, ze si to nejaky radoby podnikatel koupi domu, protoze bude nadseny z tak velkou zasobou ingoustu, prvni mesic si bude tisknout vsechny mozne fotky, dalsi 3 mesice si na to nevzdechne, a pak az bude chtit si honem neco vytisknout, tak zjsiti, ze ma zaschly ingoust... a pet minut se s tim bude mordovat, nez si tu jednu stranku vytiskne v dostatecne dobre kvalite..
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4685) | 9.5.201312:10
Myslím, že právě ta první skupina je ta cílová. Při tisku pár stránek nehraje rychlost tisku takovou roli, když se ne až tak malá část doby tisku zabije posíláním dat na tiskárnu a přípravou tiskárny. To, zda fakturu vytisknu za 10+20 sekund nebo 10+10 sekund už není tak dramatický rozdíl. Samozřejmě do velkých firem, kde je potřeba rychle vytisknout velké množství stran najednou, se tato tiskárna nehodí. Ale pro vytisknutí faktury pro zákazníka, dokladu o zaplacení a podobně, nevidím provozně levnější možnost ­(viz graf nákladů i se započítáním ceny tiskárny­).
Odpovědět0  0
jozka23 | 9.5.201314:28
Ale prave tato skupina nepotrebuje multifunkcni barevnou tiskarnu. Jim staci obycejna cernobila laserova tiskarna za dva tisice korun.
Odpovědět0  0
jozka23 | 9.5.201314:32
Teda ja byt majitelem firmy, tak si radeji koupim obyc cernobilou tiskarnu s DUPLEXem ­(napr. Brother HL­-2250DN)
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4685) | 9.5.201316:06
Počítám, že v takové kanceláři mohou vytisknout tak 30­-100 stran denně, to je 600 až 2000 stran měsíčně. Při ceně 5 haléře za stranu je to cca 30 až 100 Kč za měsíc. Typická laserová tiskárna má provozní náklady 80 haléřů až 1,10 Kč na stranu, počítejme tedy v průměru 95 haléřů. To jest 570 až 1900 Kč za měsíc. Při vytížení 30 stran denně ­(což není moc­), je tak rozdíl 540Kč­/měsíc, tj. cca 6500Kč­/rok. Za rok je rozdíl cen splacený. Při větším vytížení ­(100 stran­/měsíc, např. v kanclu, kde je na jednu tiskárnu více lidí­) je rozdíl 1800 Kč měsíčně, za rok 21600 Kč. Pokud vezmeme provozně velmi levnou laserovou tiskárnu, která bude v této cenové relaci tisknout řekněme za 60 haléřů na stranu, pořád to máme 360 až 1200 Kč měsíčně, tedy cca 4300 až 14400 Kč ročně.
Odpovědět0  0
JoHnY2 (45) | 9.5.201317:10
Navic pravidelny tisk cely den bude drzet cistou tiskovou hlavu, takze zrovna u Epsonu moc nehrozi zatuhnuti. Teda pokud nekdo na noc pro usporu nevypne zasuvkovyho psa pod stolem. To se pak prodrazi.
Odpovědět0  0
Petroman (119) | 9.5.20139:12
No nevím, nějak mě tiskárna nepřesvědčila, že by mohla do kanclu na ­"zástupy­" ke klasickému laseru. Fór je v tom, že Epson si kompenzuje, dle mého soudu, nízkou cenu inkoustu vysokou cenou tiskárny. Takže nula od nuly pojde a ještě je to pomalé. A ani domů bych ji nechtěl :/
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4685) | 9.5.20139:43
Tak ono je samozřejmě otázkou, kolik bude člověk tisknout, kam to potřebuje a tak. Při dnešních cenách spotřebního materiálu laserových tiskáren se laserovka hodí jen tomu, kdo tiskne černobíle a jednou za půl roku. Pokud chci tisknout hodně, je většina ­(neříkám všechny!­) laserových tiskáren do 10 tisíc ekonomická sebevražda.
Odpovědět0  0
Petroman (119) | 9.5.201310:07
Si dovolím nesouhlasit a dám to na příkladu:­)

Koupíte třeba Brother HL­-5440D za 5000,­-. Do ní pasuje toner na 8000 stran za +­- 1000,­- ­(alternativní­). Máte duplex, 38 stran za minutu. +­- 0,15 za stranu.

