reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FIC AU13: taková normální deska

5.9.2003, Igor Viduna, recenze
FIC AU13: taková normální deska
Desky FIC patří mezi "staré známé", se kterými se v našich končinách potkáváme již poměrně dlouho. Jejich hlavním lákadlem pak zůstává kvalita za přijatelnou cenu – jde o klasické zástupce mianstreamu, kteří si již dlouho udržují status dobře vybavených, "značkových" výrobků. Podobně je na tom i námi testovaná deska FIC AU13.
Jako již tradičně začneme pohledem na zadní panel desky. Zde naleznete čtyři USB 2.0 porty, FireWire konektor, síťový výstup RJ45, výstup zvukové karty a ostatní standardní věci jako 2x PS/2, 2x sériový port a 1x paralelní port.


Obr.05 - Vše je krásně přehledné...
Pro detail klikněte myší


O celém čipsetu jsme mluvili již výše, a proto vám ukážeme jenom fotku North Bridge. Chladič na čipu je relativně malý a mohutný. Podpora AGP 8x, Dual-DDR400 či FSB 200 MHz (resp. 800 QDR) je již samozřejmostí .


Obr.06 – Chladič je pasivní...


Teď vám ukážeme přímo South Bridge MCP-T, který je nezvykle také "obrněn" pasivním chladičem. O dalších věcech jako podpora 6-kanálového audia s DolbyDigital, FireWire apod. jsme již psali v úvodu.


Obr.07 – South Bridge ICH5 a podry Serial ATA


Deska také disponuje dvěma porty Serial ATA 150. Tyto zvládají i RAID 0 a RAID 1. Výrobce použil čip Silicon Image Sil 3112A.


Obr.08 - Čip je přelepen nálepkou FIC


Také jsme se již zmínili o integrované síťové kartě. Nejde ale o gigabitový čip, ale o klasické 10/100 Mbit Ethernet řešení - použit je čip BroadCom AC101L.



Obr.09 - Síťový čip Intel 82547EI


Integrovaný zvukový kodek je čip Realtek ALC650 (specifikace AC´97 2.2). Tento čip zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer). Ještě k tomu je opatřen podporou SPDIF-Out.Koaxiální i optický výstup naleznete na přiloženém bracketu.



Obr.10 - Zvukový čip Realtek ALC655



Obr.11 - Bracket s výstupy zvukové karty


Také jsme se již zmíni o nadstandardním počtu FireWire portů, které má deska celkem tři - jeden na zadním panelu, dva na přibaleném bracketu. Zde je použit čip Agere FW803. Přibalen je i bracket se dvěma USB 2.0 porty, čímž se dostáváme na konečný počet šesti "úesbéček".



Obr.12 - Čip Agere vidíme na desce poprvé...



Obr.13 - USB porty se vždy hodí...


Výbava desky není úplně kompletní, jak můžete vidět na fotografii - jeden Serial ATA kabel včetně napájecí redukce, jeden kabel ATA100 a disketový kabel. Manuál rozhodně "zbytečně neplýtvá" informacemi (samozřejmě není psán česky). Instalačnímu CD musíme vytknout, že se nám nepodařilo nainstalovat síťovou kartu přímo z menu na CD, ale museli jsme "postaru" použít nabídku: Přidat/odebrat hardware, pak již vše fungovalo, jak má.


Obr.14 - Všechno pohromadě...


I nyní se BIOS honosí pár vymoženostmi, kterým FIC říká NOVUS Feature (iNOVation for USer). Jak tomu ale obvykle v těchto případech bývá, jde tak trošku o výrobu „velbloudů“ (z komára samozřejmě :-). BIOS Guardian je obyčejná antivirová ochrana BIOSu. HotKey vám zase umožní rychlejší přístup k některým funkcím BIOSu (např. nastavení parametrů procesoru, popř. urychlení bootování apod.) prostřednictvím klávesové zkratky, což je sice pěkné, ale nic převratného to také není. Další z řady je funkce LogoGenie, která umožňuje prostřednictvím programu pro Windows nahrát si jako úvodní obrazovku při bootování vlastní obrázek.


Nyní se ještě blíže zmíníme o taktovacích možnostech desky:
  • systémová frekvence CPU: 100 MHz - 233 MHz (1 MHz)
  • násobič: 5 x - 24 x
  • napětí CPU: 1.575 V – 1.925 V (0.025 V)
  • frekvence AGP: 50, 66 - 100 MHz (1 - 3 MHz)
  • napětí AGP: 1.5 V – 1.8 V (0.1 V)
  • frekvence pamětí dle FSB v poměrech: 2:1, 3:2, 4:3, 6:5, 1:1
  • napětí DDR: 2.5 V – 2.8 V (0.1 V)
  • verze BIOSu: TFA42 (24.4.2003)







Obr.15 - Omluvte nižší kvalitu obrazu... :-)
Prp zvětšení klikněte myší
reklama