reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESI Dr. DAC prime: všestranný audio pomocník

14.9.2011, Petr Štefek, recenze
ESI Dr. DAC prime: všestranný audio pomocník
Externí DAC je poslední dobou zbožím, které se začíná zabydlovat u běžných počítačů v domácnostech. Důvodem hovořícím pro koupi je samozřejmě kvalita reprodukce nesrovnatelně lepší než u běžných zvukových karet.
Kapitoly článku:
Pokrok nezastavíme ani v případě přehrávání audia, a tak jsou počítače dnes často se svými velkými pevnými disky archivy hudby v nejrůznějších formátech. Když ovšem požadujete od svého počítače při přehrávání hudby kvalitu na úrovni děleného hi-fi, čeká vás studená sprcha a kvalita reprodukce srovnatelná s těmi nejlevnějšími mini věžemi. Vše má ale své řešení a jako obvykle nás čekají výdaje a investice v podobě vlastního času obětovaného tomuto vylepšování.

Počítač respektive jeho srdce v podobě skříně s komponenty (jako základní deska, procesor, grafická karta, pevný disk a neposlední řadě ventilátory) je samozřejmě zdrojem všemožného elektromagnetického rušení, které se v případě hi-fi komponent snaží výrobci eliminovat promyšleným návrhem. Nic z toho zde nemáme, počítač nám slouží jako pomocník při práci a domácí zábavě, a tak musíme uvažovat jinak.

Celý proces, kdy se z digitálního záznamu stává analogový zvuk, přesuneme mimo počítač, aby jeho vliv na kvalitu tohoto procesu byl minimální. Externí DAC představuje východisko, jak se hi-fi reprodukci v případě počítače alespoň přiblížit. V našich testech si nebudeme představovat nekompromisní high-endová řešení, ale spíše levný způsob, jak ze své sbírky hudby na disku dostat maximum při využití sluchátek či reproduktorů běžné úrovně.




Audiotrak Prodigy HD 2


Budeme se zabývat i tím, jaký vliv na výslednou kvalitu reprodukce má to, jak digitální signál do externího DAC posíláte. Zda je dobré investovat do interní zvukové karty, coby slušného digitálního transportu s optickým digitálním výstupem, či se spokojit s USB nebo integrovaným kodekem.

V první fázi našich testů se budeme seznamovat s DAC spíše levnějších kategorií, které kombinují v sobě několik komponent jako je sluchátkový zesilovač, dvoukanálovou zvukovou kartu a externí DAC. Právě tato řešení jsou v hledáčku nadšenců kvalitního zvuku. V rámci našich testů se zatím nebudeme zabývat zbytkem reprodukčního řetězce, jako jsou zesilovače a reproduktory.

Je ovšem třeba ze zásady počítat s tím, že zbytek tohoto řetězce musí mít z principu kvalitu na úrovni skutečného hi-fi. Jinak řečeno PC reproduktorům značek jako je Logitech nebo Creative nepomůže ani svěcená voda natož externí DAC. Také musíte počítat s tím, že pro stůl s monitorem se samozřejmě nehodí všechny typu reproduktorů. Pro blízký poslech se hodí spíše regálové reproduktory či nearfield monitory.



AE Aego M 2.1


Je také vhodné se při výběru zesilovače a reproduktorů vydat do některého hi-fi studia a řádně si na vlastní uši poslechnout, zda vám podobné řešení bude vyhovovat. Další možností je „slepení“ sestavy z bazarových komponent a mít trochu štěstí. Obecně se ale na internetu dají zjistit osvědčené kombinace bez toho, aniž byste strávili dny při jejich výběru.

Stále je nutné mít na paměti, že skutečné hi-fi je nemoc na celý život a neustálé zlepšování jak reprodukčního řetězce, tak domácí akustiky. Tyto ambice zde nebudeme mít a pravověrní hi-fisté nám to snad prominou a vydají se číst zcela jiná periodika.

reklama