reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firestone Audio Fubar IV USB DAC: externí DAC za bůra

14.12.2011, Petr Štefek, recenze
Firestone Audio Fubar IV USB DAC: externí DAC za bůra
Předmětem dnešní recenze je levný převodník z dílen Firestone Audio, který dokáže vaše PC nebo starší DVD přehrávač učinit poslouchatelným i pro rozmlsanější uši. Aby to nebylo málo, je tento DAC vybaven USB rozhraním a sluchátkovým zesilovačem.
Srovnávání zvukové kvality v této cenové hladině je ještě poměrně jednoduchou záležitostí, protože se zde nectnosti projevují daleko razantněji než u HiFi komponentů s cenovkou v řádech desítek až stovek tisíc korun. V takové kategorii je to už spíše preference toho či onoho „zvuku“, která rozhoduje. Tak těžké to naštěstí mít nebudeme a vydáme se do vod daleko mělčích.


Pro srovnání s dnes testovaným externím DAC posloužila ověřená ESI Prodigy HD2. Zvukový materiál představují hudební soubory FLAC z originálních disků, takže je zde zaručena maximální možná kvalita. V následujícím výčtu najdete jména záznamů, jež v testech používáme (nevypisujeme ale všechny ze zhruba 800 GB materiálu).


Záznamy FLAC a CD


  • Dream Theater Octavarium
  • Alfred Brendel - Beethoven - Favourite Piano Sonatas
  • Stratovarius Polaris
  • Dire Straits - Brothers In Arms
  • Four Seasons - Vivaldi – Pinnock
  • Diana Krall – Quiet Nights
  • Bach Concertos - Hilary Hahn
  • Rodrigo y Gabriela - 11 11
  • Divné století - Jaromír Nohavica
  • King of Blue – Miles Davis
  • Nocturnes - Frederick Chopin – Zimmerman
  • Ozzy Osbourne – The Ultimate Sin
  • Terra – Mariza


Analogový výstup


Fubar IV je převodníkem, kterým můžete za pár korun vyřešit nekvalitní zdroje zvuku, jako jsou počítače nebo DVD přehrávače či televize. V případě analogového výstupu je oproti interní zvukové kartě rozdíl patrný ihned po zapnutí vaší oblíbené skladby. Fubar IV poskytuje velmi pohodový zvuk, který zaujme snadností, s jakou lze poslouchat. Basy jsou pevné a jasně definované a oproti interní zvukové kartě je zde rozdíl několika tříd. To samé platí o znělých středech, které překvapí především u starších rockových nahrávek, kde si Fubar IV opravdu libuje. Dokáže tyto starší nahrávky přehrát tak, že vás nenutí přemýšlet o zvukové kvalitě těchto postarších alb.

Jednoznačný posun je patrný v oblasti výšek a celkového prostoru, který u integrované zvukové karty není ani naznačen. Pokud tedy budete přecházet na Fubar IV z integrovaného řešení, budete posazeni do úplně jiného světa. Tento DAC je zcela srovnatelným protivníkem upravené zvukové kartě Audiotrak Prodigy HD2, která byla osazena operačními zesilovači OPA627 a její celková cena se tak přiblížila na dostřel Fubaru IV.





Na rozdíl od interní zvukové karty můžete Fubar IV připojit ke všemu, co má optický nebo koaxiální digitální výstup. Zkusil jsem zkusmo připojit k zesilovači také Blu-ray přehrávač LG BD670, který se nedá ve stereu na analogových výstupech téměř poslouchat. Výsledkem je výrazný posun směrem k poslouchatelnosti, takže nemáte nutkání prohodit přehrávač oknem. DAC jsem uplatnil také u plazmy, kde se pomocí optického výstupu dá z televize dostat ucházející zvuk do zesilovače.

Samozřejmě DAC Fubar IV jsem opěvoval jen v rámci své kategorie po 5 tisíc korun. Pokud bych si měl srovnat tento DAC s minule testovaným Style Audio Carat Topaz Signature, tak Fubar IV prohraje na plné čáře. Upsamling na 192 kHz / 24 bitů je znát a Topaz Signature dokáže s dobrou aparaturou mačkat ze záznamů veškeré informace a je podstatně přesnější na basech i výškách, kde je nejvíce patrné jemné rozlišení, které jsem u Fubaru IV postrádal.





Fubar IV zaujme pocitově plnějšími basy a barvitějším projevem než Topaz Signature, ale ve výsledku má Topaz Signature neutrálnější podání a přesnější rychlejší basy. Tento fakt není příliš překvapením, neboť Topaz Signature integruje součástky o několik tříd vyšších. Samozřejmě za to nutně připlácíte téměř dvojnásobnou cenou, a pokud nemáte komponenty v řádech desítek tisíc korun, může být výsledný přínos velmi diskutabilní.

Protože Fubar IV nemá tak pokročilý čip v případě USB, vyzkoušel jsem tento DAC také připojený na slušný optický výstup zvukové karty. Zvuk je po připojení na optiku přeci jen lepší. To, co jsem se snažil rozlišovat dlouhým poslechem a porovnáváním známých pasáží různých skladeb u Topaz Signature, je zde u Fubaru IV jasné téměř ihned. Jeho zvuk přes USB není vůbec špatný, ale výsledky se slušným optickým výstupem překvapí lepším prokreslením zvuku. USB tedy ano, ale pokud máte možnost, tak rozhodně vyzkoušejte laborovat s optikou.


Fubar IV jako sluchátkový zesilovač


Při ceně okolo 5 tisíc korun jsem nečekal od Fubaru žádný zázrak, pokud se týká náročnějších sluchátek, ale byl jsem nakonec velmi mile překvapen, že si snadno poradí se sluchátky Sennheiser HD595 a s AKG-701 také neurazí, i když je již patrné, že sluchátkový zesilovač integrovaný v zesilovači Audia Flight je úplně jiná liga. Tam, kde Audia tlačí na pilu a snaží se dostat z AKG maximum, je Fubar IV vlažný. To ale nelze v dané cenovce vůbec považovat za chybu.





Jako sluchátkový zesilovač je stále doporučený Style Audio Carat Topaz Signature, ale Fubar IV vůbec není špatnou volbou, když uvážíme cenu. Většina sluchátek okolo 2-3 tisíc bude ze sebe dolovat maximum. Pro náročnější sluchátka, která poznáte především podle jejich impedance a hlavně jejího průběhu, bude vhodnější hledat podstatně výše.


Fubar IV jako USB zařízení


V průběhu testu jsem nezaznamenal žádné problémy a převodník pracuje na principu priority jednotlivých vstupů. Přednost dává samozřejmě USB a pokud kabel vytáhnete, automaticky se přepne na optický vstup a pokud nepřichází žádný signál, tak na koaxiální vstup. Není potřeba nic přepínat, ale přiznám se, že uživatelsky mi pevné přepínání mezi vstupy tak nějak chybí. K převodníku nepotřebujete žádné ovladače, protože se jedná o plně plug-and-play zařízení.
reklama