reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESI Prodigy 7.1 HiFi: průměrný všeuměl?

27.9.2011, Petr Štefek, recenze
ESI Prodigy 7.1 HiFi: průměrný všeuměl?
Do testu se nám dostala zvuková karta ESI Prodigy 7.1 HiFi, která je v současnosti nejdostupnějším produktem této značky. Jak si povede ve srovnání s oblíbeným etalonem ESI Prodigy HD2 nebo Creative Xtreme Audio?
ESI Prodigy 7.1 Hifi je povedenou zvukovou kartou, která je dobrým partnerem pro vaše PC reproduktory a poskytne vám rozhodně více muziky než levné zvukové karty Creative. Bohužel tato karta vám nepomůže při hraní her, protože nepodporuje poslední verze standardu EAX HD, takže se zde budeme muset spojit obyčejným výstupem. EAX HD ovšem není zase takovou výhrou, abyste museli této absence extrémně želet.

V případě, že využíváte 64bitový systém např. kvůli velké operační paměti, pak se budete muset spokojit s obyčejným DirectSound rozhraním. EAX je vyhrazen pouze pro QVE-96, jehož součástí je také QMSS. Pro hry se Prodigy 7.1 HiFi spíše nehodí a zde je potřeba sáhnout spíše po čipech Creative.

Filmové fanoušky je třeba také upozornit na to, že adekvátní hardwarové dekódování je spíše doménou receiverů. Prodigy 7.1 HiFi není špatná ani v tomto ohledu, ale je třeba říci, že Creative s plnohodnotným čipem X-Fi odvede lepší práci díky poměrně slušným dekodérům. Jako zvuková karta tedy opět Prodigy 7.1 HiFi obstojí, ale opět jsou zde lepší alternativy.





Podobné hodnocení se dočká karta i v případě, že budeme hodnotit stereo reprodukci, kde bez problému předčí naprostou většinu komerčních zvukových karet zaměřených na hry nebo filmy, ale již se nemůže rovnat specializované kartě ESI Prodigy HD2. V tom spočívá nevděčnost hodnocení této zvukové karty. Umí vše, ale nic nejlépe ve své kategorii.

Zajímavá je také technologie DirectWIRE 3.0, která umožňuje vzájemně propojit různé softwarové aplikace, jež jsou spuštěné v tentýž čas a využívají efektové plug-iny současně. Audio stopy mohou být směrovány mezi různými audio aplikacemi, což je velmi výhodné při použití softwarových efektů, syntezátorů nebo virtuálních nástrojů. ESI Prodigy 7.1 HiFi je tedy dobrou kartou do improvizovaného domácího studia. Opět platí, že zde máme lepší volby, které jsou uzpůsobeny především na straně vstupů.

Nechtěl bych, aby hodnocení vyznělo negativně. ESI Prodigy 7.1 HiFi je vhodnou multifunkční kartou, od které očekáváte velmi dobrý zvuk ve stereu či podporu ASIO 2.0. Vyhoví v každé situaci a nikde nezklame. Na druhou stranu také nikde příliš nenadchne. Za dané peníze si však pořídíte kvalitní hardware.

Dobrý zvuk RCA výstupu
Ovladače pod 64bit OS
Perfektní mixer a funkce
Horší OZ JRC
Výstup 7.1
Ikona Odkaz na databázi
Možnost výměny OZ
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2500 Kč s DPH





Za zapůjčení ESI Prodigy 7.1 HiFi děkujeme Disk Multimedia




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama