Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson Stylus Office BX635FWD: více než jen multifunkce

30.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Epson Stylus Office BX635FWD: více než jen multifunkce
Naším testem prošla i kancelářská multifunkce Epson Stylus Office BX635FWD, která kombinuje fototiskárnu s kancelářskými schopnostmi jako je možnost faxování, připojení na LAN sítí i WiFi. K dispozici je i automatický podavač dokumentů.

Rozlišení skeneru


I když má skener jen CIS snímač, slibuje velmi vysoké rozlišení 2400×2400 dpi, což je u multifunkcí jedno z nejvyšších rozlišení. A4 stránku vám naskenuje na zhruba 5000×7000 pixelů, což je více, než byste kdy vůbec mohli potřebovat.




skenovaná předloha, klikněte pro zvětšení



Můžete se podívat i na PDF s rozpoznanými znaky (přes aplikaci Epson Scan), případně druhý pokus přes ABBYY FineReader. Vestavěné OCR v programu Epson Scan nepodporuje češtinu, dobře funguje pro normální písmenka a v podstatě čekejte srozumitelný text se znakem "f" místo téměř všech písmenek s diakritickým znaménkem. Pokud budete skenovat přes aplikaci ABBYY FineReader, tak zde už češtinu najdete a text je rozpoznán skutečně výborně. Pokud tedy chcete využívat OCR, na Epson Scan hodně rychle zapomeňte.

Na následujícím snímku vidíte na hlavní diagonále (úhlopříčka zleva nahoře směrem vpravo dolů) naskenované výřezy. Směrem vpravo nahoru jsou snímky zmenšené (z nepochopitelného důvodu program na zmenšování vyhazoval u těchto snímků roztodivné výsledky - u jiných skenerů fungoval mnohem lépe). Naopak směrem dolů vlevo jsou výřezy interpolované na vyšší rozlišení a nemělo by dojít k tomu, že snímek interpolovaný z nižšího na vyšší rozlišení bude mít stejnou kvalitu jako snímek přímo naskenovaný ve vyšším rozlišení. V takovém případě by vyšší rozlišení nepřinášelo nic navíc.




klikněte pro zvětšení



1200dpi rozlišení je viditelně méně detailní než 2400 dpi, takže lze říci, že skener má i skutečné rozlišení opravdu vyšší než 1200 dpi a blíží se udávanému maximu 2400 dpi.




klikněte pro zvětšení



I tady jde vidět, že 2400dpi snímek má ostřejší hrany, takže skener skutečně nabízí to, co slibuje.


Technologie úpravy obrazu


V programu Epson Scan lze pochopitelně obraz různě vylepšovat nejrůznějšími technologiemi. Ty si berou na paškál ostrost, barvy a další.




300 dpi, bez úprav



Tady vidíte detailní sken bez úprav trpící na silné řádkování v obraze.




300 dpi, oprava barev



Oprava barev se zde nijak zvlášť neprojevila, obraz je v podstatě totožný předchozímu.




300 dpi, doostření



Doostření vylepšuje kresbu, zároveň ale také zvýrazňuje řádkování v obraze.




300 dpi, oprava podsvícení



Ani úprava podsvícení se na obrazu nijak moc neprojevila, barvy jsou v podstatě totožné.




300 dpi, odstranění prachu



Tady nebylo moc prachu, takže ani nebylo příliš co odstraňovat.




300 dpi, odstranění rastru



Funkce pro odstranění rastru funguje velmi pěkně, řádkování je výrazně potlačeno, ostrost se ale trochu zhoršila.




300 dpi, odstranění 133lpi rastru



Epson Scan nabízí i speciální režimy pro odstranění rastru pro noviny nebo např. časopisy, což se projevilo v podstatě úplně potlačeným řádkováním, ale ještě více sníženou ostrostí.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.