reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson Stylus Office BX635FWD: více než jen multifunkce

30.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson Stylus Office BX635FWD: více než jen multifunkce
Naším testem prošla i kancelářská multifunkce Epson Stylus Office BX635FWD, která kombinuje fototiskárnu s kancelářskými schopnostmi jako je možnost faxování, připojení na LAN sítí i WiFi. K dispozici je i automatický podavač dokumentů.
Další z tiskáren, které se ocitnou v našem redakčním testu, je Epson Stylus Office BX635FWD. Tato multifunkce plně dostává svému jménu, je opravdu multifunkční ve všech ohledech. Máme zde tisk, skenování i kopírování, tisk je duplexní, zvládne bezokrajově i A4 fotografie, takže zastoupí i fototiskárnu, naproti tomu připojení přes Wi-Fi, LAN a automatický podavač dokumentů ji jasně směřuje do kanceláří. Aby toho nebylo málo, tiskárna umí i faxovat. Využívá tiskovou technologii DURABrite, která je známá zejména tím, že inkoustům nevadí ani voda nebo jiné povětrnostní vlivy, tisk je stálý.



Tiskárna je vyvedena ve velmi pěkné černé barvě, design je skutečně stylový. Jeho nevýhodou je tradičně to, že na něm jdou hodně vidět jakékoli otisky prstů a prach se nachytá už v momentě, kdy jej utíráte. Multifunkce je vybavena skenerem s jednoduchou CIS technologií, nicméně rozhodně nejde o žádné ořezávátko, jak jsme zvyklí u většiny multifunkcí. Předně nabízí rozlišení až 2400×2400 dpi a především víko má malou vůli zhruba necelý centimetr, díky čemuž je možné jej nadzvednout a skenovat i širší knihy. CIS snímače totiž neumí skenovat předlohy, které se nedotýkají přímo skla. Zde je ale tlak víka rovnoměrně rozprostřen na celou knihu, kterou tak dokáže naskenovat (cca 200stránková kniha je "v pohodě").





Do kanceláří se hodí i automatický podavač dokumentů (ADF). Automaticky detekuje vložené papíry, takže nejen při ovládání z počítače, ale i při ručním ovládání skeneru přímo na panelu lze skenovat pomocí ADF podavače. K dispozici je pochopitelně i oboustranné skenování, multifunkce si sama přetočí papír a naskenuje jej.





Zvednout lze nejen víko, ale celou horní část a dostanete se tak do útrob tiskárny. To bude potřeba zejména při výměně inkoustových náplní. K jejich výměně je nutno zapnout tiskárnu a v menu navolit jejich výměnu. Teprve pak vyjede zásobník a je možno jej otevřít a cartridge vyměnit.





Najdete tu čtyři inkousty. V našem případě jsme už měli XL inkousty, jejichž výdrž je mnohem vyšší než u těch základních (téměř 1000 stran u černé a v průměru necelých 800 u barevných). Klasické velikosti náplní se přitom s výdrží pohybují jen kolem 400 stran, a to za jen o trochu nižší cenu. Velká černá XL náplň je pak dvakrát tak širší. Cartridge je nutno do pozice rovnoměrně zasunout, přestože pojistky na jedné straně navádí spíše k zacvaknutí.





Zajímavě je vyřešen přední panel. Ten má uprostřed pojistku, která při zmáčknutí odjistí panel a ten jde vyklopit směrem nahoru. V této pozici drží bez potíží a je tak velmi snadné ovládat tiskárnu, která je umístěna např. pod stolem nebo v nějak jinak nepříliš dobře přístupném místě.





Najdete tu velké tlačítko pro zapnutí tiskárny. Vedle toho je tlačítko Photo, které tiskne fotografie (tzn. bezokrajový tisk). Dalším tlačítkem lze změnit ořez fotografie a dole je zelené tlačítko Print signalizující barevný tisk. V pravé části panelu je tlačítko Copy pro kopírování, pod ním máte tlačítko pro výběr velikosti tisku, např. že se bude tisknout jen na A5 formát nebo naopak z malého zvětšovat na větší formát a podobně.