Proč by někdo měl kupovat ten Epson za 8 tisíc? Protože má rád, si zadat něco do tisku a mezi tím si jít na kafe? :­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 9.5.201310:15
Tak za prvé, HL­-5440D je tiskárna a ne multifunkce, tudíž byste v tomto případě ještě musel dokoupit skener ;­-­) Co se týče provozních nákladů, beru originální náplně, a zde do toho Brotheru je to 46 haléřů na stranu ­(u běžných levných laserovek je to zpravidla ještě dvakrát tolik. Nicméně i těch 0,15 na stranu s alternativním tonerem je pořád trojnásobek toho, co má tento Epson s originálními náplněmi.
Odpovědět0  0
Petroman (119) | 9.5.201310:19
Řeknu to jako malé dítě: ­"Prostě se mně nelíbí­" :­)

Ale když jsem nad tím více přemýšlel, tak kdyby to nebyla A4 ale A3, tak bych jí bral. No třeba Epson ještě překvapí.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 9.5.201310:31
Hezká odpověď :­-­) Ono prostě záleží na využití. Laser má opodstatnění tam, kde se tiskne velké množství stran najednou, dobré je počítat i s tím, že energetická náročnost laserovek je i přes mnohem vyšší rychlost řádově někde výše než u inkoustovek. Inkoustovky naopak jsou lepší tam, kde se tiskne méně, ale častěji. Zde u tohoto Epsonu je navíc výhoda v tom, že jsou vhodné i pro provoz, kde se tiskne celkově hodně stran ­(ne najednou­), ale určitě se shodneme na tom, že nebude ideální pro tisk 100 stran na jeden zátah. Spíše tam, kde se každou chvilku vytiskne jedna, tu pět stran... Do takových kanceláří pojišťoven a podobných záležitostí ­(kde se xkrát denně vytisknou tři kopie jednoho papíru­) asi lepší volba neexistuje.
Odpovědět0  0
Petroman (119) | 9.5.201310:59
No a co takhle udělat na SH reálný test téhle Epson vs. základní barevný laser? Jak se to bude chovat při běžném tisku smluv, legislativy, faktur, dokumentací a třeba lékařských receptů. A na závěr můžete udělat ­"overkill­" test nákladů a nechat je tisknout třeba nějakou vícesvazkovou encyklopedii do vyplýtvání toneru či inkoustu. Myslím si, že by to hodně lidí zajímalo.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4685) | 9.5.201311:12
No, vzhledem k tomu, že třeba ten inkoust vydrží na 6000 stran papíru, umíte si představit to ohromné kvantum zbytečně potištěného papíru? :­-­) Je pravda, že čištění inkoustové tiskárny vyplýtvá enormní množství inkoustu ­(a skutečná výdrž je tak nižší, náklady vyšší, ale to je spíše záležitost levných tiskáren ­(tento Epson se při testu nečistil snad ani jednou, zatímco některé jiné inkoustovky to v testu dělaly snad před každým tiskem­).
Odpovědět0  0
supsup | 9.5.20138:55
Před deseti lety jsem se naposledy setkal na svým stole s inkoustovkou a pamatuju si, že měla velký problém ­- po delším období odpočinku jí zasychaly trysky ­(Canon, cartridge s molitanem­). Mají tento neduh i moderní tiskárny?
Odpovědět0  0
Petroman (119) | 9.5.20139:17
Nevím, jestli zasychají trysky, ale kupte si laser a máte pokoj. Nejlevnější stojí něco přes tisícovku. A fotky, obrázky,... tiskněte v nějakém obchodě. To máte jako s autem. Když s ním jedete jednou za uherský rok, tak si ho půjčte nebo si vezměte taxika :)
Odpovědět2  0
odb (517) | 9.5.201312:11
S HP origal naplnami som problem so zasychanim nemal­/nemam ­(to tlaciarne stali aj niekolko mesiacov bez tlace stranky­). Bohuzial cena napli bola vysoka.

Osobne som rad za taketo tlaciarne. Aj HP sa snazi angazovat v tekto oblasti. Je to teraz prehadzane.
Laser je lacny ale tonery drahe. Atrament drahy ale naplne lacne. Vsetko samzorejme original. Celkov sa trh s tlaciarnami nejako pomenil
Do firmy sa chystam kupit jednu takuto atramentovku. Na jednej tlaciarni tlacime pravidlene ale malo ­(1­-2 strany, raz za cas viacej a vecsinou staci slabsia kvalita tlace­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.