Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson Stylus Office BX635FWD: více než jen multifunkce

30.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson Stylus Office BX635FWD: více než jen multifunkce
Naším testem prošla i kancelářská multifunkce Epson Stylus Office BX635FWD, která kombinuje fototiskárnu s kancelářskými schopnostmi jako je možnost faxování, připojení na LAN sítí i WiFi. K dispozici je i automatický podavač dokumentů.
Pokud si koupíte tuto tiskárnu Epson, dávejte pozor na to, abyste neztratili dodané CD. Nejprve nám CD nebylo dodáno, a tak bylo nutno instalovat software různě postahovaný ze stránek Epsonu. Díky tomu jsem objevil pár nedostatků, na které bych normálně nepřišel. Instalovat program za programem není žádný med a navíc na českých stránkách zatím není k dispozici aplikace EpsonNet Config, což je velmi důležitá aplikace pro snadné nastavení síťového provozu tiskárny. K dispozici je ale např. na anglických stránkách výrobce a Epson slíbil brzkou nápravu. Později jsme CD dostali a instalace veškerého softwaru byla poměrně rychlá a bezproblémová včetně instalace Wi-Fi sítě.


Software pro tisk


Tiskový ovladač Epsonu lze vyvolat téměř z jakékoli aplikace, která dovoluje tisk. V levém sloupci máte k dispozici několik předvoleb pro nejčastěji tisknuté dokumenty, pochopitelně je možné je mazat nebo přidat nové. V pravém sloupci si pak vyberete velikost tisku (ten může být i bezokrajový), orientaci, typ papíru (obyčejný, různé druhy fotografických papírů Epson a obálka). Kvalit tisku je zde hned pět, a to "rychle a úsporně", "úsporně", "normální", "jemné" a "kvalita". Tiskárna podporuje duplexní (tj. oboustranný) tisk včetně bohatých možností nastavení, lze tisknout 2 nebo 4 stránky na jeden list nebo naopak jednu stránku vytisknout až na 4×4 listy jako plakát. Můžete si vybrat počet kopií i styl jejich řazení.





V druhé záložce je možné podrobněji nastavit výstupní velikost (zvětšení a zmenšení dokumentu), lze zapnout i korekci barev (viz další ukázka). Můžete přidat vodoznak a přidat několik dalších nastavení ovlivňující např. rychlost nebo kvalitu tisku.





Toto je již zmíněná nabídka barevných nastavení (korekce barev podle různých barevných profilů).





Jako poslední je záložka věnující se údržbě. To znamená kontrolu trysek, nastavení a čištění hlavy, také monitorování stavu náplní a další detaily jako jsou nové ovladače.





Ukazatele jsou velmi přesné a jsou schopny ukázat zbývající kapacitu náplní v mnoha různých stavech naplnění.





Aplikace Epson Easy Photo Print je pak zajímavým programem pro tisk fotografií. Levý sloupec ukazuje adresářovou strukturu na disku, prostřední náhledy snímků ve vybrané složce a pravý sloupec pak vybrané snímky a počet jejich výtisků.




klikněte pro zvětšení


Po kliknutí na "Next Step" se dostanete do okna, kde si můžete vybrat styl tisku, tedy nejrůznější bezokrajové tisky, a to až 16 fotografií na jednu stranu, případně indexy (u okrajového tisku jsou možnosti lehce jiné). Tlačítko "Printer Settings" vás dostane do podrobnějšího menu nastavení tisku. Nad fotografií pak vidíte "Positioning" (velmi důležité u tisku 10x15 fotek z kompaktů - ve výchozím stavu ořezává fotografii) a "Image Correct" (viz dále).




klikněte pro zvětšení


Předně je tu výběr tiskárny (např. testovaný Epson tu může být dvakrát, jednou přes USB, podruhé přes síť LAN), dále podavač (ten je jediný), bezokrajový tisk, velikost papíru, jeho typ a kvalita tisku (jemná, vysoká, nevyšší).





Na závěr je tu korekce barviček (Image Correct), nastavení černobílého tisku, saturace barev a další.





Software pro skenování


Protože skener podporuje rozhraní TWAIN i WIA, můžete použít v podstatě libovolnou aplikaci, která je schopna načítat z těchto rozhraní. Epson k této multifunkci dodává jeho software Epson Scan. Je škoda, že konfigurace této aplikace se provádí v jiné aplikaci a pokud máte na jednom počítači přístup k více skenerům Epsonu, musíte před spuštěním Epson Scanu nejprve nejprve v konfigurační aplikaci vybrat skener, se kterým se Epson Scan spustí.