Tlačítko se třemi hvězdičkami dovoluje vybrat kvalitu kopie ve třech různých nastaveních. Dále tu jsou dvě tlačítka Start. To černé slouží k černobílému tisku, zelené pak k barevnému.





LCD displej má 2,5" úhlopříčku (cca 6,3 cm), pozorovací úhly jsou ale dost špatné. Pokud chcete např. tisknout fotografie, opravdu se musíte dívat přesně kolmo. I rozlišení je velmi malé, dostatečné na menu nabídky, ale je slabší pro zobrazování fotografií. Vedle displeje je čtyřsměrný ovladač, kterým se pohybujete v menu nabídkách, uprostřed je potvrzovací tlačítko OK. Pod tím je Menu pro vyvolání menu k dané funkci a Back pro vrácení se zpět. Ve spodním řádku je to pak další tlačítko vyvolávající podrobnější menu k dané funkci (jiné proti tlačítku Menu), dále pro nastavení a nápovědu. V té se toho ale moc nedozvíte. Žluté tlačítko pak resetuje vaše nastavení a poslední tlačítko s červenou ikonkou ruší aktuální úkon multifunkce.





Napravo od displeje pak vidíte klávesnici s čísly a písmeny. Dá se ovládat podobně jako tlačítka na mobilu, využívá se nejen při zadávání faxových čísel, ale např. i při zadávání hesel k Wi-Fi a dalších. Následuje oddíl k faxu, ten jsem ale neotestoval, fax nepoužívám. Tlačítkem Auto se zapíná a vypíná automatický příjem faxu, levé tlačítko pak zobrazí poslední volané číslo, pravé je pak pro nastavení rychlého vytáčení. Černé a barevné tlačítko Start opět spouští černobílé nebo barevné faxování. Jako poslední je tu oddíl Scan věnovaný skeneru a zde v podstatě máte jen tlačítko pro barevné skenování.





Vespod je velký zásobník až na 250 stran formátu A4. Pokud chcete tisknout třeba fotografie, je nutno papíry vyjmout, vložit jiné a takto to přehazovat. Tiskárna má totiž pouze jediný zásobník (některé multifunkce mají dva zásobníky, druhý např. pro fotografické papíry), nicméně protože BX635FWD není primárně určena pro tištění fotografií, dá se to pochopit.





Výstupní podavač lze vysunout. Už tradičně jak je skoro u všech tiskáren zvykem, působí poněkud chatrnějším dojmem.





Na levé straně najdete spoustu čteček karet nejrůznějších formátů. Poradí si s celou rodinou SD/MMC karet, Memory Stick, nepohrdne ani kartami CompactFlash a jednotkami MicroDrive. Využít lze i USB klíčenku. Z ní lze tisknout fotografie, a i když to tak na první pohled nevypadá, lze na ní i skenovat. Tato položka se totiž "skrývá" pod volbou skenování na paměťovou kartu. Tiskárně je jedno, zda je vložena karta nebo USB klíčenka, bere to jako jednu a tutéž věc, jen v menu je to trochu nešikovně popsáno. Snadno lze skenovat i do PC, a to i přes LAN síť (napoprvé možná nenajde počítač kvůli firewallu, je nutno povolit přístup).





Na zadní straně vidíte duplexní jednotku, kterou je v případě uvíznutí papíru nutno odjistit (to se naštěstí při testu nestalo).





Na pravé straně vidíte přípojku k faxu a dole pak záznamníku nebo telefonu. Dole je přípojka k elektrické síti. Kousek dále najdete hodně zastrčený konektor k připojení LAN sítě (RJ-45 konektor) a konektor pro USB kabel. Ten bohužel není součásti dodávky.





