reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESI Prodigy X-Fi NRG: lepší než Creative?

20.10.2011, Petr Štefek, recenze
ESI Prodigy X-Fi NRG: lepší než Creative?
V dnešní recenzi se podíváme, zda ESI umí využít potenciál čipu Creative lépe než jeho samotný výrobce. Testovaná ESI Prodigy X-Fi NRG se na trhu etablovala jako alternativa k běžných zvukových kartám Creative X-Fi.
Kapitoly článku:
Na první pohled je patrné, že karta se od běžných souputníků liší pouze bílým PCB. Jinak zde vidíme rotu kondenzátorů a hlavní čip. Asi první, co kutila napadne, je možnost laborování s výměnou operačních zesilovačů. Bohužel zde není výměna možná, a tak se musíme smířit s tím, co je na kartě integrováno. Zvuková karta je určená pro sběrnici PCIe a na to při její případné koupi nezapomeňte a hlavně si předem ověřte, zda máte dostatek místa u PCIe 1x slotu.





Poněkud zklamáním je použitý čip, který je z produkce Creative a má označení CA0110. Zklamáním pro mě není značka čipu, ale jeho model, který najdeme třeba na levné Creative X-Fi Xtreme Audio (konkrétně CA0111 pro sběrnici PCI), což jak již víme z naší recenze, není tak úplně plnohodnotné X-Fi.





Čip sice zvládne přehrávat záznamy se vzorkovací frekvencí až 192 kHz s rozlišením 24bitů, ale na druhé straně ztrácí podporou EAX 4.0 HD, které není zrovna nejnovějším standardem a opět se vše podobá spíše Creative X-Fi Xtreme Audio. ESI Prodigy X-Fi NRG je ovšem omezena na 96 kHz stejně jako levnější Creative. Jsou zde i různé „zlepšovače“ zvuku jako X-Fi CMSS-3D nebo Crystalizer. Potěší také 10pásmový ekvalizér. AK4358 se zde stará o D/A část a jeho volba rozhodně není špatný krokem.




ESI Prodigy HiFi 7.1 vs. X-Fi NRG


Pokud má být Prodigy X-Fi NRG kartou pro hry, tak by nebyl problém sáhnout po CA20K2, který nejen že má integrované výkonné DSP a podporuje EAX 5.0 HD, ale jde o první poměrně slušný čip Creative, který našel domov v poslední generaci zvukových karet X-Fi (těch plnohodnotných). Operační zesilovače JRC jsou tím levnějším, čím lze kartu osadit. V případě ESI Prodigy 7.1 HiFi na mě příliš dobrý dojem neudělaly. Jejich výměna za operační zesilovače OPA/LME byla jednoznačně ku prospěchu věci.





ESI Prodigy X-Fi NRG je vybavena výstupem pro reproduktorový systém 7.1, a tak není problém připojit opravdu zběsilou sestavu 7 samostatných satelitů se subwooferem, ale nedělejme si iluze, že zde dosáhneme na akceptovatelný prostorový zvuk. Bude to hrát ze všech stran, ale nikoli spojitě. Chybí mi zde možnost připojit kvalitní RCA kabel a vést analogový signál do zesilovače. Naštěstí je zde optický digitální vstup/výstup, který lze využít pro vedení digitálu do AV receiveru nebo externího DAC.
reklama