Nejjednodušší je domácí režim. Zde si vyberete, zda skenujete fotografii, ilustraci, časopis, noviny nebo text a perokresbu. Podle toho se nastaví další vlastnosti skenování. Např. nastavení na noviny automaticky otočí skenovanou předlohu naležato a zapne rozpoznávání znaků OCR. Vhodné je to i pro skenování knih. Můžete si zvolit barevné, šedivé nebo černobílé skenování, cíl pak ovlivňuje rozlišení. Obrazovka/WWW znamená 96 dpi, tiskárna 300 dpi a jiné pak nabízí možnost ruční volby od 50 dpi do 4800 dpi. Pak můžete aktivovat odstranění rastru i další korekce, jejich výběr je ale závislý na zvoleném režimu. Až poté, co se podíváte na náhled, můžete zmáčknout tlačítko "Skenovat".





Kancelářský režim je o něco bohatší, především je zde zde výběr zdroje dokumentu. Vedle automatické detekce je tu deska, případně jedno nebo oboustranné využití automatického podavače ADF. Nabídka rozlišení je od 50 dpi do 1200 dpi. I zde je několik korekcí obrazu, vypadly ale fotografické korekce (u kancelářského použití se přeci jen předpokládá skenování dokumentů a nikoli fotografií).





Skenovat lze i bez provedení náhledu. Aplikace ukazuje počet výřezů, které byly vybrány uživatelem pro skenování. Lze je kopírovat i mazat.





Náhled lze provést také v tzv. miniaturách. Zde se každý výřez zobrazuje ve vlastním okýnku.





Poslední je profesionální režim. Zde si můžete uložit oblíbená nastavení. Jako první je typ dokumentu (reflexní/film) - na tomto snímku není vidět. Pochopitelně volba filmu je u tohoto skeneru zašedlá a neaktivní. Druhá položka (rovněž není vidět) pak aktivuje automatický podavač ADF. Další položky už vidíte, je tu typ expozice a obecně nastavení pro určité druhy dokumentů (fotografie nebo dokument). Můžete volit mezi 24bitovými barvami, stupni šedi nebo černobílým obrazem, jako čtvrtý režim je tu vyhlazení barev. Rozlišení může mít 50 až 9600 dpi. Nechybí ani korekce histogramu, korekce tónů a úprava jednotlivých barev. Samozřejmostí je možnost doostření, odstranění rastru a dalších vlastností, většině lze nastavit i sílu korekčního efektu.





Toto je např. zmíněná úprava histogramu.





Z dalších obrazovek je zajímavé skenování do vícestránkového PDF. Pouze klikáte na "Přidat stránku" a aplikace sama dolepí další stránku do původního PDF souboru.





Pokud na tiskárně dáte skenování do PC (E-Mail), automaticky vyskočí tato tabulka s možností nastavení aplikace (v nabídce pouze Windows Live Mail) a rozlišení snímku.





Spolu s tiskárnou se nainstaluje i program ABBYY FineReader 9.0 Sprint, který rovněž slouží ke skenování a automatickému rozpoznání znaků. Na rozdíl od Epson Scanu je podporována i čeština. Pokud chcete skenovat více stran do jednoho PDF, nemačkejte "Zavřít", ale "Skenovat", což automaticky přidá další stránku k předchozím.





Konektivita


Tiskárna nabízí několik různých způsobů, jak ji vlastně připojit. Předně je to klasický USB kabel, se kterým opravdu nejsou problémy. Konfigurace je snadná, stinnou stránkou je jen to, že USB kabel nenajdete v balení. Ani s LAN připojením nejsou problémy, síťový tisk zvládá tato multifunkce bez problémů, konfigurace je s pomocí aplikace EpsonNet Config snadná (ručně je to už kapánek složitější). Co se týče faxu, ten jsem neměl možnost otestovat, faxové připojení nemám k dispozici. Bez potíží bylo i bezdrátové Wi-Fi připojení. Proti nedávno testované tiskárně Epson Stylus Photo PX720WD byla schopna kdekoli v bytě chytnout plný signál a posílání dat na tiskárnu tak bylo vždy rychlé a spolehlivé.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.