LCD displej se dost leskne. Jeho rozlišení není moc vysoké, ale pro navigaci v menu nabídkách to bohatě stačí. Do styku přijdete zejména s nabídkou kopírování, kde si lze vybrat počet kopií a hustotu tisku, která ovlivňuje to, jak moc bude prosvítat inkoust z druhé strany. Tlačítkem se lze dostat do podrobnějšího nastavení kopírování.


Nastavit lze např. oboustranný tisk a způsob organizace stránek na papíře. Menu pro skenování nabízí výběr míst, kam se naskenovaná předloha uloží. Máte zde paměťovou kartu nebo počítač (tam se automaticky spustí adekvátní program za předpokladu, že vám přístup z tiskárny nebude blokovat firewall).


Z paměťové karty lze přímo tisknout fotografie, nechybí ani možnost nastavení některých základních úprav. Zde se už malé rozlišení displeje negativně projevuje, fotografie je poněkud "kostkovaná", barevně na tom displej také není úplně nejlépe a pozorovací úhly vyžadují výhradně přísně kolmý pohled.


K dispozici jsou i nabídky pro faxování, ty jsme ale v recenzi neotestovali.


Můžete si vyvolat nápovědu, nepočítejte ale s tím, že byste se tu dozvěděli opravdu všechno. Je poměrně strohá. Pravý snímek ukazuje nastavení síťového připojení a jeho kontrolu, zda je vše nastaveno správně. Pokud je signál a v počítači máte nainstalované všechny aplikace Epsonu, je konfigurace rychlá a po vás se v podstatě vyžaduje jen klikat na tlačítka "další, další, konec".


Jako poslední tu máme menu údržby, kdy lze zarovnat hlavu, vyčistit ji, zkontrolovat trysky a je tu také možnost výměny inkoustu (nutno povolit, aby se vůbec cartridge nastavily do polohy pro výměnu). K dispozici je i přesný ukazatel inkoustu.


V dalších kapitolách se podíváme na kvalitu tisku i skenování.

Technické specifikace: Epson Stylus Office BX635FWD
Tiskárna
Technologie tisku Epson DURABrite Ultra
Počet trysek 384 černých, 128 pro každou barvu
Velikost kapek 2 pl
Max. rozlišení 5760×1440 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 38 str/min
Rychlost tisku A4 barevně 38 str/min
Rychlost tisku A4 černobíle (ISO/IEC 24734) 15 str/min
Rychlost tisku A4 barevně (ISO/IEC 24734) 7,1 str/min
Rychlost tisku A4 černobíle (ISO/IEC 24734) duplexně 7,9 str/min
Rychlost tisku A4 barevně (ISO/IEC 24734) duplexně 4,7 str/min
Doba tisku 10×15cm fotografie 20 sekund
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge 4 (černá, azurová, purpurová, žlutá)
Duplexní tisk ano
Podporovaná gramáž papíru 64 - 300 g/m2
Zásobník papíru 250 listů
Zásobník papíru ADF 30 listů
Kopírka
Max. rychlost -
Max. rozlišení 600×600 dpi
Doby výtisku prvního kopie -
Skener
Max. rozlišení 2400×2400 dpi (interpolované 9600×9600 dpi)
Snímač CIS
Rozhraní TWAIN, WIA
Barevná hloubka 24 bitů
Rychlost skenování černobílé -
Rychlost skenování barevné -
Ostatní
Spotřeba 16 W (kopírování), 3,6 W (sleep)
Rozměry 446 × 360 × 226 mm
Hmotnost 8,0 kg
Připojení USB 2.0, Ethernet (100Mbps), Wi-Fi (802.11b/g/n, zabezpečení WEP 64/128bit, WPA TKIP/AES, WPA2), fax (33,6kbps)
LCD displej 6,3 cm
Hluk 38 dB(A)
Dodaný software Epson Easy Photo Print, Epson Event Manager, Epson Fax Utility, Presto! Page Manager 9, Epson Scan, EpsonNet EasyInstall
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama