reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce M200: černobíle, ale skoro zadarmo

28.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce M200: černobíle, ale skoro zadarmo
V další recenzi multifunkčních zařízení se budeme věnovat černobílé multifunkci Epson WorkForce M200. Jde o originální CISS systém s extrémně nízkými tiskovými náklady. Pojďte se s námi podívat, jaká tato multifunkce vlastně je.

Software pro tisk


Software pro tisk budeme mít dnes docela rychle za sebou. Pro fotografie není tiskárna určena a ani se k ní žádný program pro tisk fotek nedodává. Podíváme se tedy jen na tiskové ovladače. V první záložce ze tří máte nalevo oblíbené předvolby, které lze rozšířit o další. Vpravo máte výběr formátu, orientaci, typ papíru (běžný, Epson Matte a obálku), dále jsou k dispozici tři kvality tisku plus uživatelská (první tři předvolené a jedna nejvyšší navíc). Můžete vybrat oboustranný tisk, takže WorkForce M200 vytiskne jen každou druhou stránku, vyzve vás k ručnímu otočení papírů a sám pak dotiskne zbytek. Samozřejmě nesmí chybět možnost tisku až čtyř stran na jeden list nebo naopak jedné strany až na 4×4 plakát. Můžete si vybrat počet kopií a jejich třídění (zde se bude tisknout každá stránka několikrát až do konce nebo celý dokument najednou a pak jeho další kopie).





Ve druhé záložce můžete trochu blíže specifikovat výstup, tedy zvětšení (resp. zmenšení), korekci tónů, vodoznak, otočení a několik dalších malých detailů.





Jako poslední je tu technická záložka údržby. Samozřejmostí je kontrola trysek, čištění hlavy, její nastavení a proplachování inkoustu. Epson Status Monitor 3 zde umí jen počítat vytištěné stránky, ale stav inkoustu musíte kontrolovat sami pohledem na nádržku inkoustu na tiskárně.






Software pro skenování


Skener využívá aplikaci Epson Scan, ale díky rozhraní TWAIN je možné využít i mnoho jiných aplikací.





V domácím režimu si můžete vybrat přednastavený typ dokumentu (fotografie, ilustrace, časopis, noviny a text a perokresba). Podle toho se nastaví také barevné, šedivé nebo černobílé skenování, to ale můžete samozřejmě upravit. Podle cíle se zvolí výstupní rozlišení. Obrazovka skenuje při 96 dpi, tiskárna při 300 dpi a jiné pak nabízí 50 až 4800 dpi. V závislosti na zvoleném režimu můžete potlačit tiskový rastr, obnovit barvy, korigovat podsvícení, odstranit prach a je zde i upřesnění textu, které zvýrazňuje písmo. V základním režimu nelze skenovat bez toho, aniž by byl nejprve proveden náhled.





Kancelářský režim opět umožňuje zvolit barevnost snímku. Můžete vybrat zdroj papíru, tedy ADF, sklo skeneru nebo automatickou detekci. Samozřejmě nechybí formát, orientace a rozlišení (50 až 1200 dpi). Z úprav je tu jen doostření, odstranění rastru a možnost upřesnění textu spolu s vylepšením barev (pouze u šedivých a černobílých barev - zvýrazňuje jednotlivé barevné kanály) a segmentací plochy (pouze u černobílé). Dále lze upravit jas a kontrast.





Profesionální režim vám dovolí největší kontrolu nad výsledkem. Můžete si uložit oblíbená nastavení, dále typ dokumentu je v případě WorkForce M200 vždycky reflexního typu, můžete však upravit zdroj dokumentu a typ expozice (u dokumentu se prosvětlí bílá, zatímco u fotografie takovou silnou korekci podsvícení nepoužije).

Dále si můžete vybrat barevné ladění (24bitové barvy, vyhlazení barev, 8bitové odstíny šedi a černobílá varianta), rozlišení 50 až 9600 dpi, cílovou velikost a nechybí ani několik možností úprav barev a jejich odstínů.





To vidíte na snímku nahoře. Pod úpravami barev najdete ještě možnosti úprav jako doostření, odstranění rastru a další.





Epson Scan umí dva styly zobrazení náhledů. Předně je to minináhled, kde jím můžete i otáčet.





U klasického náhledu lze vybrat více oblastí skenování, na druhou stranu tu zase nefunguje otáčení. WorkForce M200 bere levou stranu jako tu spodní. Chcete-li mít tedy časopis naskenovaný správně, vrch musí jít na skenovacím skle doprava.





Po stisku tlačítka "skenovat" se zobrazí tabulka s výběrem místa uložení a formátu.


Konektivita


S konektivitou to u multifunkce WorkForce M200 není zrovna bohaté. V podstatě nabízí jen klasické USB připojení a drátovou LAN (pomocí RJ-45 konektoru). Instalace obojího je pomocí dodaného CD velmi snadná. Nejprve jsem tiskárnu využíval pomocí USB připojení, pak jsem vyzkoušel i LAN. Nainstalování tiskárny jako síťové bylo snadné, stačilo využít možností operačního systému Windows 7 a musel jsem také vybrat místo uložení ovladačů (nejjednodušeji to provedete vložením CD). Epson Scan se však se síťovou tiskárnou nedorozuměl, tady bylo dobré provést instalaci ovladačů znovu a chytnul se i skener.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama